» Η ανάγκη για ουσιαστικό συµµετοχικό σχεδιασµό στο επίκεντρο χθεσινής εκδήλωσης
Μια «δηµοκρατική – ανοικτή διαδικασία µε τη ενεργή και ισότιµη εµπλοκή των ευρύτερων οµάδων πολιτών και φορέων της πόλης» επιθυµούν οι πολίτες που χθες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου”.
Στη συνάντηση στον χώρο του ΚΑΜ που κράτησε 3 ώρες διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για το πώς αντιλαµβάνεται το συµµετοχικό σχεδιασµό η σηµερινή ∆ηµοτική Αρχή, παρότι αναγνωρίσθηκε ότι είναι θετικό πως έστω και έτσι ξεκινάει µια διαδικασία.
Παράλληλα, τέθηκε ως “κόκκινη γραµµή” η δηµιουργία αποκλειστικά πάρκου στον χώρο του πρώην στρατοπέδου και το να µην γίνει ο χώρος στάθµευσης των 230 θέσεων
Μια αναλυτική ενηµέρωση για την εκδήλωση που οργάνωσε ο ∆ήµος Χανίων στις αρχές Μαρτίου όπου παρουσιάσθηκε η πρόταση του για “συµµετοχικό σχεδιασµό” για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, έκανε ο κ. Στέλιος Κουτρουµπάς από το σύλλογο “Γειτονιά του Αγιου Ιωάννη”.
«Τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά µιας δηµοκρατικής συµµετοχικής διαδικασίας, όπως εµείς την προσεγγίζουµε, είναι τα παρακάτω.
• Ενεργή συµµετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και συµµετοχή στη λήψη των αποφάσεων.
• Ανοικτή συνεργασία όλων των εµπλεκοµένων, ύπαρξη πολυφωνίας, ενσωµάτων διαφορετικών απόψεων και εµπειριών.
Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, δεν τα βλέπουµε να υιοθετούνται στο σχεδιασµό του ∆ήµου µε αποτέλεσµα η συµµετοχή των πολιτών να περιορίζεται στα εργαστήρια και στη χρήση του πάρκου όταν αυτό ολοκληρωθεί! Είναι µια διαδικασία που όπως πιστεύουµε έχει ως στόχο µια έρευνα αγοράς που πιθανά στοχεύει στην στήριξη ειληµµένων αποφάσεων που στηρίζουν την πολιτική του ∆ήµου για άλλες ανάγκες και προβλήµατα της πόλης» ανέφερε ο κ. Κουτρουµπάς.
Στη συνέχεια συµπλήρωσε πως «θα περιµέναµε η επιλογή των οµάδων των εργαστηρίων να ήταν αποτέλεσµα µιας συµµετοχικής διαδικασίας και όχι µονοµερούς απόφασης. Προσδοκούµε σε µια διαδικασία που θα οδηγήσει να συµπεριληφθούν τα επαγγελµατικά σωµατεία, οι µη κυβερνητικές οργανώσεις, οι επαγγελµατικές εθελοντικές οµάδες, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι καλλιτέχνες κα. ένα σύνολο οµάδων που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες των Χανίων να εκφραστούν µέσα από αυτές. Μια άλλη πολύ ουσιαστική παράµετρος είναι η διάθεση αρκετού χρόνου για την αποτελεσµατική συµµετοχή των εµπλεκοµένων. Το χρονικό διάστηµα των 4 ηµερών ανά εργαστήρι είναι αδύνατο να επιτρέψει ουσιαστική συµµετοχή µε αµφίδροµη επικοινωνία, τη σύνδεση απόψεων και την ανάπτυξη προτάσεων.»
Μίλησε για ουσιαστική παράλειψη στη σύνθεση της οµάδας ειδικών επιστηµόνων καθώς απουσιάζουν από αυτήν «γεωπόνοι, πολεοδόµοι, κοινωνιολόγοι, δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι» που θα διασφάλιζαν την προσέγγιση του θέµατος του σχεδιασµού από όλες τις διαστάσεις του..Έχουµε µακροχρόνια και συνεχή ενασχόληση µε το θέµα και δεν επιθυµούµε να µετατραπεί η διαδικασία αυτή σε παθητική συµµετοχή µας.
Προσδοκούµε σε ένα διεπιστηµονικό συµµετοχικό σχεδιασµό µε τη συµµετοχή όλων των εµπλεκοµένων οµάδων πολιτών, σε ένα διάλογο ανοικτό σε ισότιµη βάση και µε στόχο τη δηµιουργία ενός πάρκου ανοικτού πρασίνου στο σύνολο της έκτασης που παραχωρήθηκε από το ΤΕΘΑ».
∆ίνοντας ένα περίγραµµα του οράµατος για το πάρκο, υπογράµµισε πως:
• Παλεύουµε για ένα χώρο µε τις λιγότερες δυνατές τεχνικές παρεµβάσεις.
• Με πλούσιο και πυκνό πράσινο, προσβάσιµο σε όλους τους δηµότες, µικρούς και µεγάλους και ειδικά στους αδύνατους οικονοµικά.
• Ένα χώρο φιλόξενο για τα παιδιά, τους ανθρώπους µε αναπηρίες, τις ευάλωτες οµάδες.
• Ένα χώρο που δεν θα είναι εξευγενισµένος και δεν στοχεύει στην τουριστική εκµετάλλευση.
• Ένα χώρο πρασίνου που θα συµβάλλει ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής, της σωµατικής και ψυχικής υγείας των κατοίκων της πόλης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε µε την εισήγηση του αρχιτέκτονα Γιάννη Τσουκάτο που έκανε µια ιστορική αναδροµή στην διεκδίκηση του στρατοπέδου από τους πολίτες, που εντάθηκε από το 2006 µε αίτηµα τη δηµιουργία Πάρκο. «∆εν είναι τυχαίο ότι έχουν παρθεί 4 οµόφωνες αποφάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου που λένε ότι ο χώρος του στρατοπέδου θα γίνει πάρκο» είπε και υπενθύµισε πως µε βάση όλα τα πολεοδοµικά “στάνταρτς” από τα Χανιά λείπουν «300 στρέµµατα πρασίνου και 300 στρέµµατα σε χώρους άθλησης».
Ο χωροτάκτης – µηχανικός κ. Σωκράτης Σεϊτανίδης παρουσίασε παραδείγµατα συµµετοχικού σχεδιασµού, επεξηγώντας πώς λειτουργεί, πώς συµµετέχουν οι πολίτες και πώς συνδιαµορφώνεται
Μέσω διαδικτύου την εκδήλωση παρακολούθησε ο αρχιτέκτονας ∆. Αντωνακάκης που έχει οριστεί ως επικεφαλής του συµµετοχικού διαγωνισµού από τον ∆ήµο Χανίων για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου και ο αρχιτέκτονας Α. Θεοδωρίδης.