Να ενώσει τους Κεραμειανούς όπου και να βρίσκονται, επιχειρεί η “Ένωση Κεραμειανών” που χθες παρουσίασε και επίσημα το στρατηγικό της σχεδιασμό. Ένα στρατηγικό σχεδιασμό που έχει όραμα την αναζωογόνηση της περιοχής, την στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το “παρών” στη συνάντηση έδωσαν δεκάδες πολίτες που διαμένουν ή κατάγονται από τα Κεραμειά.
«Στόχος μας είναι να ανακτήσουν οι Κεραμειανοί των Χανίων και του εξωτερικού τη σχέση τους με τον τόπο καταγωγή τους» τόνισε ο κ. Μανώλης Λεράκης συμπληρώνοντας πως η “Ένωση Κεραμειανών” είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η Ένωση είναι:
• Αγροδιατροφικός τομέας, με δημιουργία μεταξύ άλλων τράπεζας σπόρων με παραδοσιακές ποικιλίες των Κεραμειών που θα μοιράζονται στα μέλη της Ένωσης.
• Διαφύλαξη αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και μνημείων των Κεραμειών.
• Ανάδειξη και καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.
«Όλα αυτά θα γίνουν με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης με το οποίο επιδιώκουμε τα παιδιά να έλθουν πιο κοντά στη φύση, στην αγροτική παραγωγή, στην παράδοση, να φύγουν από την οθόνη και το κινητό. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να τους έχουμε ένα εκπαιδευτικό, βιωματικό αντικείμενο για να ασχοληθούν και αυτό θα είναι πάνω στην αγροτική παραγωγή» επισήμανε ο κ. Μανώλης Λεράκης.
Στην επισήμανση των “Χ.ν.” ότι ανάλογες πρωτοβουλίες για άλλες περιοχές στο παρελθόν ατόνισαν και τελείωσαν άδοξα μετά τη λήξη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τα οποία άντλησαν πόρους ο κ. Λεράκης τόνισε πως «η αγάπη των Κεραμειανών που δεν ζουν στα Κεραμειά και η ανάγκη τους να έλθουν σε επαφή με τον τόπο τους μας ενώνει όλους.
Ένα βασικό σημείο της προσπάθειας μας είναι η απόλυτη διαφάνεια. Όλα τα έσοδα – έξοδα θα αναρτώνται σε μηνιαία βάση για να υπάρχει πλήρη διαφάνεια. Οι προσπάθειες που απέτυχαν αντιμετώπισαν πρόβλημα σε θέματα διαφάνειας. Εμείς από το πρώτη ημέρα έχουμε ως στόχο τη διαφάνεια και αυτό θα κρατήσει την “Ένωση Κεραμειανών” ζωντανή».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι «τεράστιος ο όγκος των Κεραμειανών που θέλουν να ασχοληθούν με την Ένωση τόσο από όλο το Νομό Χανίων όσο και εκτός Κρήτης.»
Στην εισαγωγική τοποθέτηση η κα Μαρινάκη έκανε μια ιστορική παρουσίαση της περιοχής των Κεραμειών. Επισήμανε το ότι έλαβε το όνομα της από το όρος “Κέραμος” και μίλησε για το μεγάλο αριθμό αγγειοπλαστείων την αρχαιότητα , την εξαγωγή κρασιού από τα Μινωικά χρόνια στην Κνωσσό, τη λειτουργία αρχαίων μεταλλείων στη Μαλάξα, τους αμφορείς από τα Κεραμειά που βρέθηκαν σε Κόρινθο, Ερέτρια και αρχαία Αγορά Αθηνών, στη δημιουργία των οικισμών που διατηρούνται και σήμερα από την βυζαντινή εποχή. Αναφέρθηκε επίσης στις 27 επαναστάσεις στα χρόνια της Ενετοκρατίας, στις 10 επαναστάσεις την περίοδο της Τουρκοκρατίας με ενεργό συμμετοχή των Κεραμειανών, στη συμβολή των κατοίκων τους στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες με πιο πρόσφατη τη θυσία των κατοίκων τους την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του ορεινού όγκου τους. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κ. Κ. Μπικάκη.