Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

STOP στη διαρροή των τ.μ. και τα διαφυγόντα έσοδα για τους δήμους

Άμεσα ξεκινάει η εφαρμογή τη διαδικτυακής πλατφόρμας του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τα τέλη ακινήτων, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των δήμων και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους.
Η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να εντοπίσουν τα διαφυγόντα έσοδα, αφού θα μπορεί να γίνεται διασταύρωση στοιχείων και να εντοπίζονται όσοι έχουν δηλώσει, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, λιγότερα τετραγωνικά στα ακίνητα ιδιοκτησίας τους και έτσι θα πληρώνουν πλέον το ποσό που τους αναλογεί. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των δημοτικών τελών, αφού τα διαφυγόντα έσοδα είναι πολλά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διαδικασία που ισχύει σήμερα, προβλέπει την αποστολή από τους δήμους στοιχείων των τ.μ. με CD στον ΔΕΔΔΗΕ, για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και φόρων. Τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ με αυτόν τον τρόπο αποστολής, δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία σε όλους. Με τη νέα διαδικασία, μέσω web application, που έχει αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούν όλοι οι δήμοι της χώρας, να εισάγουν από τα γραφεία τους τα αρχεία μεταβολών, να ελέγχουν τις λανθασμένες εγγραφές και να προβαίνουν άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις.
Χθες, στο δημαρχείο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε από την ΚΕΔΕ και τη ΔΕΔΔΗΕ μια ενημερωτική συνάντηση για τo συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να ενημερωθούν οι χρήστες για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής. Η συνάντηση είχε παγκρήτιο χαρακτήρα και συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους δήμους του νησιού.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά: «Πολλά χρόνια προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο πώς πληρώνοντας αυτό που πρέπει ο καθένας θα μπορούμε να έχουμε και φθηνότερα δημοτικά τέλη. Όταν εξορθολογιστούν όλες αυτές οι χρεοπιστώσεις θα μπορεί να γίνει μείωση των τελών, γιατί η διαρροή είναι πολύ μεγάλη.
Τώρα πλέον με την εφαρμογή αυτή, έχουμε δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και οι υπάλληλοι – χρήστες κάθε υπηρεσίας θα μπορούν να βλέπουν τι έχει δηλώσει ο καθένας, και εάν μετά από έλεγχο προκύψουν διαφορές, μπαίνει στο σύστημα ο χρήστης την ίδια στιγμή και έτσι από τον επόμενο λογαριασμό βγαίνουν σωστά τα δημοτικά τέλη. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είναι δηλωμένα μηδέν τετραγωνικά, οπότε μπορούμε να διερευνήσουμε πολλά δεδομένα. Μπορούμε επίσης να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα φορολογικά δεδομένα του κάθε ελεγχόμενου που θέλουμε τα ακριβή του στοιχεία. Όταν επίσης γίνει και αυτό που έχουμε ζητήσει και είναι αυτονόητο για μια χώρα, δηλαδή μια κοινή βάση δεδομένων, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην διαφεύγει ούτε ένα τετραγωνικό και έτσι θα έχουμε περισσότερα έσοδα και πιστεύω ότι θα εξορθολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ αλλά και τα δημοτικά τέλη που είναι ανταποδοτικά».
Ήδη πάντως έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε επιχειρήσεις ή οικίες που έχουν ελεγχθεί από τον δήμο και έχει αποδειχθεί ότι έχουν δηλώσει κατά πολύ λιγότερα τετραγωνικά. «Υπάρχουν οικοδομές που φτιάχτηκε το ισόγειο, δηλώθηκαν αυτά τα τ.μ., μετά φτιάχτηκαν όροφοι από πάνω και δεν δηλώθηκαν ποτέ ή κάποιο ξενοδοχείο μπορεί να έκανε πέντε πτέρυγες και να έχει δηλώσει σε τετραγωνικά μόνο το αρχικό κτήριο», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Πάντως, όπως ο ίδιος τονίζει, όλοι όσοι φαίνονται ως παραβάτες δε σημαίνει ότι είναι σκόπιμη η ενέργειά τους. «Υπάρχουν περιπτώσεις και αμέλειας ή δε το σκέφτηκαν ότι πρέπει να κάνουν τη δήλωση των τ.μ. Εμείς δεν ποινικοποιούμε τη συμπεριφορά, θέλουμε να δούμε τα πραγματικά τ.μ. της κάθε εγκατάστασης, να μπουν στο σύστημα, να κάνουμε το λογαριασμό και να οδηγηθούμε σε μείωση των τελών, αφού θα πληρώνουν πλέον όλοι».
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Τσιάμης μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της επιτροπής οργάνωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, τόνισε πως «για περισσότερα από 30 χρόνια οι δήμοι γνωστοποιούν στην ΔΕΗ και αργότερα στον ΔΕΔΔΗΕ τα τέλη που αφορούν τα τετραγωνικά. Αυτό γινόταν με μια πολύ γραφειοκρατική διαδικασία και πολλές φορές γινόντουσαν λάθη και δεν είχαμε την αμεσότητα που θέλαμε. Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ δημιουργήσαμε μια υπηρεσία διαδικτυακή και πλέον δεν θα αποστέλλεται το cd αλλά πιστοποιημένοι υπάλληλοι σε κάθε δήμο θα βάζουν on line τα τετραγωνικά, θα βλέπουν τα λάθη και θα τα διορθώνουν και θα έχουν την πληροφόρηση που χρειάζονται».
Υπάρχουν τέλη που αντί για 500 τ.μ. έχουν δηλωθεί 50, αλλά αυτό είναι μια άλλη διαδικασία για την οποία, όπως τόνισε ο κ. Τσιάμης, θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων και τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων για να εντοπιστούν τα διαφυγόντα έσοδα.
Ο Αλέξανδρος Πάλλης, εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ, υπογράμμισε πως «μέσω της ΚΕΔΕ μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους δήμους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Η εφαρμογή αυτή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, γιατί όλα θα είναι μηχανογραφημένα και η διαδικασία θα είναι απλούστερη».

ΠΗΓΗ: Goodnet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα