Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στον αέρα καλλιεργητές και πιστοποιητές Βιολογικών προϊόντων

» Aρση έγκρισης 8 Φορέων πιστοποίησης και επίκληση Natura ως «κόφτη» για χιλιάδες βιοκαλλιεργητές

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Φορείς Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες Βιοκαλλιεργητές, η αιφνίδια απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για έκδοση «αιτιολογημένης γνώμης» για «άρση έγκρισης», δηλαδή ανάκληση της άδειας λειτουργίας, σε 8 φορείς Πιστοποίησης και επιβολή «έγγραφης επίπληξης» σε 3 άλλους.

Σύμφωνα με την αναρτημένη στη “Διαύγεια” απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα η εισήγηση για «άρση έγκρισης» αναφέρει τους φορείς πιστοποίησης: ΔΗΩ, TUV ΕΛΛΑΣ, EUROCERT, Α, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ & ΣΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ι.Κ.Ε. ΕΛΕΓΧΟΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΩΜΑΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ, QMSCERT -GR –BIO 12, GMCERT GR-BIO 10, ενώ η εισήγηση για «επίπληξη» αφορα του Φορεις: TUV AUSTRIA ΕΛΛΑΣ LTD, Q-check I.K.E. και ΒΙΟΕΛΛΑΣ.
Οι διοικητικές όμως παραβάσεις, που όπως φαίνεται απο την απόφαση, υπήρχαν επί χρόνια και κακώς δεν ελέγχονταν, δεν πρεπει να ηταν ο βασικός λόγος της αιφνίδιας απόφασης του ΕΛΓΟ. Όλα δείχνουν ότι κύρια αιτία της απόφασης αυτής ηταν η εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων σε 64.000 απο 15.000 που ηταν πέρυσι και η αδυναμία της υφιστάμενης πίστωσης των 400 εκατ. ευρώ να καλύψει το νέο κόστος που εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ!

Ομως η εκτίναξη αυτή των αιτήσεων, που τις έφτασε σε υπέρ τετραπλάσιο αριθμό, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα, είναι φανερό ότι πρόεκυψε απο μια σειρά λόγους, κυριότεροι απο τους οποίους ήταν:

– Το καθόλου ευκαταφρόνητο ύψος της ενίσχυσης το οποιο, όπως απο τα αναφερόμενα στοιχεία προκύπτει, κατά μέσο όρο φθάνει τις 20-25 χιλιάδες ευρώ ανά υποψήφιο βιοκαλλιεργητή.
-Η απλοποίηση και χαλάρωση των απαιτήσεων του μέτρου όπως η μη απαίτηση μισθωτηρίων 3-5/ετους διάρκειας, σχεδίων βελτίωσης, υποχρεωτικής αγρανάπαυσης κ.α.
– Οι παροτρύνσεις πολιτικών προς καλλιεργητές που σύμφωνα με δημοσιεύματα θέλησαν να εκμεταλλευτούν την περίπτωση.
Τελικά, το όλο πρόβλημα φαίνεται να φέρει τους αρμόδιους μπροστά σε ένα τεράστιο δίλλημα. Είτε να βρουν την απαιτουμένη πίστωση με περικοπές άλλων μέτρων, πράγμα που θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων απο αλλους καλλιεργητές, είτε να περικόψουν τους υποψήφιους με κάποιο νομιμοφανή τρόπο, που όμως και αυτό σίγουρα θα εγείρει σωρεία αντιδράσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες (Agrenda 1.4.17) μεταξύ των Διοικητικών και Πολιτικών αρμοδίων φαίνεται να επικρατεί η δεύτερη περίπτωση. Δηλαδη η περικοπή ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων με επίκληση μιας παραγράφου του μέτρου σχετικά με την Natura, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση υπερπροσφοράς αιτήσεων, προτεραιότητα έχουν οι υποψήφιοι των όποιων οι εκτάσεις βρίσκονται κατά 10% τουλάχιστο σε περιοχές Natura.
Με την λύση αυτή εκτιμάται ότι θα κοπούν περίπου 40.000 υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές με ότι αυτό συνεπάγεται απο πλευράς αντιδράσεων. Όμως με την ιδία λύση φαίνεται πως δημιουργούνται και προϋποθέσεις να απαλλαγούν οι Φορείς πιστοποίησης, αφού όπως ακούγεται, εξετάζεται σοβαρά η ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΕΛΓΟ για άρση της άδειας πιστοποίησης. Άρα, οι εξελίξεις που αναμένονται μάλλον θα είναι αρκετά καυτές!

