Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Στον Αζωγυρέ Σελίνου

» Υπ’ όψιν δημάρχου Καντάνου

Αφορμή γι’ αυτή την αναφορά στο πράγματι πανέμορφο χωριό Αζωγυρές στο Σέλινο έλαβα από ρεπορτάζ του Η. Κάκανου στα “Χ.Ν.” της 27ης Αυγούστου.

Xτισμένο σε υψόμετρο 360 μ. και 70 χλμ. από Χανιά με το ποτάμι – καταρράχτη, με το υπέροχο γεφυράκι, τα πλατάνια και τα σπήλια αλλά και η ιστορία του, το καθιστούν μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο ρεπορτάζ, δεν έγινε αναφορά στο θαυμαστό μουσείο του χωριού, το οποίο πριν από δέκα περίπου χρόνια που έφθασα πάλι ως το χωριό, διατηρούνταν σε καλή κατάσταση αλλά είχε αρχίσει να λεηλατείται. Απαρτιζόταν από τρεις αίθουσες: Λαογραφικό – Ιστορικό και Κατοχής – Εθνικής Αντίστασης με αρκετά και αξιόλογα εκθέματα. Είχε φτιαχτεί όπως με ενημέρωσαν τότε, από ένα θαυμαστό σύλλογο Αζωγυριανών στην Αθήνα με υπεύθυνη δεν θυμάμαι ποια κυρία, που ενδιαφερόταν για το χωριό, και όχι την ατομική προβολή και συμφέρον αλλά τότε που πήγα δεν γνώριζε κανείς ποιος έχει την ευθύνη και την μέριμνα γι’ αυτό και το κλειδί είχε ένας θαμώνας του καφενείου, στ’ αλήθεια περίεργος τύπος.

Ήταν πολύ συγκροτημένο μουσείο και όχι σωρός από εκθέματα ιδιωτικής συλλογής. Εάν λεηλατήθηκε, να επιληφθεί άμεσα η δικαιοσύνη και να εξακριβωθεί πού πήγαν τα εκθέματα ή όσα λείπουν.

Οι 99 Άγιοι Πατέρες αποβιβάστηκαν στην ακτή Διαλεσκάρι ή Γιαλεσκάρι, κοντά στην Παλαιόχωρα, και από το αναφερόμενο φαράγγι ανέβηκαν στο χωριό όπου μεν η Εκκλησία είναι αφιερωμένη σε αυτούς αλλά εκεί ασκήτευσαν οι 98 αφού ο Ιωάννης κατέφυγε στο Ακρωτήρι Χανίων. Αυτά που έχει να προβάλλει το χωριό, εκτός από την θαυμαστή φύση του, είναι στο σπήλαιο των 98 Πατέρων Ζουρέ σε υψόμετρο 535 μ., όπου με τρεις σιδερένιες σκάλες στον κατακόρυφο βράχο, φθάνει κανείς στον πυθμένα και το έχει εικονοστάσι των. Αν οι σκάλες χρειάζονται βελτίωση, αυτό να γίνει για προσέλευση, εκτός των προσκυνητών και απλών επισκεπτών, αξίζει. Επίσης, τα σπήλαια του Καραλή κρυσφύγετο επί Τουρκοκρατίας, ή Πελεκητός, ή Παπά Σπήλος, ή Κεφαλή, ή Ρίζα με λαξευτά σκαλοπάτια στην περιοχή Σαλιβαριανά, του Χάρακα, και άλλα.

Το χωριό αναφέρεται ακόμη και από τη Βενετσιάνικη απογραφή του 1583 με 376 κατοίκους και το 1981 μόνο με 63 αλλά σήμερο δε γνωρίζω. Εδώ είχε εγκατασταθεί η οικογένεια του πολέμαρχου αρχηγού του Σελίνου Κ. Κριάρη και άλλων.

Εκτός την εκκλησία των 99 Πατέρων, με αξιόλογες εικόνες, υπάρχει και άλλη ψηλότερα αφιερωμένη μόνο στον Ιωάννη τον Ερημίτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα