«Δεν θ’ αποθάνω μισακάρης των πλουσίων στην Αυγερινή…».
Αυτή η άρνηση της μιζέριας στο χωριό του στα 1885, γιγαντώνει τη λαχτάρα του, πλουτίζει τα όνειρά του, κι ισχυροποιεί την απόφασή του να φύγει… Να φύγει και να ψάξει να βρει τα νήματα μιας καλύτερης ζωής…
Ο Αντώνης λοιπόν, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, βρίσκεται στην Οδησσό, όπου… «αγέρας και Καύκασος» παρασέρνουν τη διαδρομή του σε ατομική και συλλογική περιπέτεια, εξαιρετικού ενδιαφέροντος!
…Το βιβλίο, ένα ιστορικό μυθιστόρημα αξιώσεων, καταθέτει σε ανάγνωση πρώτη -θεωρώ – εύληπτη και ευχάριστη, τις αρετές του!
Αφήγηση ρέουσα και χρωματισμένη με εικόνες οικείες…
Λεκτικό που ορχείται στους αρχέγονους χυμούς των ιδιωμάτων του τόπου τα οποία ο συγγραφέας κατέχει σε βάθος! Συναισθήματα που, κορυφώνονται ενίοτε συγκλονιστικά, στο “δραματικό κάλλος” του πένθους· σεβασμό στους χαρακτήρες αλλά και τους ρόλους του ήρωα, των ηρώων, των ηρωίδων, και ασφαλώς το Εθος του Λαϊκού βίου…, θαυμαστά.
Εννοείται και το Ηθος της Νήσος, όπως αλώβητο συντηρείται και σε περιόδους πολέμων, με τα ευγενικά οράματα της Λευτεριάς μέσα από αγώνες και μόχθο…
Το βιβλίο [των 420(!) σελίδων], παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Δήμο Κισσάμου από την κα Ελένη Γεωργακάκη φιλόλογο και πρόεδρο του Φιλολογικού. Η Ελένη με εύστοχη ανάλυση των τριών μερών κατά το προσωπικό της αναγνωστικό δοκούν, έδωσε στον κόσμο τη δυνατότητα, να ακολουθήσει τους βηματισμούς του κεντρικού ήρωα, και όχι μόνο, ομαλά, ώστε να εννοήσει πλήρως το story… Η κα Ανδρομάχη Χουρδάκη, ποιήτρια και φιλόλογος επίσης, διάβασε τα αποσπάσματα εξαιρετικά, με αποκορύφωμα την τραγική εμπειρία του ήρωα να βρει και να μεταφέρει το μαχαιρωμένο παλληκάρι του… Απόσπασμα το οποίο απέδωσε επί τούτου όρθια, καθώς δήλωσε, σεβόμενη τη “δραματική ιερότητα” του κειμένου…
Το βιβλίο επίσης χαιρέτισε η κα Αριάδνη Νόβακ θεατροπαιδαγωγός, η οποία ανέφερε συγκινημένη τα βιώματά της, από τη σχέση της με τον Αντώνη, τα χρόνια που στα πρόσω τα αυτοδιοικητικά κυρίως, διεκδικούσε και κατάφερνε θετικά αποτελέσματα πάντοτε! Χαιρέτισαν ακόμη ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης που τόνισε πως το βιβλίο αξίζει και να διδαχθεί στα σχολεία, ο πατήρ Ειρηναίος Μπατσάκης που μετέφερε και τις ευχές του σεβασμιώτατου ο οποίος απουσίαζε, και βέβαια εκ μέρους των Εκδόσεων “Ραδάμανθυς” ο κ. Χρίστος Τσαντής, καταθέτοντας τον ενθουσιασμό του… Ο δε συγγραφέας, ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του, όλους, μα όλους τους συντελεστές, και πιο θερμά τον κ. Τσαντή, τονίζοντας πως αν δεν ήταν εκείνος, «οι Δρόμοι του Αυγερινού, θα ‘μεναν αδιάβατοι και… αδιάβαστοι!», κατά το λογοπαίγνιό του.
…Ευχαριστώ Αντώνη για το ωραίο σου δώρο, και ευχαριστούμε όλοι για την προσφορά σου στα Γράμματα. Συγχαρητήρια πολλά…