Μετά την Xylella αγωγός αερίου καταστρέφει χιλιάδες ελιές στην Ιταλία!

» Εκριζώνονται 10.000 αιωνόβιες ελιές στην Απουλία για διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου
» Εντονες αντιδράσεις παραγωγών και παραγόντων της περιοχής.

Screen shot 2017-04-02 at 5.45.50 PMΑριθμός 10.000 ελαιοδέντρων μεταξύ των όποιων και αιωνόβια δέντρα 400 και άνω ετών μέσα στον αναγνωρισμένο από την Unesco ελαιώνα της Puglia (Απουλίας) στην Ιταλία, πρόκειται να εκριζωθούν και να μεταφυτευτούν εξαιτίας των εργασιών για το πέρασμα αγωγού φυσικού αερίου.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της TAP (Trans Adriatic Pipe line) στο Reuters «μέσα σε λίγες μέρες θα αρχίσουμε την μετακίνηση των ελαιόδεντρων αφού τηρηθούν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Απουλίας, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι τo 2015 συνέβαλαν στο να αποτραπεί το σχέδιο για καταστροφή των μολυσμένων ελαιόδεντρων από την Xylella Festidiosa, έχουν διχαστεί με την εξελιξη αυτή.
Μια μερίδα απο ελαιοπαραγωγούς υποστηρίζει ότι ο ελαιώνας αποτελεί μέρος της ταυτότητας της Απουλίας και δεν πρέπει να καταστραφεί, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο αγωγός θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ανησυχίες όμως υπάρχουν και για ενδεχόμενες επιπτώσεις του έργου αυτού στον τουρισμό.
.Απο την πλευρά του ο κ. Marco Poti Δήμαρχος του Melendugno της Απουλίας δήλωσε στο Reuters ότι, «υπάρχει ο κίνδυνος κάποια ελαιόδεντρα να μην επιβιώσουν, ενώ η μεταφύτευση τους θα μπορούσε να τα εκθέσει στην Xylella fastidiosa, την θανατηφόρα ασθένεια που κατέστρεψε χιλιάδες ελιές της Απουλίας το 2015».
Παράλληλα ο Michele Emiliano, Kυβερνήτης της Περιφέρειας της Απουλίας τάχθηκε στην πλευρά των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, ασκώντας πιέσεις έτσι ώστε ο αγωγός να κατασκευαστεί βόρεια των ελαιώνων, μέσα σε μία βιομηχανική περιοχή.

Οι στόχοι και το κόστος του αγωγού
Ο δια-αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου του όποιου το κόστος στην περιοχή της Απουλίας θα ανέλθει σε 40 δισ. $, αποτελεί μέρος του τεράστιου αγωγού μήκους 870 Χαμ, που θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το κοίτασμα Shah Denis στο Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός προβλέπεται να φτάσει στη Νότια Ιταλία αφού πρώτα περάσει από την Αδριατική θάλασσα, την Αλβανία και την Ελλάδα όπου θα ενώνεται με τον αγωγό της Ανατολίας στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή των Κήπων.
Σύμφωνα με αισιόδοξες προβλέψεις υπολογίζεται ότι το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Ιταλία το 2020 και το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας καθώς θα μειώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

“Αγριέλαιον”! Ενα νέο προσοδοφόρο είδος λαδιού; Πρωτοποριακές προσπάθειες στην Ισπανία και Κρήτη


Οι Αγριελιές που αφθονούν στις πλαγιές πολλών ημιορεινών περιοχών της Μεσογείου και φυσικά και στην Κρήτη, αποτελούσαν μέχρι σήμερα, ένα παραμελημένο είδος ελαιοδέντρων. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν με την παραγωγή λαδιού απο αγριελιές με πρωτοποριακές προσπάθειες στην Ισπανία και στην Κρήτη.
Βέβαια το “Αγριέλαιον” όπως το ονόμαζε ο πατέρας της Φαρμακολογίας Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) ηταν γνωστό απο την αρχαιότητα και μαζί με άλλα ειδή ελαιολάδου χρησιμοποιουνταν στην ιατρική της εποχής κυρίως για εξωτερικές επαλείψεις
Κατά τον Διοσκουρίδη, το Αγριέλαιον «είναι πιο στυπτικό, αλλά πιο δεύτερο σε αξία για ιατρικές χρήσεις από το αγουρέλαιο».
Ο ίδιος όμως αναφέρει ότι «το Αγριέλαιον είναι κατάλληλο σε όσους έχουν πονοκέφαλο, συγκρατεί τη ροή του ιδρώτα και την τριχόπτωση, καθαρίζει την πιτυρίαση, την κασίδα και την ψώρα και επιβραδύνει το άσπρισμα των μαλλιών, όταν επαλείφεται κάθε μέρα» .

Οι προσπάθειες στην Μάλαγα της Ισπανίας
Λάδι απο αγριελιές σήμερα παράγεται σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας. Από το Cadiz (Κάντιθ) το νοτιότερο άκρο της χώρας το οποίο οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν “κοτινούσα” γιατί ήταν κατάφυτο από αγριελιές, έως στο Jaen (Χαέν) στην κεντρική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ανδαλουσίας αλλά και στο νησί της Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες όπου οι αγριελιές ονομάζονται “ullastres” στην Καταλανική γλώσσα.
Μεταξύ των παραγωγών είναι και ο Francisco Villanueva που άρχισε να παράγει λάδι αγριελιάς μόλις πριν μερικά χρόνια, συγκομίζοντας καρπούς από τις βουνοπλαγιές της οροσειράς Sierra Nevada μιας περιοχής προστατευόμενης από την UNESCO.
Σύμφωνα με δηλώσεις του, η γεύση δεν είναι ο μόνος λόγος που κάνει την παραγωγή του ελαιολάδου από αγριελιές εμπορικά βιώσιμη. Υπάρχει σημαντική υπεροχή του και στα άλλα οργανοληπτικά και χημικά χαρακτηριστικά τους και ιδιαίτερα στην περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε. Βέβαια η απόδοση των καρπών σε λαδι είναι πολύ χαμηλή και φθάνει περίπου στα 15-20 κιλά καρπού για ένα κιλο λάδι (6-5%)

Οι προσπάθειες στα Μεσκλά των Χανίων
Λάδι από αγριελιές όμως παράγεται και μάλιστα άρχισε να εμπορευματοποιείται τώρα και τρία χρόνια και στην Κρήτη με μια πρωτοποριακή προσπάθεια του Αγροτικού Συν/σμου Μεσκλών στα Χανιά.
Οπως μας δήλωσε ο πρωτεργάτης της προσπάθειας πρόεδρος του Συν/σμου κ. Μανούσος Βουλγαράκης η προσπάθεια άρχισε πριν τρία χρόνια όταν διαπιστώθηκε ότι οι τσουνάτες ελιές που είχαν καεί με την μεγάλη πυρκαγιά που έγινε προ ετών στις βουνοπλαγιές των Μεσκλών, Ζούρβας, είχαν μετατραπεί σε ένα δάσος από αγριελιές. Οι βλαστοί που είχαν εκπτυχθεί από τις βάσεις των καμένων δέντρων, που ήταν αγριελιές είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν και να γίνονται δέντρα.
Αρχίσαμε να τις συγκομίζουμε και να εξάγουμε από τους καρπούς τους ελαιόλαδο.
Το όλο εγχείρημα παρουσίασε δυο προβλήματα. Το ένα ήταν η δυσκολία συγκομιδής και το άλλο η πολύ χαμηλή απόδοσή τους σε λάδι η οποία όταν η καρποφορία ήταν μεγάλη ήταν μόλις 10/1 (10%) ενώ όταν η καρποφορία ήταν μικρή η απόδοση ήταν καλύτερη 8/1 (12,5%). Ωστόσο σημαντικό πλεονέκτημα ήταν η σχεδόν μηδενική προσβολή των καρπών από Δάκο αφού χωρίς καμία καταπολέμηση η οξύτητα του λαδιού ήταν 0,3-0,4%
Την παραγωγή ελαιολάδου που έχουμε που είναι 200-250 κιλά τον χρόνο αρχίσαμε να την εμφιαλώνουμε σε συσκευασίες των 200ml και να την διαθέτουμε κυρίως σε εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών. Οι τιμές λιανικής είναι γύρω στα 25 ευρώ το κιλό από τις οποίες οι παραγωγοί εισπράττουν περίπου 12-13 ευρώ/κιλό.
Βέβαια για την υποστήριξη της προσπάθειας αξιοποιήσαμε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω του οποίου ανακαινίσαμε το ελαιοτριβείο του Συν/σμου, κατασκευάσαμε αίθουσα διαλέξεων κ.ά.
Εμείς ευχόμαστε στον Συν/σμό και στον Πρόεδρο του να συνεχίσουν την προσπάθεια και μετά την λήξη του προγράμματος και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Screen shot 2017-04-02 at 5.45.59 PMΑνοικτές οι προθεσμίες για τις Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων: Στις 25 Απρίλιου η προθεσμία για την έκθλιψη και 10 Οκτώβριου για τη διάθεση
Η πρόσκληση του ΣΕΔΗΚ προς τα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία να υποβάλλουν υποψηφιότητα για Βραβεύσεις είναι ανοιχτή και οι πρώτες αιτήσεις άρχισαν ήδη να καταφθάνουν κυρίως όσο αφορα την έκθλιψη για την οποία η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 25 Απρίλιου. Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και για τις Βραβεύσεις στην διάθεση του ελαιολάδου για την οποίες η προθεσμία λήγει στις 10 Οκτώβριου.
Ο ΣΕΔΗΚ ικανοποιώντας το αίτημα πολλών Ελαιοτριβείων που δεν έλαβαν γνώση της πρόσκλησης του από τα ΜΜΕ, την αποστέλλει ήδη ταχυδρομικά μαζί με σχετικό έντυπο υλικό (Φυλλάδια, Βιβλία) στα ελαιοτριβεία των όποιων είχε τις Δ/νσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Βραβεύσεις αυτές είναι τελείως δωρεάν και ότι οι ενδιαφερόμενοι, σαν πρώτο βήμα, θα πρεπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, στέλνοντας μήνυμα στο e-mail info@sedik.gr.
Μετά από αυτό θα τους σταλεί το ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ που πρεπει να συμπληρώσουν και υποβάλλουν μέχρι τις προθεσμίες που προαναφέρθηκαν.
Την πρόσκληση του ΣΕΔΗΚ μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι στο www.sedik.gr (ΕΛΑΙΟΝΕΑ 17-3-17).

 

Τιμές: Χωρίς σημαντικές αλλαγές
Η υψηλή πτήση των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου φαίνεται να συνεχίζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία και Ισπανία κυρίως για τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας.
Στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα συνεχίζουν να είναι υψηλότερες όπως πάντα (Πιν.1) και να διατηρούνται στα 6,20 €/κ όπως και την περασμένη εβδομάδα. Ακολουθούν οι τιμές στην Ισπανία, όπου η μεγίστη τιμή είναι στα 4,60€/κ και ακολουθούν οι τιμές στην Ελλάδα οι οποίες στην Κρήτη έφτασαν μέχρι 3,97€/κ στην Πελοπόννησο στα 3,80 €/κ Αναλυτικά οι τιμές σε συγκεκριμένα Συν/κα και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία της χώρας και στην Ιταλία Ιπσπανία φαίνονται στο Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ της 27-3-17 ( www.sedik.gr)

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.
Mπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο με άδεια του ίδιου nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα