Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Στον “αέρα” αγροτικές αποζημιώσεις

Ανησυχία ότι με τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ (από το 1988!) και τη “δυσκαμψία” που παρουσιάζει ο κανονισμός των ΠΣΕΑ (Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων) οι παραγωγοί που ζημιώθηκαν σημαντικά από την πρόσφατη κακοκαιρία δεν θα αποζημιωθούν, εκφράζουν γνώστες της νομοθεσίας.
Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη με νομοθετικές ρυθμίσεις να διευκολυνθούν οι παραγωγοί αλλά και να αναζητηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από ταμεία της Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τα γνωστά θέματα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που εδώ και 30 χρόνια παραμένει ίδιος και τώρα έχει εξαγγελθεί ότι θα ανανεωθεί υπάρχουν σοβαρά θέματα και με τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για τους οποίους ο κανονισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων βάζει πολλά εμπόδια, ενώ με το άρθρο 15 ορίζει πως δεν δικαιούνται αποζημίωση αγρότες που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 70 ετών!
«Πρέπει να σημειώσουμε πως τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κάτι που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών που υπάρχουν στα Χανιά και δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά έχουν μεγάλη γεωργική περιουσία κινδυνεύουν να μην πάρουν αποζημίωση» σημείωσε στα “Χ.Ν.” ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ και πολύπειρος συνδικαλιστής του αγροτικού τομέα κ. Γιώργος Γωνιωτάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αναζήτηση Ευρωπαϊκών πόρων από το ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Ε.Ε. ένα ζήτημα το οποίο ο ίδιος έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Χανιά.
Γεωπόνος που μίλησε στα “Χ.ν.” σημείωσε επίσης πως ένα σημαντικό ζήτημα είναι και η ταχύτητα της διαδικασίας καθώς μια καθυστέρηση 3-4 ετών (που είναι η συνηθισμένη) για να δοθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να καταρρεύσουν οικονομικά και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους!
Σημειώνεται ότι ο κανονισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ορίζει πως αποζημιώσεις οι παραγωγοί που ορίζονται ως:
• «Επαγγελματίας αγρότης»: Ο ενήλικα κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, ο οποίος έχει κύριο ταμείο ασφά-λισης τον Ο.Γ.Α και συγχρόνως λαμβάνει τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από την απασχόληση του σε αγροτική δραστηριότητα ή ο εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης, τούτου αποδεικνυόμενου με την υποβολή της σχετικής βεβαίωσης.
• «Νέος αγρότης»: (κατά τις διατάξεις του Καν. 1698/2005, όπως ισχύει κάθε φορά), εφόσον η ένταξή του έγινε πριν την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου, τούτου αποδεικνυόμενου με την υποβολή της σχετικής απόφασης ένταξης.
• «Γεωργός μη κατά κύρια απασχόληση»: ο ενήλικας που ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, ασκεί γεωργική δραστηριότητα και το ατομικό του εξωαγροτικό εισόδημα είναι μικρότερο από το 1/2 του Εισοδήματος Αναφοράς.

ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
Για ζημιές που οφείλονται σε πλημμύρες -όπως αυτές που έπληξαν τα Χανία- στις 14 και 24-25 Φεβρουαρίου ο κανονισμός (άρθρο 4) προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει αποζημίωση « εφόσον το συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο έπληξε μία ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι υποδομές και εκμεταλλεύσεις της περιοχής. Στις περιπτώσεις αυτές το επίπεδο των ζημιών θα πρέπει να φθάνει ένα κατώτατο όριο, άνω του 30%, στο σύνολο των ομοειδών ειδών του παραγωγού και να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον παρόντα Κανονισμό. Ειδικότερα για τη φυτική παραγωγή, το σχετικό κατώτα-το όριο απωλειών 30%, καθορίζεται με βάση τη μέση παραγωγή της συγκεκριμένης καλλιέργειας κατά το εν λόγω έτος, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών. »
Τα συγκεκριμένα όρια αν θεωρηθεί ότι η περιοχή είναι ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είναι πιθανόν για κάποιες καλλιέργειες όπως η ελιά να μην “πιάνονται”. Για αυτό το λόγο από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε επισημανθεί στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Χανιά ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν τις θεσμοθετημένες “ελαιοκομικές ζώνες” (πχ. το Σέλινο χωρίζεται σε δύο ελαιοκομικές ζώνες και ο Πλατανιάς σε πολύ περισσότερες) κάτι που σύμφωνα με τους γεωπόνους βρήκε θετικό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Σε ότι αφορά τα εσπεριδοειδή και τα αβοκάντο επειδή η καλλιέργεια τους επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στον κάμπο των Χανίων εκτιμάτε ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται από τον υπάρχοντα κανονισμό κάτι που όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
Την περασμένη Παρασκευή, αυτοψία σε πληγείσες περιοχές του Δήμου Πλατανιά πραγματοποίησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Φορολογικής Περιφέρειας Κρήτης, Πειραιά και Νήσων, κ. Ρήγας Μπάρκουλας – συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη.
Ο κ. Μαλανδράκη του έθεσε «την αναγκαιότητα απαλλαγής από φόρους και τέλη των κατοίκων, αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες με τον κ. Μπάρκουλα να δεσμεύεται πως θα εξετάσει με θετική ματιά την εν λόγω πρόταση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα