ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ…
Δεν έχει περάσει καλά – καλά ένας μήνας από τη διεξαγωγή του περίφημου Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών και Παραδοσιακών Τραγουδιών της Ορθόδοξης Μητρόπολης του San Francisco και των Ελλήνων… οι κοινότητες στις ενορίες των Δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, σαν πολύβουο μελίσσι που ρουφά την Παράδοση του Ελληνισμού,προετοιμάζονται για το επόμενο.
Στόχος τους μέσα από αυτό το φεστιβάλ που διοργανώνεται ανελλιπώς εδώ και 46 χρόνια με τη πάνδημη συμμετοχή των ορθόδοξων ενοριών είναι να κρατήσουν τους χορούς αναλλοίωτους σαν τα ψηλά βουνά της πατρίδας των προγόνων τους, ενισχύοντας έτσι την πολιτιστική επιβίωση του Ελληνισμού της Ομογένειας.
Να κρατήσουν οι χοροί, οι Ελληνικοί χοροί , ως όχημα διασύνδεσης της μικρής μας χώρας με την παγκόσμια κοινότητα που ενισχύει και ενδυναμώνει το ρόλο της σε μια περίοδο που το έχει ανάγκη.
Να κρατήσουν οι χοροί …αλλά και τα πάνδημα χορευτικά και μουσικά συναπαντήματα, ως δυναμικοί παράγοντες στήριξης του Ελληνισμού της Διασποράς, που τον βοηθούν να αντισταθεί στη διαδικασία της αφομοίωσης στον ξένο τόπο στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης…που τον βοηθούν να διατηρήσει με τη δύναμη του ομφάλιου λώρου της μητέρας πατρίδας ακατάλυτους τους συναισθηματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με αυτήν.
Να κρατήσουν οι χοροί, ως ανθεκτικό στοιχείο πολιτιστικής επιβίωσης και ως δείγμα αντοχής που προσπαθεί να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα του Ελληνικού πολιτισμού, την ώρα που δυστυχώς, η γλώσσα χάνεται από γενιά σε γενιά, καθώς ήδη διανύουμε την τέταρτη γενιά, στα περίπου 200 χρόνια ενεργούς ιστορικής παρουσίας μας στην Αμερική.
Να κρατήσουν οι χοροί , ως νοερό ταξίδι στην Ελλάδα που αφήνει δυνατά συναισθήματα με άρωμα δυόσμου, βασιλικού, ματζουράνας και γιασεμιού, αλλά και ως ταξίδι που αφήνει ανεξίτηλες εμπειρίες σε όσους συμμετέχουν «εν χορώ» σε αυτό, αλλά και σε όσους συμμετέχουν σε αυτό ως θεατές με την ακατάλυτη αγαπητική σχέση που τους συνδέει με την Πατρίδα!
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Κάπως έτσι συνέβη και φέτος στο FDF (Greek Orthodox Folk Dance & Choral Festival), το μεγαλύτερο μουσικό και χορωδιακό φεστιβάλ των HΠΑ , που με τη συμμετοχή πέντε χιλιάδων Ελλήνων και των παιδιών τους μετέτρεψε για ένα τριήμερο από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2023, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Αριζόνα, το Φοίνιξ, σε ελληνική παροικία.
Παρόντα σε τούτη τη μεγάλη ελληνική γιορτή 100 χορευτικά συγκροτήματα τριάντα τριών ενοριών από την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, το Όρεγκον, την Ουάσινγκτον και τη Χαβάη, από τις Πολιτείες στις οποίες εκτείνεται η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου που είναι μία από τις καλύτερα οργανωμένες Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής με ποιμενάρχη το Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου, Γεράσιμο.
Μεγάλη η συγκίνηση των απανταχού Ελλήνων που συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου και ειδικότερα στην τελετή έναρξης, που για κάποιους ήταν και μια ευκαιρία αλληλογνωριμίας, όταν με το χέρι στην καρδιά σε μια συμβολική κίνηση, τραγούδησαν, αμέσως μετά τον Αμερικανικό, τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.
Δεν υπήρχε περιοχή της πατρίδας μας που να μην ήταν εκεί, με τους άξιους εκπροσώπους της που με τα φτερά του χορού και της Ελληνικής μουσικής πέταξαν στα ουράνια και κάτι παραπάνω μεθυσμένοι από το κρασί της πατρίδας. Αυτό ήταν άλλωστε και το κύριο σύνθημα των διοργανωτών του φετινού φεστιβάλ : «Together we Rise», δηλαδή, μαζί ανυψωνόμαστε.
Πανδαισία χρωμάτων και οι παραδοσιακές φορεσιές! Πλουμιστές, έργα χειρός, έργα τέχνης, κατασκευασμένες με μεράκι, λες και απέκτησαν και εκείνες ψυχή για να γίνουν στη συνέχεια ένα με την ψυχή του χορευτή και να αφηγηθούν την ιστορία των τόπων προέλευσής τους.
Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ
Δεν έλειπε βέβαια και ο αέρας της Κρήτης από το φεστιβάλ με τη χορευτική ομάδα “Εnosis” της Εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του Newport News, (περιοχή της Βιρτζίνιας) να αποσπά το πρώτο βραβείο στην ομάδα των ενηλίκων χορεύοντας κρητικούς χορούς με την καθοδήγηση χορευτών του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων. Χόρεψαν λεβέντικα στους ήχους του βιολιού του Στρατή Σκαράκη και των μουσικών οργάνων των συνεργατών του τιμώντας την παράδοση της Κρήτης.
Το κάλεσμα από καρδιάς από τον υπεύθυνο της «Ένωσης», λάτρη της Κρητικής Παράδοσης, Μπάμπη Γαροφαλάκη, προς τη θεατρολόγο- χοροδιδάσκαλο του Λαγραφικού Ομίλου Χανίων Στέλλα Αγιασμενάκη για συμμετοχή στο φεστιβάλ, ήταν η συνέχεια μιας προηγούμενης επίσκεψης των χορευτών του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων στη Βιρτζίνια τον Οκτώβρη του 2022 με σκοπό να τους διδάξουν χορό.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Στέλλα Αγιασμενάκη: « Το μεγαλύτερο μάθημα, δεν το δώσαμε εμείς στους ομογενείς μας, αλλά εκείνοι σε εμάς καθώς μας συγκινούν καθημερινά με την αγάπη τους για τις παραδόσεις μας, τη δυνατή ελληνική ψυχή, την λατρεία που έχουν για την πατρίδα μας. Μας διδάσκουν ότι η κοινή καταγωγή, η αγάπη για την κρητική παράδοση και η έμφυτη διάθεση των Κρητικών για την φιλοξενία, δεν έχει όρια, ούτε σύνορα. Σε κάθε τους βλέμμα, κάθε ζάλο, κάθε κίνηση, αποτυπώνεται η αγάπη τους για την Ελλάδα, η αγωνία τους να κρατήσουν ζωντανή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την ελληνική παράδοση».
ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΧΗ
Είθε να κρατήσουν, λοιπόν οι χοροί σε τούτη τη δεύτερη Ελλάδα της Αμερικής, αλλά και σε όλες τις απανταχού κοιτίδες του Ελληνισμού της Διασποράς. Είθε να κρατήσει η Ελληνική παράδοση, ως δείγμα αντοχής μιας Ελλάδας που επιμένει να αντιστέκεται με κάθε τρόπο και μέσο, μιας Ελλάδας που κρατιέται όρθια στις δύσκολες στιγμές, που και σήμερα αιμορραγεί με την οικονομική μετανάστευση, μιας Ελλάδας που πληγώνει και πληγώνεται, μιας Ελλάδας που δακρύζει και συγκινεί, μιας Ελλάδας που ποτέ δεν έπαψε να ονειρεύεται και να εμπνέει!
Πόσο Διαχρονική η ρήση του Διονύση Σαββόπουλου: «…Είτε με τις αρχαιότητες, είτε με ορθοδοξία των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία.»!
*Η Μαρία Μαράκη είναι φιλόλογος,
ΜΔΕ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων