Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Στροφή σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερες γυναίκες στην Κρήτη όπως επισημάνθηκε σε ενημερωτική ημερίδα που έγινε χθες στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων από το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης με θέμα “Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση των Γυναικών με έμφαση στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα”. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο του οποίου καταρτίστηκαν και επιμορφώθηκαν άνεργες γυναίκες 25 έως 45 ετών σε όλη την Κρήτη μέσω συμβουλευτικής και τεσσάρων σεμιναρίων κατάρτισης για Η/Υ, e-technology, επικοινωνία κ.ά. Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης Παρασκευή Μπιζιώτη, το Δίκτυο διανύει τον έκτο χρόνο δράσης με στόχο την προώθηση της γυναικείας ισότητας, επιχειρηματικότητας κ.ά. Στόχος του προγράμματος που υλοποιήθηκε σε παγκρήτιο επίπεδο ήταν η εξατομικευμένη συμβουλευτική και η κατάρτιση ανέργων γυναικών προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της αγοράς. Στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας αναφέρθηκε η Ολυμπία Καρέτσου – Κουτουλάκη, συντ. μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας Ενηλίκων, γ. γραμματέας του Δικτύου, η οποία στάθηκε στις νέες τεχνολογίες ως “εργαλείο” επιχειρηματικότητας για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες.

«Οι γυναίκες στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα και εμείς προσπαθούμε να τους “ανοίξουμε” το πεδίο μέσω της γνώσης, της συμβουλευτικής, των νέων τεχνολογιών, ώστε να κάνουν αυτό που εκείνες επιθυμούν», τόνισε. Σε επιτυχημένα παραδείγματα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε η Αμαλία Μπασιά, εκπρόσωπος της Γ.Γ. Ισότητας στην Περιφερειακή Επιτροπή Κρήτης & πρόεδρος Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου (ΚΕΓΥ) τονίζοντας ότι οι γυναίκες στρέφονται πλέον στην αυτοαπασχόληση και στο συνεταιριστικό επιχειρείν καθώς δεν υπάρχουν πια προοπτικές για πρόσληψη στο Δημόσιο. Η ίδια επεσήμανε τον ρόλο της κατάρτισης και επιμόρφωσης ώστε οι γυναίκες να μπορούν να έχουν επιχειρηματικά εφόδια και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς και ζήτησε να στηριχθεί από την Πολιτεία η γυναικεία επιχειρηματικότητα, με απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κυρίως όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Μάλιστα αναφέρθηκε στον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κρουσώνα στον Ν. Ηράκλειο, στον Συνεταιρισμό Γαβαλοχωρίου στον Ν. Χανίων καθώς και στους γυναικείους Συνεταιρισμούς Παλαιών Ρουμάτων, Βουκολιών, Καράνου, στον τουριστικό Συνεταιρισμό Γαύδου κ.ά.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στις καλές πρακτικές Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο κοινωνιολόγος Ηρακλής Δρακάκης. Οπως επεσήμανε ο κ. Δρακάκης, σήμερα οι γυναίκες στρέφονται προς την κοινωνική επιχειρηματικότητα ακολουθώντας τα καλά παραδείγματα των γυναικείων συνεταιριστικών οργανώσεων που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν και έθεσαν τις βάσεις ως καλές πρακτικές ώστε να εμπεδωθεί η ιδέα του κοινωνικού επιχειρείν. «Ιδίως στις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές, όπου υπήρχαν έτοιμες γυναικείες ομάδες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, αυτές αναπτύχθηκαν έχοντας αποτελέσματα και σήμερα συνεχίζονται ως καλά παραδείγματα. Η κρίση, περιορίζοντας τις υπόλοιπες εναλλακτικές του κόσμου, οδήγησε περισσότερες γυναίκες να στραφούν προς αυτό το αντικείμενο, δηλαδή του συνεταιρίζεσθαι, για παραδοσιακά αγρο-διατροφικά προϊόντα, είδη λαογραφίας και λαϊκής παράδοσης, αλλά με μια νέα ματιά στα πράγματα. Δηλαδή οι καινούργιοι Συνεταιρισμοί που δημιουργούνται έχουν ως βάση τη διατήρηση της παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα και οι γυναίκες να βρουν ένα οικονομικό διέξοδο». Για την “Επιχειρηματικότητα – Ισότητα των φύλων σε θέματα απασχόλησης” μίλησε η Αννα Δρακακάκη, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων, η οποία ανέφερε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι σημαντικές σε περιόδους κρίσης, διότι θέτουν μια νέα παράμετρο στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα των γυναικών και τη συμμετοχή της στην επιχειρηματικότητα.

«Στην Ελλάδα της κρίσης οι γυναίκες διεκδικούν με δυναμικό τρόπο την παρουσία τους στην παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε. Τέλος η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων – Περιφέρειας Κρήτης για θέματα Ισότητας κα Μαρία Τζανακάκη ανέφερε ότι στις δύσκολες ημέρες της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες και οι νέοι, που πλήττονται περισσότερο, είναι σημαντικό μέσα από αντίστοιχα προγράμματα να επιμορφώνονται και να καταρτίζονται για να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα