Όλοι οι δρόμοι των Χανίων οδηγούσαν το γλυκό σαν το λάδι βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 13 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, όπου η εκδήλωση απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού Μαθητικού Ρεπορτάζ με θέμα “Τύπος, Παιδεία και Τοπική Κοινωνία” που διοργάνωσαν τα “Χανιώτικα Νέα” με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου των. Το αδιαχώρητο στη μεγάλη αίθουσα αλλά και στον εξώστη, πολύ πριν αρχίσει η διαδικασία. Πανηγυρική η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κυρίως χάρη στα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων που έδιναν διαρκώς τον δικό τους τόνο. Πόσο πιο όμορφες είναι οι εκδηλώσεις, όταν φυσά σ’ αυτές ο έφηβος άνεμος!
Στον Διαγωνσιμό πήραν μέρος 211 μαθήτριες-ες (με υπεύθυνους 32 καθηγήτριες-ες) σε 23 δημοσιογραφικές ομάδες, από 20 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, τη φωνάζουν. Πέραν κάθε προσδοκίας η συμμετοχή. Αυτό που μετρά, πάντως, δεν είναι τόσο το “πολύ” όσο το “εύ”. Το όντι ιδιαίτερα δύσκολος ο ρόλος της Κριτικής Επιτροπής. Τελικά, βέβαια, όλες οι ομάδες, ήταν νικήτριες, με την έννοια ότι όλες εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, κατά την απονομή των επαίνων, και όλα τα παιδιά νικητές. Σπουδαία υπόθεση το “συμμετέχειν”, το “συνερευνείν” και το “συνεργάζεσθαι” στην ωραία πλατεία του δημοσιογραφικού εμείς.
Νίκος Κακαουνάκης, Ανδρέας Αρχοντάκης (Κάστρο), Μιχάλης Σαραβελάκης, Μιχάλης Γρηγοράκης… Στάθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση ονομαστικά και σ’ αυτούς, με σπασμένη απ’ τη συγκίνηση φωνή, ο εμπνευστής ιδρυτής και ιστορικός εκδότης των “Χανιώτικων νέων” Γιάννης Γαρεδάκης στη σύντομη, πλην μεστή και αισθαντική, ομιλία του. Κερί στη μνήμη τους η αναφορά του. Ωσεί παρόντες κι αυτοί, όπως και όλοι οι πάμπολλοι προαπελθόντες συνεργάτες, στη Μεγάλη του Τύπου Γιορτή. Ωραίοι και ακέραιοι ως υπήρξαν. Μαζί με τους τωρινούς, διάσπαρτα, στη μεγάλη πλατεία και τον εξώστη. Ενα βήμα το “εδώ” απ’ το “επέκεινα”. Ενα βήμα απ’ την πλατεία και τον εξώστη, ως τη σκηνή, όπου το τραπέζι των ομιλητών και όπου μεταξύ των άλλων, ο Παρασκευάς Περάκης, η Ελια Κουμή και ο Μανόλης Γαρεδάκης, “τόνιζαν” με τη “συμμετοχή τους στα γιγνόμενα”, την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχεια. Εξίσου λαμπρό με το παρελθόν και το παρόν, το μέλλον των “Χανιώτικων νέων”.
Πολλές οι ξεχωριστές στιγμές της Μεγάλης των “Χανιώτικων νέων” αλλά και γενικότερα του Τύπου Γιορτής, εκτός απ’ αυτές της απονομής των επαίνων και των βραβείων, που ήταν ιδιαίτερα φορτισμένες συγκινησιακά για τα παιδιά, τους δασκάλους των και τους γονείς των. Μια απ’ αυτές η προσφορά ενός συμβολικού δώρου από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα στους Γιάννη και Ελένη Γαρεδάκη. Μια άλλη η μέσω skype, ανακοίνωση του προέδρου του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσουρβάκα να απονείμει βραβείο στον Γιάννη Γαρεδάκη «για τη σημαντική συμβολή του ως εκδότη και δημοσιογράφου στην ενημέρωση και τον πολιτισμό, την ίδρυση του Μουσείου Τυπογραφίας, τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δημιουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και την κοινωνική του δράση». Μια παράλλη η δέσμευση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ύστερα από “πρόσκληση” του Γιάννη Γαρεδάκη, να “μπει μπροστά” ώστε ο διαγωνισμός να γίνει θεσμός και να αποκτήσει παγκρήτιο χαρακτήρα. Για να μείνω μόνο σ’ αυτές…
«Αμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρονες» (Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας). Εχει και μια κάποια δόση κομπασμού η φράση αυτή έτσι όπως την τραγουδούσε ο χορός των νέων στην αρχαία Σπάρτη. «Πάμε για το καλύτερο!/ Τα δικά σας πατήματα/ δικά μας γεφύρια!». Και από τα παιδιά της πλατείας και του εξώστη και από την τριάδα της νέας γενιάς που πήρε στα χέρια της τη σκυτάλη των “Χανιώτικων νέων”, μου φάνηκε κάποια στιγμή ότι άκουσα να λένε τραγουδιστά αυτά τα λόγια. Με άκρα σεμνότητα αλλά και με αυτοπεποίθηση…