Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Στρατόπεδο “Μαρκοπούλου”: Τελικά αγοράζουµε κάτι δικό µας;

■ Ερώτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δηµάρχου Χανίων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης

■Λουτσέτης, Κλωνιζάκης, Μακρέας και Μποµπολάκης αποκαλύπτουν νοµοθετική παρέµβαση που ορίζει ως ιδιοκτήτη το ΤΕΘΑ

Νέα δεδοµένα για τους χειρισµούς που έγιναν από τη δηµοτική Αρχή Χανίων κατά τη διαπραγµάτευση για την παραχώρηση του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” στην τοπική κοινωνία, προκύπτουν από τα στοιχεία που καταθέτει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το θέµα µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης φέρνουν στην ειδική συνεδρίαση (∆ευτέρα 17/6) λογοδοσίας του δηµάρχου Χανίων µε σχετική ερώρησή τους, οι δηµοτικοί σύµβουλος Χαράλαµπος Λουτσέτης, Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, ∆ηµήτρης Μακρέας και Φώτης Μποµπολάκης.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Όπως αναφέρει η ερώτηση, «,ε την υπ. 200/2023 απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων, έχει συµφωνηθεί η δωρεάν χρήση επιφάνειας πενήντα δυο στρεµµάτων (52.000 τ.µ.) του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, για έξι µήνες και µέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αγοράς της έκτασης από τον ∆ήµο Χανίων. Με τις υπ`αρ 479/2023 και 480/2023 αποφάσεις του ∆ηµοτικού συµβουλίου συµφωνήθηκε κατά πλειοψηφία ότι η αγορά της έκτασης θα γίνει για ποσό 1,95 εκατοµµυρίων ευρώ, ποσό για το οποίο ο δήµος θα πάρει δάνειο από την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Από την υπογραφή της αρχικής σύµβασης µεταξύ ΤΕΘΑ και δήµου Χανίων, είχαµε καταγγείλει ως Λαϊκή Συσπείρωση την παράγραφο 6.2.2 αυτής καθώς υποχρέωνε τον δήµο Χανίων να παραιτηθεί από οποιασδήποτε αµφισβήτηση ή διεκδίκηση της κυριότητας της έκτασης αυτής από το Ταµείο Εθνικής Άµυνας (ΤΕΘΑ)».

ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Όπως σηµειώνουν οι δηµοτικοί Σύµβουλοι, «είχαµε και τότε τοποθετηθεί ότι η διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου έπρεπε να λάβει υπόψη ότι η έκταση δεν είναι αναγνωρισµένη ως ιδιοκτησία στο ΤΕΘΑ, υπάρχουν δικαστικές διενέξεις και ασάφειες που πρέπει να διερευνηθούν για το ιδιοκτησιακό της έκτασης καθώς στο Ελληνικό Κτηµατολόγιο η έκταση αυτή µέχρι και σήµερα, είναι καταχωρηµένη ως έκταση του Ελληνικού ∆ηµοσίου. ∆εν είναι δηλαδή καταχωρηµένη ή αναγνωρισµένη ιδιοκτησία όχι µόνο στο Ταµείο Εθνικής Άµυνας, αλλά ούτε καν στο Υπουργείο Εθνικής Άµυνας. Άρα πως παζαρεύεται η αγορά µιας έκτασης µε κάποιον που δεν είναι αποδεδειγµένα ο ιδιοκτήτης αυτής;

Μάλιστα πρόσφατα η κυβέρνηση φαίνεται να παρεµβαίνει στο ζήτηµα, παρακάµπτοντας την όποια δικαστική διερεύνηση ή διαλεύκανση της υπόθεσης. Στο άρθρο 62 πρόσφατου νοµοσχεδίου του Υπουργείου Οικονοµικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι το ελληνικό δηµόσιο «αναγνωρίζει την κυριότητα του Ταµείου Εθνικής Άµυνας επί του ακινήτου αυτού, δεν προβάλλει δικαιώµατα επ’ αυτού και κάθε σχετική δίκη καταργείται (!)». Έτσι απλά, η έκταση αναγνωρίζεται ως έκταση του ΤΕΘΑ µε ένα άρθρο σε ένα νόµο! Μάλιστα φτάνει στο σηµείο να προβλέπει ότι η σχετική εγγραφή στο Κτηµατολογικό γραφείο Κρήτης (από το Ελληνικό ∆ηµόσιο στο ΤΕΘΑ) να µπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τα συνήθως προβλεπόµενα, όπως τίτλους ιδιοκτησίας, αποδεικτικό απαλλοτρίωσης ή απόκτησης της έκτασης από το ΤΕΘΑ, χωρίς τίποτα άλλο παρά µια απλή αίτηση από το ΤΕΘΑ!»

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΛΑ.ΣΥ.

H Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί πως «µε την παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιωνόµαστε που δεν είχαµε ψηφίσει τις συµβάσεις παραχώρησης , αγοράς και λήψης δανείου για αυτό, καθώς το πάγιο αίτηµα της Χανιώτικης κοινωνίας για ∆ΩΡΕΑΝ παραχώρηση της έκτασης καθιστούσε όχι µόνο επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο την ∆ΙΕΚ∆ΙΚΗΣΗ της έκτασης και όχι παζάρια αγοράς αυτής από κάποιον που δεν ήταν καν αναγνωρισµένος ως ιδιοκτήτης αυτής.

Όλα τα επιχειρήµατα περί “δεµένων χεριών καθώς το ΤΕΘΑ δεν µπορεί να παραχωρήσει εκτάσεις του δωρεάν, καθώς από τον νόµο που είχε ψηφιστεί επι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υποχρεωµένο το ΤΕΘΑ να πουλάει τις εκτάσεις του” καταρρίπτονται, και αναδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ∆ηµοτικής Αρχής που συντονισµένα προσπαθούν να βάλουν τους Χανιώτες να πληρώσουν για κάτι που δικαιούνται δωρεάν».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η δηµοτική Αρχή από τους τέσσερις συµβούλους:

«Αν γνωρίζει ποιες είναι οι δίκες που προβλέπεται να καταργηθούν από το εν λόγω σχέδιο νόµου, ποιοι ήταν οι συµβαλλόµενοι σε αυτές και τι διεκδικούσαν σχετικά µε την ιδιοκτησία της εν λόγω έκτασης. Επίσης να µας απαντηθεί αν αυτός είναι και ο λόγος που δεν µπορούµε να βρούµε τον έλεγχο νοµιµότητας της 479/2023 Απόφασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου από την Γραµµατέα αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Κρήτης, που αφορά στην απόφαση αγοράς του οικοπέδου.

∆εδοµένου ότι δεν υπάρχει νόµος που απαγορεύει στο Ελληνικό ∆ηµόσιο να παραχωρεί δωρεάν εκτάσεις σε ∆ήµους (σε αντίθεση µε τις εκτάσεις του ΤΕΘΑ), αντί να παραχωρήσει το Ελληνικό ∆ηµόσιο ατελώς την έκταση στο ΤΕΘΑ, και µετά το ΤΕΘΑ την πουλήσει στο ∆ήµο Χανίων, γιατί η κυβέρνηση δεν την παραχωρεί δωρεάν κατευθείαν στον ∆ήµο Χανίων, χωρίς τον µεσάζοντα «µεσίτη» ΕΤΑ∆; ∆ιεκδίκησε κάτι τέτοιο η δηµοτική αρχή από την κυβέρνηση και αν αυτή αρνήθηκε, γιατί αρνήθηκε;

Όσον αφορά τη χρήση τµήµατος του πρώην στρατοπέδου ως χώρου στάθµευσης στις 1/6, που ο ∆ήµος γιόρτασε την ηµέρα περιβάλλοντος, να µας ενηµερώσετε εάν ο χώρος χρησιµοποιήθηκε µόνο µία φορά και εάν είναι στις προθέσεις σας να δώσετε σε χρήση για περισσότερο χρόνο, να µας δώσετε τη µελέτη από την οποία προκύπτει ότι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου θα εξυπηρετήσει την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήµατος και της έλλειψης χώρων στάθµευσης στο κέντρο της πόλης και επίσης να µας δώσετε τις απαιτούµενες µελέτες και εγκρίσεις για τη λειτουργία του χώρου αυτού για τη στάθµευση αυτοκινήτων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα