«Ως νέοι και ως πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις και θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά. Να έχουμε “φωνή”, να μιλάμε και να ακούμε την κοινωνία και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο podcast των “Χ.ν.” και την ενότητα Terra Politica o Στρατής Φλεμετάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε”, με επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη. Ως άνθρωπος που γεννήθηκε, κατοικεί και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον Βάμο Αποκορώνου, θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ενδοχώρας, ενώ υπογραμμίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ξεκομμένα από την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων της Κρήτης.
• Κατάγεστε από τον Βάμο όπου δραστηριοποιείστε επαγγελματικά. Ένα στοίχημα είναι να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο που γεννήθηκαν. Συνολικά στην ενδοχώρα διαπιστώνονται σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές, σχολική στέγη κ.λπ. Η Περιφέρεια πώς μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια ώστε να μείνουν οι άνθρωποι στην ενδοχώρα;
Ο Αποκόρωνας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της Π.Ε. Χανίων, έχω μεγαλώσει σε αυτόν και δραστηριοποιούμε επιχειρηματικά στον τομέα της εστίασης και τον τουρισμό. Γνωρίζω πολλά νέα άτομα που προσπαθούν να μείνουν στον τόπο αυτό και παράλληλα να αναδείξουν την ενδοχώρα και τις ομορφιές της. Σε αυτό συμβάλλει η Περιφέρεια και βέβαια η αξιοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών πόρων κ.λπ. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός χωρίς να καταστρέφουμε το φυσικό κάλλος του τόπου. Με αυτό τον τρόπο η περιοχή μας αλλά και άλλες περιοχές των Χανίων, μπορούν να συνεχίσουν να είναι ένας τόπος έλξης για τους επισκέπτες Έλληνες και ξένους. Εχουν γίνει προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση με αρωγό την Περιφέρεια. Για παράδειγμα βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια μια μεγάλη υγειονομική κρίση που πήγε πίσω τα πράγματα, αλλά η Περιφέρεια βοήθησε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ως επιχειρηματίες και πολίτες. Από εκεί και πέρα, κι εμείς οι ίδιοι ως πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις και θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά. Να έχουμε “φωνή”, να μιλάμε με την κοινωνία και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε” αναπτύσσει τις θέσεις του
• Δυστυχώς στην Κρήτη διαπιστώνουμε ότι ο τουρισμός παρουσιάζει μια μονομέρεια: έχουμε δώσει έμφαση στον μαζικό τουρισμό, ιδίως στο βόρειο μέτωπο του νησιού ενώ η ενδοχώρα έχει πολύ μικρότερα οικονομικά οφέλη. Σε αυτό το πεδίο τι θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια;
Σκοπός μας είναι να ζωντανέψουν ξανά τα χωριά και η ενδοχώρα και σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί και ο Σταύρος Αρναουτάκης μέσα από τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και μέσα από αυτό θα βοηθηθεί και ο πρωτογενής τομέας. Για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ειδικότερα, έχουν χαραχθεί τα τελευταία χρόνια μονοπάτια κι έχουν ψηφιοποιηθεί. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού (π.χ. θρησκευτικός, αθλητικός τουρισμός κ.λπ.) μπορούν να συμβάλλουν επίσης και στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Συνεπώς θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να φέρουμε κόσμο και τον χειμώνα γιατί η Κρήτη είναι ένας τόπος που ενδείκνυται να γίνει κάτι τέτοιο λόγω καιρού.
