Στην εποχή της επανάστασης του Θερίσου το 1905 και την καθοριστική συμβολή του επαναστάτη Ελευθερίου Βενιζέλου ώστε το μήνυμα ενάντια στο δεσποτισμό να φτάσει σε όλη την Κρήτη και την Ελλάδα, ταξιδεύει ο επισκέπτης του ανακαινισμένου Μουσείου – Στρατηγείου της Επανάστασης του Θερίσου που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και λειτουργεί υπό τη διαχείριση και φροντίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων.
Η υπουργός στην ομιλία της χαρακτήρισε το στρατηγείο μνημείο της πολιτικής, διπλωματικής και στρατηγικής δράσης του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού που ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αναφέρθηκε στα γεγονότα και το κλίμα της εποχής της επανάστασης, ενώ επεσήμανε τις πολιτικές αρετές του Ελευθερίου Βενιζέλου. «Η σημασία της δουλειάς που κάνει το Ίδρυμα δεν αφορά και δεν περιορίζεται μόνο στην πολύ επιστημονική τεκμηρίωση της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Βενιζέλου. Η μεγάλη προσφορά του είναι ότι παιδεύει και εκπαιδεύει τις μελλοντικές γενιές, τους νέους ανθρώπους οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν το παρελθόν απώτερο αλλά και άμεσο αν θέλουν πραγματικά αυτός ο τόπος να έχει ένα καλό μέλλον», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κα Μενδώνη.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό των κοπιαστικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν για να ανακαινιστεί το στρατηγείο της επανάστασης του Θερίσου. Μίλησε για την άμεση ανταπόκριση των κ.κ. Τσαμάζ και Εριέττα Λάτση στο αίτημα που υπέβαλλε το Ίδρυμα για χρηματοδότηση του έργου και για τη συμβολή των άλλων χορηγών, ενώ ευχαρίστησε τους Λίλη Βενιζέλου, Σύλλογο Θερίσου “Η επανάσταση του 1905”, τον κ. Βιδάκη και τον Δήμο Χανίων, τους Χαρά Αποστολάκη και Σήφη Μαρκάκη. «Εγινε η αποκατάσταση του κτηρίου καθαρά με χρήματα του ιδιωτικού τομέα και πιστεύω ότι αν ζούσε ο Βενιζέλος πιστεύω ότι χαίρονταν γι’ αυτό», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, ενώ υπογράμμισε ότι η επανάσταση του Θερίσου εξακολουθεί να ακτινοβολεί μέχρι τις μέρες μας καθώς έστειλε σε όλη την Ελλάδα μήνυμα νίκης ενάντια στην απολυταρχία, τον μοναρχισμό και τον δεσποτισμό.
Η υπεύθυνη συλλογών του Ιδρύματος Χαρά Αποστολάκη αναφέρθηκε στο έργο της ανακαίνισης τονίζοντας πως πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και μουσειακής αναβάθμισης. Η έκθεση, όπως είπε, περιλαμβάνει πρωτότυπο μουσειακό και αρχειακό υλικό, ενώ δεσπόζουν η αυθεντική σημαία λάβαρο της επανάστασης όπου αναγράφεται πάνω της “Θέρισο 1905” καθώς και το χειροκίνητο πιεστήριο που χρησιμοποιήθηκε από τους επαναστάτες. Μεταξύ των αυθεντικών τεκμηρίων (εφημερίδες, φωτογραφίες, γραμματόσημα κ.ά.) εκτίθεται μια στολή της Κρητικής Χωροφυλακής, μια αυθεντική κρητική ενδυμασία της εποχής, όπως και δύο τουφέκια που χρησιμοποιήθηκαν στην επανάσταση.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχαήλ Τσαμάζ στον χαιρετισμό που απηύθυνε μίλησε για τη σημασία της διάσωσης της ιστορικής μνήμης και του στρατηγείου της επανάστασης του Θερίσου ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι νεότεροι να μάθουν την ιστορία του τόπου. «Στον Όμιλο ΟΤΕ θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στη στήριξη της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας. Ο ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πατρίδας μας και θεωρεί χρέος του να συμβάλει στην προώθηση της ιστορίας της Ελλάδας προκειμένου να μεταδωθεί αυτή στους νέους», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναφορά στην καθοριστική συμβολή για την υλοποίηση του έργου των κύριων χορηγών του έργου (Cosmote, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και Εριέττα Λάτση) καθώς και των χορηγών (ANEK LINES, Super Markets SYNKA, ΕΤΑΝΑΠ – SAMARIA, ΗΛΕΚΤΩΡ του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. και Παύλος Χανιωτάκης, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, Κωνσταντίνος Γύπαρης και Πέτρος Παπακυριακού), τη σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Χανίων και τη συνεισφορά των Ηλ. Μπενόγλου, Αντ. Χατζηγρηγοράκη, Μ. Κιντή, Στ. Βρουβάκη, Μιχ. Καλαδράνη, Ξεν. Βερτζίνη, Γ. Καλαφάτη, Ειρήνη Καστρινάκη, Ν. Κοσμαδάκη, Γ. Περδικάκη και Ν. Γιαννικάκη.
Το “παρών” στα εγκαίνια έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, Εξωτερικών Αντ. Διαματάρης και Παιδείας Β. Διγαλάκης, ο βουλευτής Μ. Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Π. Σημναδηράκης κ.ά.