Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Η χωράφα – αλάνα του Αγίου Ιωάννη εκτεινόταν από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μέχρι σχεδόν τη σημερινή οδό Νεάρχου. Στα πλάγια ήταν χωματόδρομοι, οι σημερινοί οδοί Κ. Μαλινού και Αντωνιάδη.

Μέσα στη χωράφα υπήρχαν αρκετές συκιές. Πέντε συκιές ήταν στο κέντρο, τέσσερις δυτικά, μία μεγάλη στα νότια και άλλη μία στα ανατολικά. Στο κέντρο, περίπου στο τέρμα της οδού Δημητρακοπούλου και μέσα στη χωράφα ήταν ένα ισόγειο κτίσμα που είχε επτά δωμάτια και χωριζόταν σε δύο κατοικίες.
Η μία με τα τέσσερα δωμάτια ήταν με ταράτσα και η άλλη με κεραμοσκεπή και είχε μια πολύ μεγάλη αυλή στην οποία βρισκόταν μια πελώρια αμυγδαλιά. Οι θύμησες είναι ζωντανές, γιατί στη δεύτερη κατοικία γεννήθηκα πριν από έναν αιώνα περίπου. Το κτήριο καταστράφηκε ολοκληρωτικά από γερμανικές βόμβες την τρίτη μέρα της Μάχης της Κρήτης.
Στα νότια της χωράφας τη δεκαετία του 1920, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή χτίζεται ο συνοικισμός Φυστικιές. Τη δεκαετία του 1930 η χωράφα γίνεται πεδίο εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας. Δημιουργούνται χαρακώματα στα νότια και στα δυτικά. Στα νότια ακόμα δημιουργείται και ένα πεδίο σκοποβολής. Στο κέντρο τοποθετούνται ικριώματα με ομοιώματα ανθρώπων (αχυράνθρωποι), όπου γινόταν εξάσκηση για μάχη με ξιφολόγχες.
Το 1941, δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Άγγλοι εγκαθιστούν στη δυτική μεριά μία μονάδα οχημάτων, στην οποία οι περισσότεροι οδηγοί ήταν Κύπριοι. Στη γερμανική Κατοχή στην ανατολική μεριά εγκαθίσταται μία μονάδα του ιταλικού ναυτικού. Ήταν μονάδα τηλεπικοινωνιών.
Μετά τον πόλεμο η χωράφα γίνεται χώρος ψυχαγωγίας για τους νέους του Αγίου Ιωάννη και των προσφυγόπουλων του συνοικισμού Φυστικιές.
Στη δυτική πλευρά δημιουργείται ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Στο γήπεδο αυτό ορισμένοι ποδοσφαιριστές (Λαμπρικίδης, Σταρένιος, Χωραφάκης, Μπιγκάζα, Δαρμάρος, Κορτσιδάκης και Σκοτιδάκια) φτιάχνουν την ποδοσφαιρική ομάδα “ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ”.
Τη δεκαετία του 1950 το κράτος θυμάται τη χωράφα του Αγίου Ιωάννη και φτιάχνει ένα στρατόπεδο που αργότερα ονομάστηκε στρατόπεδο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ. Στα δυτικά μια μονάδα Σ.Ε.Μ. (Σώμα Εφοδιασμού και Μεταφορών), στο κέντρο ένα συνεργείο επισκευής οχημάτων και ανατολικά μια μονάδα Διαβιβάσεων.
Πριν χρόνια η κυβέρνηση αποφάσισε την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τον ιστό των πόλεων.
Άρχισε η μετεγκατάσταση των μονάδων στο στρατόπεδο της Αγιάς. Οι Χανιώτες, για τους οποίους το στρατόπεδο είναι ζωτικός χώρος με πρωτοστάτες τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη, το διεκδικούν αντί να το απαιτούν, αφού είναι δικό τους.
Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις και λόγια σταράτα από το κράτος.
Να σημειωθεί ότι το 1965 ο Κώστας Μητσοτάκης, πανίσχυρος υπουργός της ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΟΥ είχε υποσχεθεί στους εφέδρους αξιωματικούς του νομού Χανίων ότι το στρατόπεδο θα παραχωρηθεί στον Σύνδεσμο για τη δημιουργία οικισμού Εφέδρων Αξιωματικών του νομού Χανίων.

*απόμαχος τυπογράφος- δημοσιογράφος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα