Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

“Στοίχηµα” η διαχείριση του νερού για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης

» Αναφορές Θεόδωρου Νίνου για τις εξελίξεις εν µέσω λειψυδρίας

Αισιόδοξος για την πορεία σχεδιασµού, υλοποίησης έργων, συνεργασιών και επιθυµητών αποτελεσµάτων σε ό,τι αφορά την επάρκεια του νερού, τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση, εµφανίζεται ο πρόεδρος του Οργανισµού Ανάπτυξης Κρήτης Θεόδωρος Νίνος, τονίζοντας πως ο ΟΑΚ µπορεί και πρέπει να διαδραµατίσει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασµό ενιαίας διαχείρισης.

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα

Μιλώντας στην εκποµπή “Boxing day”, στο Podcast των Χανιώτικων Νέων και στους Παρασκευά Περάκη και Μιχαήλ Λαµπαθάκη, ο πρόεδρος του ΟΑΚ, ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και συνέργειες, όλων των εµπλεκόµενων µε τους υδάτινους πόρους και τη διαχείρηση τους, φορέων «από τον ΕΛΓΑ ∆ΗΜΗΤΡΑ, τους ΤΟΕΒ, δήµους, αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, τον ΟΑΚ ακόµα και τους καλλιεργητές και καταναλωτές, διότι στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα πετύχει κανένας σχεδιασµός στα επιδιωκόµενα. Πρέπει όλοι να είµαστε συµµέτοχοι και αυτό που υποσχόµαστε ως ΟΑΚ είναι ότι σε κάθε σχεδιασµό µας, σεβόµαστε και το κόστος των καταναλωτών και προσπαθούµε ώστε και το τελευταίο ευρώ που δαπανούµε, να έχει πολλαπλασιαστική αξία για τους πολίτες».

Ο Θεόδωρος Νίνος µίλησε για τις αλλαγές στις συνθήκες που υπάρχουν και επηρεάζουν το σύνολο της διαχείρισης του νερού, όπως για παράδειγµα η κλιµατική κρίση, η ραγδαιότητα φυσικών φαινοµένων, αλλά και το φαινόµενο, τα ύψη των βροχών να µην επιτρέπουν στο νερό να φτάσει στους υδροφόρους ορίζοντες, να µην εµπλουτίζονται οι γεωτρήσεις και ποσότητες νερού να φτάνουν στη θάλασσα και να χάνονται. «Αυτά, σε συνδυασµό µε την αυξηµένη ζήτηση είτε στην άρδευση είτε στην ύδρευση, ακόµα και λόγω αύξησης του τουρισµού, τις µεγαλύτερες ανάγκες σε νερό για καλλιέργειες,  δηµιουργούν ένα εκρηκτικό µείγµα στο οποίο µε πάρα πολύ προσεκτικές κινήσεις και πολύ προσεκτική διαχείριση από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, µπορούµε να αποκρούσουµε», είπε ο κ. Νίνος που εξήγησε παράλληλα πως, η κατάσταση στα Χανιά «εκτός από πολύ περιορισµένες περιοχές όπου υπήρχαν αυτόνοµα δίκτυα όπως για παράδειγµα στις Βουκολιές, δεν υπήρξαν προβλήµατα και νοµίζω ότι ανταποκριθήκαµε».

Χανιά και Ρέθυµνο ανέφερε ο κ. Νίνος δεν έχουν σοβαρά προβλήµατα σε αντίθεση µε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο όπου εκεί αν και τηρήθηκαν οι σχεδιασµοί και οι εντολές που είχαν δοθεί, το νερό φτάνει, µε τα σηµερινά αποθέµατα στον ταµιευτήρα, «µέχρι τις αρχές Ιανουαρίου… Σχετικά µε τα αποθέµατα γενικά για την άρδευση την Κρήτη και τη µεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στο νησί και θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό, πρέπει να πούµε, ότι το 85% του διαθέσιµο υδάτινου πόρου στην Κρήτη αξιοποιείται για άρδευση και το υπόλοιπο είναι το το νερό το οποίο χρειαζόµαστε, καταναλώνουµε στην ύδρευση».

ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ ∆ΙΚΤΥΑ
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του οργανισµού, γίνεται ένας µεγάλος αγώνας για τα εξυγιανθεί η κατάσταση µε τα πεπαλαιωµένα δίκτυα, να υπάρξουν επίσης συνδέσεις και νέα δίκτυα, ώστε περιοχές της ενδοχώρας που έχουν περίσσευµα σε νερό να ενισχύουν τις καταναλώσεις σε περιοχές που δεν υπάρχει επάρκεια, καθώς επίσης να υπάρξει µείωση στο κόστος το ενεργειακό του ΟΑΚ το οποίο αφορά στα αντλιοστάσια κυρίως της ∆υτικής Κρήτης.

Μίλησε επίσης για το ανορθόδοξο που επικρατεί, σχετικά µε τη λογική ροή των πραγµάτων δηλαδή, αντί να καταγραφούν οι διαθεσιµότητες σε νερό για ύδρευση και άρδευση, πρώτα να γίνονται επεκτάσεις σε ξενοδοχεία, κλίνες, νέες καλλιέργειες, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούµενος σχεδιασµός είτε που αφορά στον τουρισµό είτε στις γεωργικές καλλιέργειες.
«Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει ολιστικός σχεδιασµός σε όλο το νησί, έτσι ώστε όπου υπάρχει επάρκεια και περίσσευµα µε οργανωµένο τρόπο και βιώσιµο, να µπορούµε να καλύπτουµε περιοχές που έχουνε έλλειµα νερού. Αυτή είναι και η µοναδική λύση και γίνεται και επιτακτική ανάγκη λόγω κλιµατικής αλλαγής. Έχουµε καθυστερήσει να ακολουθήσουµε µία τέτοια στρατηγική και κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά προβλήµατα που υπάρχουνε σε γεωτρήσεις,  για προβλήµατα στα φράγµατα, για την ηλεκτροδότηση σε σταθµούς αντλιοστάσια κι αν υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης του ΟΑΚ ο κ. Νίνος είπε ότι ο οργανισµός «µε µικρές τροποποιήσεις και ενίσχυση, θα µπορούσε να είναι ο φορέας που θα αναλάβει την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Κρήτη τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση… Υπάρχει ένας σχεδιασµός φιλόδοξος που µετά από 11 χρόνια µπαίνει στην τελική ευθεία… Το µεγάλο πρόβληµα εστιάζεται στο Ηράκλειο και ρίχνουµε βάρος στον Αποσελέµη, και την επέκταση των δικτύων προς την Ανατολική Κρήτη, όπου είναι αυξηµένες οι τουριστικές µονάδες».

ΘΑ ∆ΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ;

Στη συζήτηση που υπάρχει για το εάν τα Χανιά καταλήξουν να καλύπτουν την υπόλοιπη Κρήτη σε ανάγκες νερού, ο κ. Νίνος, είπε πως «φαίνεται πως τα Χανιά και το Ρέθυµνο έχουν περίσσευµα και η Ανατολική Κρήτη έλλειµµα. Αλλά υπάρχουν µελέτες που δείχνουνε, όπως από το Πολυτεχνείο και το masterplan του Οργανισµού για τα έργα της Κρήτης, µε στατιστικά µοντέλα τα οποία δείχνουν, ότι στα επόµενα χρόνια υπάρχει αναστροφή προσωρινή, αλλά δεδοµένη, περίπου το 2050 όπου η ∆υτική Κρήτη θα αντιµετωπίσει έλλειµα σε νερό. Τότε θα πρέπει να το καλύψουµε από περιοχές που θα έχουνε νερό. Εποµένως φαίνεται ότι θα αντιστραφεί κάποια στιγµή η εικόνα που έχουµε για τη ∆υτική Κρήτη, η οποία βέβαια θα κρατήσει λίγο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα