Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Γιατί δεν μπορούμε να χαρούμε

Η 10/06/23 θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη μέρα για τα Χανιά, αφού είναι η πρώτη φορά που μπήκαν στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου εκατοντάδες Χανιωτών, στην εκδήλωση του Δήμου για την ημέρα του περιβάλλοντος. Στην γιορτή έγιναν διάφορες δράσεις για τα παιδιά και μοιράστηκαν 10.000 γλαστράκια με γιασεμιά και βουκαμβίλιες.

Η “Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου”, είναι μια οργάνωση πολιτών, που από την αρχή δημιουργίας της το 2006, αγωνίζεται με μοναδικό στόχο το στρατόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου. Γιατί λοιπόν να μην χαιρόμαστε και εμείς; Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει; Αυτό που μας προβληματίζει είναι οι ενέργειες του Δήμου Χανίων από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι παραχωρείται δωρεάν για 6 μήνες από το στρατό μέχρι να αγοραστεί. Αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω τι ενέργειες έχουν γίνει και τι θα μπορούσε να γίνει:

Τι έγινε:

 

Ο Δήμος Χανίων από την πρώτη μέρα που μπήκε στο στρατόπεδο άρχισε εκτός από την κατεδάφιση παλαιών κτισμάτων και αφαίρεση στεγών αμιάντου (με προβληματικό τρόπο είναι αλήθεια), εργασίες οδοστρωσίας του δυτικού τμήματος με στρώσιμο του φυσικού εδάφους με αμμοχάλικο, οριζοντίωση και πάτημά του με οδοστρωτήρα. Εργασίες δηλαδή που γίνονται σε δρόμους. Στη συνέχεια έκανε περίφραξη αυτού του χώρου με συρματόπλεγμα.
Οι εργασίες αυτές έγιναν πολύ βιαστικά, αφού δεν εξασφαλίστηκε καμία έγκριση από κανένα θεσμικό όργανο. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρει κανείς, εκτός ίσως από το Δήμαρχο, πόσες χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν εκεί χωρίς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή. Εκτός αυτού δεν έχει εγκριθεί καμία μελέτη όπως απαιτείται από το νόμο για κάθε εργασία, έργο ή προμήθεια που γίνεται από το Δήμο ούτε έχει δημοσιευτεί καμία απόφαση στη Διαύγεια. Πως λοιπόν γίνονται αυτές οι δαπάνες; Δεν είναι παράνομες;
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι οι εργασίες δεν έγιναν από το Δήμο αλλά από το στρατό… και ο Δήμος βοήθησε να αρθούν επικινδυνότητες. Τι σχέση όμως έχει η οδοστρωσία με τα επικίνδυνα; Και γιατί δεν άρθηκαν τα επικίνδυνα σε όλο το στρατόπεδο; Γιατί περιφράχτηκε ο διαστρωμένος χώρος; Τι θα γίνει εκεί; Και όπως όλοι βλέπουμε ο στρατός δεν έχει καμία σχέση. Συνεργεία του Δήμου και των εργολάβων του δουλεύουν εκεί μέσα. Βλέπουμε λοιπόν να γίνεται κατασπατάληση χιλιάδων ευρώ των δημοτών, χωρίς εγκρίσεις και χωρίς διαφάνεια.
Στη γιορτή μάλιστα (όσον αφορά τα οικονομικά) μοιράστηκαν γλάστρες και νοικιάστηκαν τέντες για τα οποία ο Δήμος ξόδεψε χιλιάδες ευρώ από το ταμείο του Δήμου για μια φιέστα μονοήμερη. Αν κανείς επισκεφτεί το χώρο μετά την φιέστα, θα καταλάβει αμέσως ότι είναι κρανίου τόπος, που δεν έχει καμία σχέση με πάρκο.
Δυστυχώς είναι φανερό ότι, παρόλο που στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31/5 και κάτω από την πίεση των πολιτών ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αφαιρέσει από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) την πρόβλεψη για δημιουργία προσωρινού χώρου στάθμευσης 800 θέσεων που χρειάζονται τα 20 από τα 52 στρέμματα του Στρατοπέδου, αυτός προχωράει στα προσωπικά του σχέδια για τη δημιουργία ενός αυθαίρετου χώρου στάθμευσης τύπου «αλάνας». Οι εργασίες που συνεχίζει να κάνει παράνομα μόνο αυτό δείχνουν. Ο ίδιος εξ άλλου έχει δηλώσει ότι θα γίνει εκεί χώρος στάθμευσης «που θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης», δηλ. θα έχει υπερτοπική χρήση.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

 

Αν ο Δήμος ήθελε πραγματικά πάρκο θα έπρεπε να μπει μέσα, και να άρει μόνο τις επικινδυνότητες όπως συρματοπλέγματα (χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν ακόμα και στο χώρο που «εξυγίανε») ετοιμόρροπα, αφαίρεση αμιάντου κλπ, τοποθετώντας ίσως μόνο παγκάκια. Να δημιουργήσει δηλ. ένα χώρο ανοιχτό για τους πολίτες, έστω και με αυτά τα υφιστάμενα ελάχιστα δέντρα. Θα έπρεπε επίσης να προστατεύσει και να εξυγιάνει το φυσικό έδαφος και όχι να το καταστρέψει συμπυκνώνοντάς το.
Θα μπορούσε έτσι να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τη γειτονιά. Σε ένα τέτοιο χώρο δεν θα μπορούσε να επιτραπεί η στάθμευση, πολύ απλά γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές για τους πολίτες. Στο αγωνιώδες ερώτημα του Δημάρχου «δεν χρειάζεται το πάρκο χώρο στάθμευσης;» απαντάμε ναι χρειάζεται, όπως και άλλες δευτερεύουσες χρήσεις (αναψυκτήριο, wc κλπ), αλλά αυτά θα προκύψουν από την μελέτη για το πάρκο. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να δει τις ιδιαιτερότητες και τις ελλείψεις της γειτονιάς και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών όλων των ηλικιών. Θα πρέπει να γίνει με συμμετοχή τους, έτσι ώστε να είναι αποτέλεσμα συλλογικού σχεδιασμού.
Για τα έργα που έγιναν, σε κανένα πάρκο του κόσμου δεν μπαίνουν οδοστρωτήρες για να διαμορφώσουν 15 στρέμματα, αφού πατημένο υλικό χρειάζεται μόνο για δημιουργία διαδρόμων το πολύ πλάτους 1,50 μ. που διαστρώνεται με τα χέρια.
Όσον αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι πράγματι τεράστιο, αλλά αυτό δεν θα λυθεί με χρήση χώρου από το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου, που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο και όχι στην περιφέρεια, σε μια περιοχή αμιγούς κατοικίας, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και της ποιότητα ζωής των πολιτών. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν χώροι στάθμευσης στην περιφέρεια της πόλης και να γίνεται η είσοδος-έξοδος με mini bus.
Αντί να δώσει ο Δήμος χιλιάδες ευρώ για παράνομα έργα που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εξυπηρετούν το πάρκο μελλοντικά και για προσωρινή γιορτή ενός πρωινού, θα μπορούσε να δώσει αυτά τα χρήματα για να ξεκινήσει η μελέτη για την πραγματική διαμόρφωση του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε πάρκο. Να γίνει δηλ. κάτι, που θα αποφέρει μόνιμα αποτελέσματα και όχι πρόσκαιρα, ευκαιριακά (και προεκλογικά) μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι φτιάχνεται πάρκο. Η επόμενη μέρα από την γιορτή δείχνει την σκληρή πραγματικότητα. Είναι ένας χώρος αφιλόξενος, που δεν μπορεί να σταθεί ούτε σκυλί.

*Ο Γιάννης Τσουκάτος είναι αρχιτέκτων μηχανικός – μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα