Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Στον “αέρα” η οικοδομική δραστηριότητα στα Χανιά

» Άλυτο το πρόβλημα με την Yπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων
» Ενώ υπάρχουν λύσεις για “ξεμπλοκάρισμα” των αδειών

Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση με τις οικοδομικές άδειες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων λόγω της έλλειψης προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις.

Και αυτό διότι:
• Παρά τις υποσχέσεις εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, τα κενά σε προσωπικό εξακολουθούν να αποτελούν “τροχοπέδη” στον έλεγχο τοπογραφικών με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να παραμένουν σε εκκρεμότητα 600 οικοδομικές άδειες!
• Από 1η Ιανουαρίου του 2022 η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων παύει να έχει αρμοδιότητα για τις οικοδομικές άδειες στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας καθώς σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Νόμου 4842/2021, από 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να λειτουργεί Υπηρεσία Δόμησης σε κάθε Δήμο της χώρας. Ωστόσο, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν λειτουργεί άλλη Πολεοδομία. Ετσι, αν δεν δοθεί παράταση, θα “μπλοκαριστούν” οι άδειες που αφορούν τους υπόλοιπους Δήμους!
Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν, όπως επισήμανε σε παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος, Λευτέρης Κοπάσης, αλλά και σε δήλωσή του στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών, Γιάννης Βόρδος.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΠΑΣΗ

Παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, έκανε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης: “Η Κρήτη Μπροστά”, Λευτέρης Κοπάσης, προτείνοντας λύσεις για άρση του αδιεξόδου.
Ο κ. Κοπάσης σημείωσε ότι «κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 20.12.21, της Επερώτησης που κατέθεσε η παράταξή μας πριν από ένα μήνα, επισημάναμε το θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 4 του Ν.4674/20 για την ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ, που αξιοποιεί μερικώς και η Περιφέρεια Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα αναδείξαμε τους σημαντικά αυξημένους πόρους της τάξης του 20%, που έχουν διατεθεί τόσο στον Προϋπολογισμό της Περιφέρεια όσο και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ 21-27, εκτός των έργων του Ταμείο Ανάκαμψης, των Τομεακών και των έργων ΣΔΙΤ και Παραχώρησης. Παράλληλα αναδείξαμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομής. Αφετέρου είναι πρόδηλο ότι ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις προφανώς δεν υπάρχει, την στιγμή που οι Υπηρεσίες Δόμησης, με πρωταγωνίστρια την ΥΔΟΜ Χανίων αδυνατεί όχι μόνο να διεκπεραιώσει τα αιτήματα αδειών αλλά ούτε καν σηκώνουν τα τηλέφωνα σε ένα απόλυτο αδιέξοδο που δημιουργεί αθέμητο ανταγωνισμό μεταξύ περιφερειών, απώλειες πόρων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χαμένες επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου μας παρά την εξαιρετική επενδυτική δυναμική του τόπου μας».
Ο κ. Κοπάσης συμπληρώνει ότι στο σημερινό αδιέξοδο και την διαφαινόμενη επιδείνωσή του «προτείναμε στον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
α. Να αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώνει επισταμένα και διεξοδικά τους Δήμους για τις δυνατότητες του άρθρου 4 του Ν.4674/20 για την ενίσχυση των Τεχνικών τους Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης για την επίσπευση δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.
(Προγραμματική σύμβαση με δίκτυο πόλεων και ΔΕΠΑΝ για πρόσληψη προσωπικού. Το είχε εξαγγείλει ο αντιδήμαρχος).
β. Να ιδρύσει η Περιφέρεια Κρήτης Υπηρεσία Δόμησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος που ήδη έχει κάνει αντίστοιχη εξαγγελία με την βοήθεια και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την διεκπεραίωση των στοιβαγμένων αιτημάτων αδειών ειδικά της ΥΔΟΜ Χανίων για να σταματήσει η αβελτηρία, η αναποτελεσματικότητα και η καταστροφή πολιτών και επενδύσεων».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Γιάννης Βόρδος, σημείωσε ότι «η υπηρεσία Δόμησης καλύπτει όλους τους Δήμους της Περιφέρειας των Χανίων ενώ θα έπρεπε ο κάθε Δήμος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, να έχει τη δικιά του Πολεοδομία. Αν πάμε πολλά χρόνια πίσω που υπήρχαν δύο Πολεοδομίες: η Πολεοδομία του Δήμου και η Πολεοδομία της Νομαρχίας. Από τη στιγμή που έγιναν οι Καλλικρατικοί Δήμοι καταργήθηκε η Πολεοδομία της Νομαρχίας, την πήρε ο Δήμος Χανίων και για υποστήριξη των άλλων Δήμων με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μπλοκάρει. Και έχει μπλοκάρει γιατί δεν μπορούσε να προσλάβει και προσωπικό τα τελευταία χρόνια ενώ φεύγουν συνέχεια αρκετά άτομα είτε με αποσπάσεις, είτε με μεταθέσεις, είτε με συντάξεις».
Ο κ. Βόρδος σημείωσε ότι σήμερα «έχουμε φτάσει για έλεγχο τις 600 άδειες».

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ»
Πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, σημείωσε ότι «υπάρχουν τρόποι να λυθεί το πρόβλημα» και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «σε συνάντηση στον Δήμο Χανίων ειπώθηκε 1ον το να γίνει μια άλλη Πολεοδομία, σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή μια Πολεοδομία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και αυτό θα ξεμπλόκαρε τη διαδικασία. Βέβαια και αυτή θέλει στελέχωση, δεν ξέρω αν είναι εύκολη η στελέχωση. Και κυρίως στελέχωση με άτομα που θα έχουν εμπειρία.
Επίσης, οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να πάρουν ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι να καλύψουν τις ανάγκες αυτές και μάλιστα ο αντιδήμαρχος σε μια συνάντηση που είχαμε τελευταία, είπε ότι προσπαθεί να πάρει με σύμβαση άτομα που θα καλύπτουν τις ανάγκες της Πολεοδομίας. Ειπώθηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε ένα – δυο μήνες, εγώ το βλέπω δύσκολο, θέλει παραπάνω χρόνο. Εμείς είμαστε σαν σύλλογος πρόθυμοι να βοηθήσουμε και στην επιλογή στον βαθμό που αυτό επιτρέπεται, ώστε να πάρουν άτομα που να πληρούν προϋποθέσεις, να έχουν γνώσεις που θα διευκολύνουν τον έλεγχο στην Πολεοδομία και όχι άτομα που θα πρέπει να εκπαιδευτούν, για να μπορέσει να προχωρήσει ο έλεγχος».
Ο κ. Βόρδος συμπλήρωσε ότι η πρόσληψη προσωπικού «έχει ζητηθεί και σε επίπεδο Τεχνικού Επιμελητηρίου και σε συνάντηση που είχαμε οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και πολεοδόμων, με τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του ΤΕΕ».
Η δημοτική σύμβουλος Χανίων, πολιτικός μηχανικός, Νάνσυ Αγγελάκη,
χαρακτήρισε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, δύσκολη την κατάσταση, τόνισε ότι είναι φανερή η έλλειψη προσωπικού που κάνει δύσκολη τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων συνάντηση με εκπροσώπους όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, για το ζήτημα με τις ρυθμίσεις του Νόμου 4842/2021, που καθορίζει ότι από 1η Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να λειτουργεί Υπηρεσία Δόμησης σε κάθε Δήμο της χώρας και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων δε θα έχει αρμοδιότητα εξυπηρέτησης των άλλων Δήμων, από το νέο έτος.
Στη συνάντηση εκδηλώθηκε η αδυναμία λειτουργίας Υπηρεσίας Δόμησης σε κάθε Δήμο, ενώ συζητήθηκε η ενδεχόμενη πρόσληψη προσωπικού, που θα απασχολείται στην Υπηρεσία Δόμησης Χανίων, μέσω του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ).
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το αδιέξοδο παραμένει και φαίνεται να… επιδεινώνεται…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ολοι οι αρμόδιοι συζητούν για την “ελλειψη προσωπικου”. Πριν φορτώσουμε και άλλο ζυγό στην πλάτη του Έλληνα Φορολογούμενου που τα πληρώνει όλα αυτά: γνωρίζει κάποιος απο τους αρμόδιους πώς ελέγχονται οι άδειες στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δηλαδή:
    1. πόσοι “υπάλληλοι” εργάζονται στις πολεοδομίες και τι όγκο (πλήθος) αδειών ελέγχει το χρόνο ο καθένας απο αυτούς;
    2. ποια τα checkpoints που ελέγχουν σε κάθε έγγραφο (άδεια, τοπογραφικό κλπ) οι υπάλληλοι της πολεοδομίας στην Ελλάδα; Τι ενέργειες έχουν κάνει οι αρμόδιοι για να σταματήσουν ορισμένοι από τους ελεγκτές της Πολεοδομίας να ελέγχουν ορθογραφικά λάθη και καλλιγραφία/σχέδιο (χρώματα, σκιάσεις κλπ)?

    Μάρκος Δασκαλάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα