Νικηφορίδης και Λαµπράκης σε ίδιους δρόµους, µε Βαλκάνια – Κύπρο… Μ’ αυτόν τον τίτλο, αρθρογραφεί ο Πάνος Τριγάζης, σηµαντικό και σοβαρό και άξιο στέλεχος της Αριστεράς. Συνδέει µε θέρµη τους αγώνες για την Ειρήνη διαβαλκανικά των δύο εµβληµατικών µορφών που έδωσαν το αίµα τους…
Στη συµπρωτεύουσα, τη Σαλονίκη του 1951, ο 22χρονος Νικηφορίδης ήρθε τον Νοέµβριο του ’50, µε στόχο την εκεί επέκταση του ∆ηµοκρατικού Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων, για τη διακίνηση, όχι κάποιου κοµµουνιστικού µανιφέστου, αλλά του αιτήµατος κατάργησης όλων των πυρηνικών όπλων, που περιείχε η ”Έκκληση της Στοκχόλµης”, διαβάζω στην τρίτη περίοδο.
Γνώριζε εννοείται την επικινδυνότητα της αποστολής του, αλλά δεν κλονίστηκε. Είναι γνωστό πως και ο Λαµπράκης είχε προειδοποιηθεί για το ότι κινδυνεύει άµεσα η ζωή του. Όµως πώς να κλονιστεί ο βαλκανιονίκης, ο πανεπιστηµιακός, ο γιατρός, ο αγωνιστής, ο βουλευτής;
Ήξερε πολύ καλά πως ήταν το «κόκκινο πανί» του φασιστικού κράτους και του παρακράτους.
Κι εκείνος ζητούσε Βαλκάνια δίχως πυραύλους και συνεννόηση, σύµπνοια και κοινή διαδροµή σε ειρηνευτικό βίο των χωρών της περιοχής!
Κι αυτό γνωστό. Η συνέχεια γνωστή, επίσης! Έναν µήνα µετά την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης…
Μεταβαίνοντας λοιπόν στη Θεσσαλονίκη στις 22 του Μάη του ’63, δολοφονήθηκε συγκλονίζοντας το πανελλήνιο και τον κόσµο, για µιαν ανήκουστη ασχήµια που ντρόπιασε για πάντα την Ελληνοσύνη, για µια µεγάλη απώλεια, µε τόσο µα τόσο δυσαναπλήρωτο κενό…
Ο συντάκτης του κειµένου από το οποίο αντλεί την έµπνευσης του και το δικό µου, συνδέει λοιπόν τη Συµφωνία των Πρεσπών, καθώς τη θεωρεί συνέχεια των δύο αγωνιστών! Σωστά, βεβαίως, αυτή η συνάφεια, καθώς τα γεγονότα συνδέει µια κοινή φιλοσοφία Ειρήνης, Συµφιλίωσης, Ανθρωπιάς!
Οπότε την Τρίτη 24 Σεπτεµβρίου 2024, το βραβείο θα απονεµηθεί στον πρώην πρωθυπουργό για την ιστορική αυτή Συµφωνία, της οποίας υπήρξε πρωτεργάτης. Ακόµα, θ’ απονεµηθεί και στο δικοινοτικό συµφιλιωτικό κίνηµα επανένωσης της Κύπρου… Στην Τεχνόπολη του ∆ήµου Αθηναίων, η Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσέ Γιασίν, καθηγήτρια στο ∆ηµόσιο Πανεπιστήµιο Κύπρου, και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας, Γιώργος Λιασής, που στα 15 του χρόνια, υπήρξε αιχµάλωτος Τουρκοκυπρίων εθνικιστών, είδε πολλούς συγγενείς του να δολοφονούνται, όµως µεγαλώνοντας, έγινε υπέρµαχος της συµφιλίωσης και της συνύπαρξης για µια ενωµένη Κύπρο.
∆ικαίως λοιπόν, αυτά τα πρόσωπα θα εκπροσωπήσουν το Νησί της Αφροδίτης, παρόντα στη σπουδαία Τιµή.
Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα