Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στρεβλές αντιλήψεις

Ο Ζάεφ μίλησε περί “μακεδονικής γλώσσας”. Μπορεί να ‘χει δίκιο, διότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών το δεχθήκαμε. Τους τη… χαρίσαμε. “Η επίσημη γλώσσα του δευτέρου μέρους είναι η Μακεδονική γλώσσα” (άρθρο 1 παρ. 3γ της Συμφωνίας)”. Πρόκειται για “Βουλγαροσερβική γλώσσα κατά τον καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του Παν. Αθηνών κ. Μπαμπινιώτη, την οποίαν ενώ όλοι οι γλωσσολόγοι την κατατάσσουν ως “υποκατάστατο της Βουλγαρικής με Κυριλλικό αλφάβητο, εμείς τους την αναγνωρίσαμε ως “Μακεδονική γλώσσα” αντί Νοτιοσλαβική, Βουλγαροσερβική ή Σλαβομακεδονική”. Για του λόγου το αληθές ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του, απεκάλυψε ότι, όταν ο Ζάεφ μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο στη γλώσσα του, όλοι έβαλαν ακουστικά, ν’ ακούσουν τη μετάφραση, εκτός από τους Βουλγάρους, οι μόνοι που τον καταλάβαιναν.
Οι δηλώσεις Ζάεφ περί “Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα” και “Μακεδονικής γλώσσας” που μπορεί να διδάσκεται και στη χώρα μας, διότι κατοικούν πολλοί “Μακεδόνες” έγιναν, όπως λέγεται απ’ τους Σκοπιανούς για εσωτερική κατανάλωση. Μετά όμως τις αντιδράσεις κι αναταραχές στην ελληνική πλευρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη “διαμαρτυρία του πρ/ργού στον Μάθιου Νίμιτς και την παρέμβαση του Π.τ.Δ. κ. Παυλόπουλου, επενέβη ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, αναγκάζοντας τους Σκοπιανούς να τα “μαζέψουν”. Ανασκεύασαν και είπαν, ότι παρερμηνεύτηκαν, όσα είπε ο Ζάεφ. Ευτυχώς που δεν ήταν υπουργός ο κ. Κοτζιάς, που “θα του τράβαγε τ’ αφτιά με όλους τους τρόπους…”. Οσον αφορά τις θέσεις του κ. Μπαμπινιώτη για τη γλώσσα, ο οποίος ήταν παρών στις συζητήσεις το 1977 επί Καραμανλή, είπε ο κ. Κοτζιάς, ότι «μπορεί να μην αντελήφθη τι έγινε… είναι γλωσσολόγος, αλλά δεν κάνει για διεθνείς σχέσεις…».
Οι Συμφωνίες, που υπογράφονται, σπανίως να μην παραβιάζονται.
Αυτό συνέβη εκ προοιμίου με των Πρεσπών. Η “Μακεδονίκη” ταυτότητα η “γλώσσα” και η “ιθαγένεια” που δόθηκαν (άρθρο 1 παρ. 3β και 3γ της Συμφωνίας) δεν εξαλείφουν ολοσχερώς τον αλυτρωτισμό. Οπως η Αλβανία και η Τουρκία, χώρες του ΝΑΤΟ, διεκδικούν από τη χώρα μας, έτσι και οι Σκοπιανοί με το όνομα και την εθνικότητα, που τους δώσαμε, όταν μπουν στο ΝΑΤΟ, δεν θα ξεχάσουν τον αλυτρωτισμό και τις διεκδικήσεις.
Τώρα οι Ελληνες της Φλώρινας, της Καβάλας και των άλλων πόλεων της Δ. Μακεδονίας τι θα λένε ότι είναι;
Οι κάτοικοι της Βαρντάσκας του Μιλόσεβιτς με το έτσι θέλω επινόησαν μία διάλεκτο 20% Σέρβικη και 80% Βουλγαρική, φτιάχνοντας μια “μπαστάρδικη γλώσσα”, τη “Μακεδονική” έκλεψαν την ιστορία, έβγαλαν βιβλία, χάρτες και παρουσιάζονται ως Μακεδόνες, όπως είπε ο Ζάεφ στις Πρέσπες, ενώ τους Μακεδόνες της Ελλάδας τους ονόμασε απλώς Ελληνες.
Η Συμφωνία των Πρεσπών συνίσταται σε 20 άρθρα. Σε κανένα δεν υπάρχει το προσωρινό όνομα FYROM. Με ποιον έκανε η Ελληνική Δημοκρατία τη συμφωνία; Με το ανύπαρκτο κράτος που χαρακτηρίζεται ως “δεύτερο μέρος”! Λέει στο προοίμιο η συμφωνία: “Το πρώτο μέρος” η Ελληνική Δημοκρατία και το “δεύτερο μέρος” που έγινε δεκτό με την απόφαση 47/225/8-4-93 της Γ.Σ. του ΟΗΕ..”, μπλά-μπλά, “συνεφώνησαν ως ακολούθως”.
Πώς έγινε αυτό. Γιατί παρελήφθη το FYROM; Tι παιχνίδι παίχθηκε με το ανύπαρκτο όνομα του “δευτέρου μέρους”; Η συμφωνία εκ τούτου και μόνον πάσχει. Επινόηση για μια σοβαρότατη υπόθεση από απίστευτους. Ποιος τους ανάγκασε να σκαρώσουν αυτή την “κακή συμφωνία”;
Παρά τις αυτοεπάρσεις περί ανάκαμψης, ξεπέσαμε, χάσαμε αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Παλαιότερα οι πολιτικοί θα κρύβονταν. Τώρα εφοδιασμένοι με απύθμενο θράσος, μια και ο κόσμος έγινε “γυάλινος” επιδιώκουν να βγουν στο “γυαλί” και ας “ξεφουρνίζουν” ένα σωρό ανοησίες στο λεπτό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα