Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Κρήτη

Αύξηση καταγράφεται στις καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών στην Κρήτη με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σε διαδικτυακή ημερίδα να προκαλούν σοκ. Από το 2011 έως το 2020 η Κρήτη αριθμεί 1.447 περιστατικά βίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των γυναικών στη Γραμμή SOS, ενώ από το 2018 έως και σήμερα σημειώθηκαν κατά έτος -κατά μέσο όρο- περίπου 200 με 218 περιστατικά.

Μάλιστα, ένα στα δυο περιστατικά βίας κατά των γυναικών που καταγγέλθηκαν στη Γραμμή SOS κατά το χρονικό διάστημα 2011-2020 αφορούσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μόνο ένα μέρος των περιστατικών βίας που έχουν εκδηλωθεί κατά των γυναικών στην Κρήτη, καθώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο «αθέατο κομμάτι βίας κατά των γυναικών» το οποίο δεν καταγράφεται. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην 1η Διαδικτυακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου), με θέμα «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Εμπειρικά δεδομένα και πρακτικές παρέμβασης».

 

Στο 13ο επεισόδιο, συζητάμε για τις αλλαγές στον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου Χανίων τιμάμε διαδικτυακά την επέτειο της ένωσης της Κρήτης, μιλάμε για τα Χανιά του πρωταθλητισμού και της αλληλεγγύης και…ονειρευόμαστε το Λονδίνο.

 

Στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί παρουσίασε η Κοινωνιολόγος, Αν. Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Κρήτης Κατερίνα Βλασάκη. Οπως είπε, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί, σύμφωνα με τις καταγγελίες στη Γραμμή SOS 15900, σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα Απρίλιο, σε σχέση με το μήνα Μάρτιο. Η νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου, Έλενα Κονιδάκη, τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που ζητούν βοήθεια. Μέχρι σήμερα, στα 6,5 χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ερασμία Δασκαλάκη, παιδοψυχολόγο του Ξενώνα, έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 120 γυναίκες και παιδιά, θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, καθώς και γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις. Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε από την κ. Δασκαλάκη είναι ότι υπάρχει ένα σταθερό, στο χρόνο, ποσοστό γυναικών, που φτάνει στο 25% έως 27%, που επιστρέφει στο θύτη, με σκοπό να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες και όρους συμβίωσης.

Η Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, τόνισε ότι παρόλο που οι Ελληνίδες φαίνεται ότι ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους άντρες, ωστόσο λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς, συμμετέχουν λιγότερο στη λήψη αποφάσεων και στα κέντρα εξουσίας και επιτελούν σε μεγάλο βαθμό άτυπες μορφές εργασίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Επίσης, νέες γυναίκες στην Ελλάδα, σε ποσοστό 23% φαίνεται να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, 17% λεκτική βία και 18% σεξουαλική βία από πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας. Στην Κρήτη, γυναίκες με αναπηρίες βρέθηκε ότι έχουν υποστεί βία σε ποσοστό που φτάνει στο 82%. Από τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, αναδείχτηκε η σημασία του έργου που επιτελείται από τις δομές του Δικτύου της Γραμματείας, για την ουσιαστική υποστήριξη και προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, αλλά και των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τη Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στην αναπαραγωγή της προϋπάρχουσας βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών των ανδρών σε βάρος των γυναικών, αλλά δεν δημιούργησε πρωτογενώς ενδοοικογενειακή βία. Η Βασιλική Πετούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Φύλου και τακτικό μέλος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, ως εκπρόσωπος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νησιού, ανέδειξε τις δομικές διαστάσεις του φαινομένου και τους παράγοντες που έχουν συμβάλει ιστορικά στην παραγωγή και αναπαραγωγή του. Η Ελένη Παπαθανασίου Αστυνόμος Α’, Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης κάλεσε κάθε γυναίκα θύμα βίας να μην διστάσει να ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία. Ο Κωνσταντίνος Κουτρουμπής, δικηγόρος και τακτικό μέλος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, ως εκπρόσωπος των Δικηγορικών Συλλόγων Κρήτης, παρουσίασε το υπάρχον νομικό πλαίσιο, για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, τόνισε ότι οι φορείς που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Περιφέρειας ευελπιστούν ότι οι δράσεις αυτές θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα