∆εν εγκαταλείπει την προσπάθεια για να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ το περίφηµο σταµναγκάθι της Γραµβούσας, ο τοπικός συνεταιρισµός. Παρά τις δυσκολίες, οι άνθρωποι του “Αγροτικού Συνεταιρισµού Γραµβούσας” στην Κίσσαµο συνεχίζουν τον αγώνα που ξεκίνησαν πριν από µερικά χρόνια ώστε το προϊόν τους που είναι γνωστό σε πολύ κόσµο να πιστοποιηθεί και οι παραγωγοί να πληρωθούν την υπεραξία του.
Η περιοχή της Γραµβούσας πρωτοπόρησε στην καλλιέργεια του σταµναγκαθιού εδώ και πολλά χρόνια, και παρότι αυτό φτάνει στον καταναλωτή σε υψηλή τιµή, οι παραγωγοί καρπώνονται µόνο ένα µέρος αυτής. Αυτό που διαπιστώνεται σε ετήσια βάση είναι µια αύξηση των εκτάσεων που αξιοποιούνται για να καλλιεργηθεί το εύγεστο χόρτο.
«Θέλουµε να πιστοποιηθεί το προϊόν της περιοχής µας, να γίνει ΠΟΠ (Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης) Σταµναγκάθι Γραµβούσας” και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός µας τα τελευταία χρόνια κάνει µεγάλες προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε στα “Χ.ν.” ο κ. Χρήστος Παρασκάκης, διοικητικό στέλεχος του συνεταιρισµού.
Οι προσπάθειες όµως δεν έχουν ευδοκιµήσει ακόµα αφού «το κόστος τη όλης διαδικασίας, να γίνει η µελέτη, να συνταχτεί φάκελος ώστε να κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις αρµόδιες υπηρεσίες είναι πολύ µεγάλο . ∆εν εγκαταλείπουµε την προσπάθεια και ελπίζουµε πως σύντοµα θα έχουµε εξελίξεις. Όµως το ζήτηµα το οικονοµικό είναι σηµαντικό γιατί η µελέτη απαιτεί αρκετά χρήµατα που ο συνεταιρισµός από µόνος του δεν µπορεί να τα καλύψει! Αναζητούµε το κατάλληλο χρηµατοδοτικό εργαλείο και βέβαια θέλουµε να ενεργοποιήσουµε τους παραγωγούς, να καταλάβουν πόσο σηµαντικό θα είναι για τους ίδιους να έχουµε αυτήν την εξέλιξη καθώς το προϊόν τους θα πάρει αξία».
Στον κάµπο της Γραµβούσας καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το σταµναγκάθι τόσο οργανωµένα, όσο και σε µεγάλες εκτάσεις.
Αυτό έγινε καθώς σύµφωνα µε τους γεωπόνους του συνεταιρισµού «το γεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής είναι ιδανικό για να παράξει προϊόντα όπως το σταµναγκάθι. Ο θαλασσινός αέρας, ο ήπιος χειµώνας δηµιουργούν ιδιαίτερες συνθήκες στη Γραµβούσα για την ανάπτυξη του. Όποιος έχει δοκιµάσει Γραµπουσιανό σταµναγκάθι και σταµναγκάθι από άλλα σηµεία της χώρας αντιλαµβάνεται την διαφορά».
Αυτή τη στιγµή στην ευρύτερη περιοχή της Γραµβούσας, δυτικά της Κωµόπολης της Κισσάµου, καλλιεργούνται ετησιώς από 450 µέχρι και 600 στρέµµατα σταµναγκαθιού το µεγαλύτερο µέρος του οποίου πουλιέται στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι µόνο.
«Επιδιώκουµε να κάνουµε κάτι οργανωµένο ως Συνεταιρισµός και παρά τις δυσκολίες και τις άλλες προσπάθειες που συµµετέχει ο Συνεταιρισµός για την αναγνώριση του ελαιολάδου της Κρήτης ως Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης µαζί µε άλλους συνεταιρισµούς, αλλά και την ανακαίνιση και ανακατασκευή των εγκαταστάσεων µας, δεν εγκαταλείπουµε τον στόχο µας για το σταµναγκάθι, καθώς αποτελεί βασικό προϊόν του τόπου µας» επισηµαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκάκης.
Σηµειώνεται πως το σταµναγκάθι είναι ενδηµικό είδος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και εκτός από την Κρήτη απαντάτε και σε Σαρδηνία- Σικελία στην Ιταλία, στη Λιβύη, στη Μάλτα. Μάλιστα οι Ιταλοί έχουν πιστοποιήσει ως ΠΓΕ τη δική του ποικιλία σταµναγκαθιού αλλά και άλλα χόρτα.
Το γραµβουσιανό σταµναγκάθι
Καλλιεργήσιµα στρέµµατα… 450-500 στρ.
Τιµή για τον παραγωγό… 3 ευρώ
Παραγωγή… 2-3 κοψίµατα ετησίως.