Οι ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες σε σοβαρές επιπλοκές, αφού ο “νεοσουλτάνος” κάνει πόλεμο νεύρων. Επαψε να συζητά με τους ηγέτες των μεγάλων χωρών, ομιλεί μόνο με τον εαυτό του και βάζει τους υποτακτικούς του να προκαλούν με δηλώσεις.
Τον πρώτο λόγο παρέμβασης για την αποτροπή πολεμικού θεάτρου που παίζεται στην Αν. Μεσόγειο, την έχει το ΝΑΤΟ, το οποίο άργησε να κάνει την εμφάνισή του, προκειμένου να διαμορφώσει μηχανισμό αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης δύο κρατών – μελών της συμμαχίας. Αλλά και όταν παρενέβη, τα θαλάσσωσε ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, που δεν φαντάζομαι ότι από μόνος του πήρε τη “μπαγκέτα” ως διαιτητής να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από τον τουρκικό Τύπο “έσκασε” η είδηση ότι ο γ.γ. του “φιλότουρκου” ΝΑΤΟ δήλωσε πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν τεχνικές διαβουλεύσεις για στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειώσουν το ρίσκο επεισοδίων και ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο. Εγινε λόγος ότι ο “γραφικός” αυτός κύριος ανέλαβε πρωτοβουλία για τη σύνταξη «πρωτοκόλλων ασφαλούς πλοήγησης» για διάλογο. Είπαν, ότι δήλωσε: «μετά τις συζητήσεις μου με Ελληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμού στρατιωτικής αποσυμπίεσης και μείωσης των κινδύνων επεισοδίων και ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο».
Η Αθήνα δεν περίμενε τέτοιες δηλώσεις που προκάλεσαν εκνευρισμό και τούτο φάνηκε απ’ τη διάψευση με αποτέλεσμα την αντιπαράθεση των δύο κρατών, όπου η Τουρκία να καλεί την Ελλάδα σε διάλογο άνευ προϋποθέσεων, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις του Στόλτενμπεργκ.
Ετέθη υπ’ όψιν του από τον Ελληνα ΥΠΕΘΑ, ότι η αποκλιμάκωση συνίσταται στην απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων απ’ την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε ερώτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ πόσα πλοία να φύγουν, δύο, τρία; Ολα του είπαν και κείνος απάντησε με ένα “καλά”!!
Η διαμεσολάβηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ εντάσσεται προφανώς σε κάποια στρατηγική και έχει πολιτικό χαρακτήρα. Είναι δε απορίας άξιον γιατί υπάρχει τέτοιου είδους ΝΑΤΟϊκή ανοχή προς την τουρκική προκλητικότητα. Επιτρέπεται στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ να κινείται δίχως σοβαρότητα ή φοβούνται την αποχώρηση της Τουρκίας απ’ το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και τη συμμαχία της με άλλους, που στοχεύουν τη διάλυση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου;
Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ευθέως ότι ενώ στην αρχή είχε συμφωνήσει με τη διαμεσολάβηση του γ.γ., ύστερα αρνήθηκε.
Μας εγκαλεί να ζητήσουμε και συγγνώμη γιατί υπαναχωρήσαμε. Είπε: «αν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Αν. Μεσόγειο και να δεχθούμε τους όρους της, θα απογοητευθεί».
Στο μεταξύ εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά του Μακρόν. Χαρακτήρισε τη «συμπεριφορά του υστερική» μέχρι που «να φαίνεται γελοία».