Είναι πρόκληση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μετά την απαλλαγή από την πανδημία και την έλευση της κανονικότητας, να διαμορφώσουμε συνθήκες για ένα ευοίωνο αύριο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κινητοποιήσει τους φορείς της οικονομίας, ώστε με την επανεκκίνησή της, να αλλάξουν οι προοπτικές για το μέλλον, όχι μόνο των αστικών κέντρων, αλλά και της περιφέρειας.
Για την Κρήτη π.χ. είχε σχεδιαστεί, πριν την κρίση της πανδημίας, η προώθηση της ποιοτικής ανάπτυξης, που αυξάνει την παραγωγικότητα, ενισχύει το βιοτικό επίπεδο με την εξισορρόπηση των ανισοτήτων και της έναρξης κατασκευής των μεταφορικών υποδομών με εθνική προτεραιότητα τον Β.Ο.Α.Κ. ώστε το ενδιαφέρον του ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης να βρίσκεται σε αρμονία σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας.
Στην Ευρώπη επιταχύνονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κινήματος, γιατί η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την καλή υγεία των πολιτών, γι’ αυτό η διανομή των 800 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει στα κράτη – μέλη ως δάνειο, ή επιδότηση με προτεραιότητα όχι την επίσημη υποβολή του Σχεδίου Ανάπτυξης της κάθε χώρας, αλλά ανάλογα με την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η υγεία, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν.
Τα έσοδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται κυρίως για την περιφέρεια, τα οποία σχεδιάζεται να καλύψουν κενά προηγουμένων χρηματοδοτήσεων, που δημιουργήθηκαν λόγω covid. Προβλέπεται, να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση σε βάθος 10ετίας, ώστε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα ν’ αποδώσουν, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Τα μεγαλύτερα ποσά του Εθνικού μας Σχεδίου Ανάπτυξης, που αγγίζει τα 32 δισ. ευρώ εκτιμάται, ότι θα δοθούν για ιδιωτικές επενδύσεις. Υπολογίζεται, ότι σε πρώτη φάση θα πάρουμε προκαταβολή εκ 4 δισ. ευρώ ώστε μέσα στο καλοκαίρι να ανασάνει η αγορά από απόψεως ρευστότητας.
Η ενίσχυση της απασχόλησης, η παιδεία, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η υγεία και η πράσινη ενέργεια θα ωφεληθούν και θα επηρεασθεί η λειτουργία του κοινωνικού κράτους και η ζωή των πολιτών.
Το πιο δύσκολο για τη χώρα μας είναι η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων. Η εμπειρία χειρισμού παρόμοιων προγραμμάτων δεν είναι κολακευτική για τη χώρα μας, διότι πάσχουμε από “αγκυλώσεις” με κόστος, πολλάκις, την απώλεια Ευρωπαϊκών κονδυλίων ή τη χρησιμοποίησή τους για έργα ήσσονος σημασίας. Τώρα ο έλεγχος από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης είναι άτεγκτος, επειδή έχουν τεθεί συγκεκριμένα αυστηρότερα των παλαιοτέρων κριτήρια και η διαχείριση των κονδυλίων θα ελέγχεται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα.
Δεν επιτρέπονται, λοιπόν, αβλεψίες, λάθη, ολιγωρίες, αυθαιρεσίες στην επιλογή στα κοστολόγια και στον τρόπο χρηματοδότησης των έργων για τα ποσά του Ευρωπαϊκού ταμείου Ανάκαμψης, γιατί αλλιώς εμφυλοχωρεί ο κίνδυνος επανάληψης των χαμένων ευκαιριών του παρελθόντος…