• Ωστόσο διαπιστώνουμε μεγάλες υστερήσεις ακόμα σε βασικά έργα υποδομής. Ένα από αυτά είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί. Στη Γεωργιούπολη ο βιολογικός θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό και πάμε από παράταση σε παράταση. Έχει καθυστερήσει αρκετά αυτό το έργο…
Έχουμε καθυστερήσει είναι αλήθεια. Είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο μαζί με τη Δημοτική Αγορά στα Χανιά είναι τα έργα που έχουν λάβει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια σε επίπεδο Κρήτης. Από εκεί και πέρα, ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει ως σημαία του προγράμματός μας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η δημιουργία των βιολογικών. Κι αυτά τα έργα δεν αφορούν μόνο τον τουρισμό αλλά και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Αντίστοιχα ένα μεγάλο πρόβλημα λύθηκε και στην Παλαιόχωρα με τον βιολογικό που ολοκληρώθηκε κι όπου επίσης η Περιφέρεια συνέβαλλε σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα νερά και τον υδροφόρο μας ορίζοντα, στον Αποκόρωνα υπάρχουν πολλές πηγές, και όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα προστασίας του περιβάλλοντος κάτι που θα αναβαθμίσει και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
• Βασικό στοιχείο για την ποιότητα ζωής σε μια περιοχή είναι, μεταξύ άλλων, η σχολική στέγη. Δυστυχώς και στην Βάμο αλλά και γενικότερα στην ενδοχώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα σχολεία: προκάτ αίθουσες, ακατάλληλες συνθήκες. Η Περιφέρεια δεν πρέπει να πιέσει για το θέμα αυτό;
Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε όλο τον νομό καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών και πρέπει οι κτιριακές εγκαταστάσεις να εκσυγχρονιστούν. Δεν είναι εύκολο πράγματα αυτό. Χρειάζεται σχεδιασμός και προσεκτικά βήματα. Θέλω να πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους θα κινηθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν σας κρύβω, ως πρόεδρος στην Κοινότητα Βάμου από το 2019, το πρώτο πράγμα που εισηγηθήκαμε ως συμβούλιο στη Δημοτική Αρχή ήταν το κτιριακό θέμα του Λυκείου και Γυμνασίου στον Βάμο. Ένα σχολείο με 350 μαθητές και εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθώς είναι ένα παλιό κτήριο ενώ έχουν τοποθετηθεί και λυόμενα. Είμαι χαρούμενος πάντως που επί της δικής μου θητείας και μετά από πάρα πολλές πιέσεις που ασκήσαμε, εξασφαλίστηκε μια χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ από το πρόγραμμα Τρίτσης για τη μελέτη του νέου σχολικού κτηρίου. Αυτό βέβαια θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Σε κάθε περίπτωση, αφού γίνει η μελέτη θα πρέπει να τρέξουμε για να γίνει η ανέγερση του σχολείου.
• Ένα ακόμα “καυτό” θέμα της περιοχής είναι η ύδρευση/άρδευση. Δυστυχώς το καλοκαίρι βλέπουμε ολόκληρα χωριά να μένουν χωρίς νερό. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες κι όμως ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε νερό. Τι θα μπορούσε να γίνει γι’ αυτό;
Στην περιοχή υπήρξε μια ραγδαία αύξηση τουριστικών κατοικιών, πολλές από τις οποίες έχουν πισίνα και μεγάλες εκτάσεις γκαζόν, και οι ανάγκες για νερό έχουν έχουν πολλαπλασιαστεί. Το δίκτυο λοιπόν πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Από εκεί και πέρα, το νερό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όπου σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ξηρασίες, έχουν ενταθεί. Από την Περιφέρεια λοιπόν έχει ξεκινήσει από πέρυσι και δίνεται η οικονομική δυνατότητα στους Δήμους να ενταχθούν σε πρόγραμμα οριοθέτησης και τοπογράφησης πηγών. Πρέπει να προσέξουμε τις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντά μας, όχι μόνο μόνο να είναι καθαρός αλλά να γίνεται και η σωστή διαχείριση του νερού για να μην έχουμε προβλήματα.
• Ένας μεγάλος αριθμός νέων έχει αποστασιοποιηθεί από την πολιτική εδώ και πολλά χρόνια. Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο ενόψει των εκλογών; Γιατί να πάει να ψηφίσει την Κυριακή;
Οι νέοι έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Μια από αυτές είναι να παίρνουμε θέση στα κοινά. Θέση όχι μόνο ως τοπικοί, δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι. Αλλά με την ψήφο μας. Για να έχουμε “φωνή” και να υπάρχει συνέχεια στις προσπάθειες που έχουν κάνει οι παλαιότεροι. Εγώ ως νέος που ασχολούμαι πολλά χρόνια με εθελοντικές οργανώσεις, με πολιτιστικούς συλλόγους και την αυτοδιοίκηση, θέλω να παροτρύνω κι άλλους νέους να ασχοληθούν. Από τη μεριά μου, ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου ώστε να μπορέσω να προσφέρω κι εγώ στον τόπο μας και την Κρήτη.
Η Κρήτη έχει μεγάλη δυναμική κι ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ένας άνθρωπος πρωτοπόρος, που θέλει δίπλα του τους νέους και τούς ακούει. Όλοι μαζί λοιπόν θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο που έχει ξεκινήσει, πάντα σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο και πάντα “ακούγοντας” την κοινωνία.