Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Στρατηγικός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο και ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων που χαράσσονται για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση, επεσήμανε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να αναδειχθεί η χώρα μας σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια και την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις (αγωγοί ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικός, αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, πιθανή κατασκευή ενός ή δύο τέτοιων σταθμών στη Β. Ελλάδα) ενώ παράλληλα:
• Η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο και το Ισραήλ σε συνδυασμό με τις έρευνες στην Ελλάδα οδηγούν σε ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πηγής προμήθειας για την Ευρώπη και όχι μόνο.
• Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αυτές συνδέονται με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια. Το σύνολο των έργων ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
«Ο ενεργειακός χάρτης αναδιατάσσεται ταχύτατα και δημιουργούνται νέες ισορροπίες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την ευημερία και την ανάπτυξη ιδίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σ. Παλαιογιάννης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου στις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα, δηλαδή Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα-Βόλο. Με τις αλλαγές που προωθούνται, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή διαφορετικού από τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, που έχουν σήμερα το μονοπώλιο, ενώ τα δίκτυα θα διαχωριστούν από την εμπορική λειτουργία. Ως αντάλλαγμα για την πρόωρη κατάργηση του μονοπωλιακού δικαιώματος διάθεσης φυσικού αερίου των ΕΠΑ εξετάζεται η χρονική ή γεωγραφική επέκταση των συμβάσεων για την εκμετάλλευση των δικτύων. Ο κ. Παλαιογιάννης κάλεσε επίσης τη Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Ο Κ. Σιμόνοβ (K. Simonov), γενικός διευθυντής του ρωσικού National Energy Security Fund υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η πώληση του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην εταιρία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει την Κοινοτική νομοθεσία και ζήτησε ίσους όρους ανταγωνισμού στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο και για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης εκκρεμεί η άδεια των Κοινοτικών αρχών. Ο κ. Simonov υποστήριξε ακόμη ότι το Αζερμπαϊτζάν, λόγω μεγέθους κοιτασμάτων, δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για την Ε.Ε. καθώς και ότι παρά τις αρχικές επιδιώξεις της Ένωσης, τα συμβόλαια για την προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είναι μακροπρόθεσμα και οι τιμές συνδεδεμένες με αυτές του πετρελαίου.

Αισιοδοξία στην Ηπειρο για τους υδρογονάνθρακες
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία και στην Κροατία, σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιβεβαιώνουν τις προοπτικές για τις έρευνες υδρογονανθράκων που πρόκειται να ξεκινήσουν στο νομό των Ιωαννίνων, με δεδομένες τις γεωλογικές ομοιότητες των περιοχών.
Σύμφωνα με την επιχειρηματική ενημερωτική πλατφόρμα SeeNews The Corporate Wire, η καναδέζικη εταιρεία Bankers Petroleum, η οποία εκμεταλλεύεται το γνωστό χερσαίο πετρελαϊκό κοίτασμα Delvina Gas στην Αλβανία, ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο αύξηση 3,6% στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία πλέον υπερβαίνει τα 20.300 βαρέλια ημερησίως. Τα εκτιμώμενα αποθέματα στο Patos Marinza, περιοχή που βρίσκεται 100 περίπου χιλιόμετρα βόρεια των ελληνικών συνόρων, είναι ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων βαρελιών, με το 10% από αυτά να θεωρούνται εκμεταλλεύσιμα.
Στην Κροατία, σύμφωνα με τον ενεργειακό ιστότοπο Energy Global, η κροατική ΙΝΑ και η ιταλική Εdison αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το θαλάσσιο κοίτασμα Izabela Gas, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Αδριατική. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα φθάνει τα 280 εκατ. κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση, ενώ το κοίτασμα υπολογίζεται σε 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και στο Κατάκολο από τη Βουλή, αλλά και λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του νέου διαγωνισμού για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, την οποία πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν τον Μάιο από την κοινοπραξία της ελληνικής Energean Oil & Gas, η οποία παράγει πετρέλαιο στον Πρίνο Καβάλας και της καναδέζικης Petra Petroleum, το κοίτασμα των Ιωαννίνων εκτιμάται αρχικά σε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή σε 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στέλεχος της εταιρείας διευκρίνισε ότι η ερευνητική περίοδος στο έργο διαρκεί επτά έτη ενώ έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση, όπως είπε, που οι έρευνες είναι επιτυχείς και προχωρήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος, οι επενδύσεις θα φτάσουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, με την έναρξη παραγωγής να τοποθετείται σε επτά με οκτώ χρόνια από σήμερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα