Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στόχος της Τουρκίας είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελληνικών νήσων

Δεν χρειαζόταν το άρθρο του περιοδικού Economist για να μάθουμε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας με υποκινητή τον Ερντογάν. Το επαναλαμβάνει μετ΄ επιτάσεως ο Μ. Τσαβούσογλου.

Oι Έλληνες πολίτες ακούνε αυτές τις απειλητικές ακρότητες της Άγκυρας σε καθημερινή βάση, γεγονός αυτό που δεν συγκινεί, ούτε ενεργοποιεί, πέραν της ολιγόλεπτης ενασχόλησης με αυτό, τους δυτικούς φίλους και συμμάχους της Ελλάδας.
O Ερντογάν απειλεί σε καθημερινή βάση την Ελλάδα ότι θα την χτυπήσει αν δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης, που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό αποδόθηκαν στην Ελλάδα μόνον με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης; Ουδέν ψευδέστερον, διότι η Συνθήκη της Λωζάννης απαγορεύει μόνον τις ναυτικές βάσεις στα νησιά και απαιτεί την αναλογική, παρουσία οπλικών συστημάτων στα νησιά σε σχέση με τον οπλισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Και όμως η Τουρκία επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση διότι βασίζεται στις παράνομες και απαράδεκτες αποφάσεις/ντιρεκτίβες του ΝΑΤΟ, που δέχεται ότι τα νησιά είναι αποστρατικοποιημένα. Η Τουρκία ξεκίνησε τον στόχο της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών το 1995 στο ΝΑΤΟ, όταν ο Τούρκος εκπρόσωπος έθεσε επισήμως στο ΝΑΤΟ το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών . Από τότε μέχρι και σήμερα ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ελληνική κυβέρνηση δεν έκοψε το βήχα στην Άγκυρα, ούτε επέβαλε στη Συμμαχία, με χρήση βέτο σε μεγάλες αποφάσεις της Συμμαχίας που απαιτούν ομοφωνία, να πάρει πίσω τις παράνομες διαταγές αποστρατιωτικοποίησης των νήσων , δηλαδή τις διαταγές Σολάνα 1998 και τις αποφάσεις του SACEUR 2006 ( Ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ). Έτσι αυτή την στιγμή για ολόκληρο το ΝΑΤΟ και τους φίλους και συμμάχους ( ΗΠΑ, Γαλλία κλπ.) τα ελληνικά νησιά είναι αποστρατικοποιημένα , με την προσβεβλημένη και απειλούμενη Ελλάδα να μην λέει λέξη.
Το λάδι στη φωτιά έριξε ο ΥΠΕΞ Δένδιας στην Άγκυρα τον Μάιο 2021 περί εξοπλισμών των ελληνικών νησιών και έτσι διευκόλυνε την Άγκυρα να εμπλουτίσει τον ισχυρισμό της και να απαιτεί τώρα τον τερματισμό των εξοπλισμών στα ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ( ελέω ισχυρισμών της Τουρκίας που έχει αποδεχθεί και εφαρμόζει απαρεγκλίτως το ΝΑΤΟ) νησιά της Συνθήκης Λωζάννης.
Ωστόσο η καλά προετοιμασμένη Τουρκία δεν εμμένει στον ισχυρισμό της περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων, διότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά με επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, που πράγματι θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και το οποίο ουδέποτε έχει κάνει η Ελλάδα.
(σσ Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα είχε αυξήσει τα οπλικά συστήματα της στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης, το γεγονός αυτό θα είχε ήδη καταγραφεί από τους μηχανισμούς ελέγχου της Συμφωνίας CFE για τον περιορισμό των Συμβατικών Οπλών στην Ευρώπη , ( μέλος της οποίας είναι και η Τουρκία) και θα είχε καταγγελθεί η Ελλάδα.
Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, είναι ένας και μοναδικός : η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νήσων της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η Τουρκία δηλώνει ανελλιπώς και σταθερώς και επισήμως ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις και μάλιστα αεροναυτικές στα – κατά την Άγκυρα και ΝΑΤΟ- «αποστρατικοποιημένα» νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η διαφορά ανάμεσα στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών λόγω υπερβολικών εξοπλισμών ( πχ άρματα και άλλα οπλικά συστήματα κλπ.) και στην αποστρατιωτικοποίηση λόγω εκτέλεσης ασκήσεων στα νησιά είναι τεράστια και εξόχως επικίνδυνη επιχειρησιακά και διπλωματικά για την ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης.
Και τούτο διότι υπερβολικός εξοπλισμός των νήσων με οπλικά συστήματα πέραν των προβλεπόμενων από τη Συνθήκη της Λωζάννης, μπορεί να αποτελεί παραβίαση της ίδιας της Συνθήκης, άλλα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του ελληνικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νήσων, που είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας.
Η Τουρκία ζητώντας την απαγόρευση εκτέλεσης ασκήσεων και κυρίως αεροπορικών στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης λόγω αποστρατιωτικοποίησης τους, αμφισβητεί ταυτόχρονα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων. Και τούτο διότι καμιά Συνθήκη στον κόσμο και καμιά απόφαση Δικαστηρίου δεν απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις και πτήσεις πάνω από αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, παρά μόνον ( στη συγκεκριμένη περίπτωση) όταν αυτά δεν είναι ελληνικά.
Η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νήσων του αν. .Αιγαίου είναι ο σταθερός στόχος της Αγκύρας έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Η μόνιμη απειλή Ερντογάν ότι «θα χτυπήσει νύχτα» δεν είναι ρητορική, ούτε απευθύνεται στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του για παρηγοριά.
Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει εκμεταλλευθεί πολιτικά κενά και αδυναμίες εξουσίας στην Ελλάδα δύο φορές ( Κύπρος και Ίμια) για να επιχειρήσει εναντίον της Ελλάδας. Στην περίπτωση που οι ελληνικές εκλογές ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, είναι πιθανόν να δημιουργήσει συνθήκες που ο Ερντογάν θα θεωρήσει «ευνοϊκές» για τα σχέδια του…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. ΑΚΡΙΒΩΣ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
    ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΡΗΞΗΓΕΝΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ….ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα