» Αναφορές στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία η Σχολή Εθνικής Αμύνης και το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”
Την Τετάρτη 30-3-2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα-αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) στεγάζεται στο πρώην Διοικητήριο της Σχολής Ευελπίδων στο Πεδίο του Άρεως. Πρόκειται για ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που κατασκευάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ και είναι δωρεά του εθνικού μας ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Η ΣΕΘΑ είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Σκοπός της είναι η παροχή μεταπτυχιακού επιπέδου ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στους σπουδαστές στο πεδίο των Αμυντικών Στρατηγικών Σπουδών, προκειμένου να καταστούν ικανοί ηγέτες στα θέματα Εθνικής Άμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας και στον Δημόσιο Τομέα.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η υποδοχή των προσκεκλημένων και η έναρξη της ημερίδας με μικρής διάρκειας χαιρετισμό από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Φλώρο. Με θέμα τη ζωή και την εν γένει δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου, τη διορατικότητα, την ευφυία και πάνω από όλα την τόλμη και την αποφασιστικότητα που τον διέκρινε και τον ώθησε στην ανάληψη κρίσιμων ενεργειών.
Παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαρ. Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμ. Μπουρολιάς, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου κ. Λιάσκος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης.
Πρέπει να τονιστεί ότι στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, κ. Νίκος Παπαδάκης, ανέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες της αντιβενιζελικής ηγεσίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, τόνισε ότι όσο ο Βενιζέλος ήταν στην εξουσία, η χώρα διατηρούσε ισχυρές συμμαχίες και έναν πανίσχυρο στρατό, που όσες φορές αναμετρήθηκε με τους Κεμαλιστές κατήγαγε περηφανείς νίκες.
•Στην Α’ Θεματική Ενότητα «Στρατηγική Επιλογή Ελευθερίου Βενιζέλου 1918/1923.
Συντονιστής Γεράσιμος Καραμπελιάς Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Κωνσταντίνα Μπότσιου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς: «Η στρατηγική του Ελευθερίου Βενιζέλου για την «Μεγάλη Ελλάδα» μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»
«Ο Βενιζέλος ήταν κρητικός και λόγω της καταγωγής του τον ωθούσε να ονειρεύεται ένα Μέγα της Θαλάσσης Κράτος που θα εκτεινόταν από την Αδριατική μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και από τη Μακεδονία ως την Κύπρο, που πίστευε πως πολύ γρήγορα θα εγχωρούταν από τη Βρετανία στην Ελλάδα».
Επόμενος ομιλητής της Α’ Θεματικής Ενότητας ο Δρ. Σωτήριος Ριζάς, Διευθυντής Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών:«Πολιτικές και στρατηγικές όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας».
Αναφέρθηκε με άκρα εμβρύθεια και ανέλυσε κάθε πτυχή του παραπάνω θέματος.
«Ο Βενιζέλος καταλάβαινε πολύ καλά πως η Ελλάδα ήταν «αναγκασμένη» για πολλούς λόγους να κάνει το εγχείρημα της απόβασης-εκστρατείας της Μικράς Ασίας. Καταλάβαινε επίσης πολύ καλά πως θα είχε αμέριστη τη συμπαράσταση της Αγγλίας».
Μετά το τέλος των ομιλιών της κ. Μπότσιου και του κ. Ριζά, δέχθηκαν αρκετές εύστοχες ερωτήσεις από το ακροατήριο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και το σύνολο των σπουδαστών και των καθηγητών της ΣΕΘΑ.
•Στη Β’ Θεματική Ενότητα με θέμα «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης. Οι στρατηγικές επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου»
Συντονιστής: Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Η συζήτηση-ερώτηση-σχολιασμός έγινε μεταξύ του συντονιστή κ. Παπαδάκη και του Άγγελου Συρίγου υφυπουργού Παιδείας και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου καθώς και του Ευάνθη Χατζηβασιλείου καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και προέδρου Εκτελεστικής Επιστροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Ο τρόπος διεξαγωγής ήταν με τηλεσχολιασμό-τηλεαπάντηση όσον αφορούσε στον κ. Συρίγο, λόγω μη προσέλευσής του για λόγους υγείας. Πάντως η διεξαγωγή της ήταν λίαν επιτυχημένη.
Επέλεξα, λόγω χώρου, μερικά από τα ερωτήματα-παρατηρήσεις του συντονιστή κ. Παπαδάκη. Οι απαντήσεις-σχολιασμοί εδίνοντο κατά πρώτο από τον κ. Συρίγο και έπειτα από τον κ. Χατζηβασιλείου.
«Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούσε άραγε για την Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να απαλλαγεί από τη Βουλγαροτουρκική απειλή, να προωθήσει τις βλέψεις της και να ασκήσει αλυτρωτική πολιτική…
Μετά την καταστροφή, στη διάσκεψη της Λωζάνης ο Βενιζέλος εξήγησε πως οδηγήθηκε στην απόφαση για επέμβαση στη Μικρά Ασία. Στους πρώτους μήνες του 1914, προτού εκραγεί ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ενώ μεταξύ των δύο χωρών ίσχυε καθεστώς ειρήνης, η Τουρκία άρχισε να εκδιώκει βίαια τους ελληνικούς πληθυσμούς. Πρώτα από την Ανατολική Θράκη και κατόπιν από τα μικρασιατικά παράλια. 350.00 Έλληνες εξαναγκάστηκαν τότε να ζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν, οταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να εξοντώσει τους μη τουρκικούς πληθυσμούς .Έτσι και η Ελλάδα ήταν αδύνατο να μείνει απαθής.
Τη χώρα μου, διακήρυξε ο Βενιζέλος, δεν την έφερε στη Μικρά Ασία και τον Ελλήσποντο μια «Βουλιμία εδαφική ή ένα αίσθημα σφετερισμού ξένης ιδιοκτησίας αλλά τα υψηλά ιδεώδη της ελευθερίας και το καθήκον της σωτηρίας δύο εκατομμυρίων ανθρώπων».
Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη Μικρά Ασία τρία διαφορετικά κράτη: Το Αρμένικο στα ανατολικά, το Ελληνικό στα δυτικά, και το Τούρκικο στον υπόλοιπο χώρο.
Διακρίνετε κάποιο τυχοδιωκτισμό ή ιμπεριαλισμό στην πολιτική αυτή;
Ο γνωστός Βρετανός ιστορικός και πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα Llewellyn Smith ισχυρίζεται πως ο Βενιζέλος χρησιμοποίησε τις Δυτικές Δυνάμεις για να προωθήσει την πολιτική της Ελληνικής επέκτασης στη Μικρά Ασία και ο Μαρκεζίνης υποστηρίζει ότι ο Βενιζέλος δεν παρασύρθηκε στη Μικρά Ασία, αλλά ήταν αυτός που έπεισε τον Βρετανό πρωθυπουργό να εμπιστευτεί τις δυνατότητες του Ελληνικού στοιχείου.
Οι απαντήσεις-σχολιασμοί από τους κυρίους Συρίγο και Χατζηβασιλείου ακολουθούσαν στη συνέχεια, μέχρι να καλυφθεί απόλυτα το θέμα.
Στο τέλος, όπως έγινε και στην Α’ Θεματική Ενότητα, υποβλήθηκαν πληθώρα εύστοχων ερωτήσεων από το ακροατήριο και απαντήθηκαν-σχολιάστηκαν αναλόγως.
Και σε αυτήν την εκδήλωση – όπως πάντα – τηρήθηκαν οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες.
Αποστάσεις, χρήση μάσκας και επίδειξη πιστοποιητικού στην είσοδο.