■ Καθώς αυξάνεται η ζήτηση και η τιµή του προϊόντος
Αυξάνονται και πληθύνονται οι καλλιέργειες βιολογικού αβοκάντο στα Χανιά καθώς η ζήτηση είναι µεγάλη από τους καταναλωτές, αφού αναγνωρίζεται η ποιοτική αξία του προϊόντος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε µια µικρή έρευνα που κάναµε την εβδοµάδα που φεύγει σε super market και φρουταρίες των Αθηνών, το χανιώτικο βιολογικό αβοκάντο βρίσκεται παντού, ενώ ειδικά αυτήν την εποχή στα συµβατικά αβοκάντο υπάρχουν µεγάλες εισαγωγές, αφού η τοπική παραγωγή είναι µικρή.
«Εµείς παράγουµε και διακινούµε µέσω εµπόρων 150 τόνους βιολογικού αβοκάντο, όµως η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 600 τόνους τα επόµενα δύο – τρία χρόνια, καθώς υπάρχουν πολλοί ντόπιοι παραγωγοί µε µικρά δέντρα που σύντοµα θα γίνουν πολύ παραγωγικά» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο κ. Bαγγέλης Κουτούπης από τον “Συνεταιρισµό Βιοκαλλιεργητών Αβοκάντο και Εσπεριδοειδών Χανίων”.
Το βιολογικό αβοκάντο στην Αθήνα πουλιέται σε τιµές από 8 έως και 8,50 ευρώ το κιλό, ενώ ο παραγωγός λαµβάνει για το κιλό πάντα από 3 έως 3,30 το κιλό. Είναι χαρακτηριστικό πως στα βιολογικά αβοκάντο δεν υπάρχει διαλογή όπως στα συµβατικά. Στα τελευταία, αν ένας καρπός είναι πιο µικρός, αν διαπιστωθούν σηµάδια στο εξωτερικό του, αυτόµατα πέφτει η τιµή αγοράς από τον παραγωγό, κάτι που δεν συµβαίνει στα βιολογικά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
«Ο αριθµός των βιοκαλλιεργητών έχει αυξηθεί σηµαντικά, κάτι πολύ αισιόδοξο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο συνεταιρισµός µας, γιατί προσφέρει την τεχνική βοήθεια και την υποστήριξη. Όπως καταλαβαίνω, ο µεγαλύτερος φόβος των παραγωγών είναι το “πώς θα κάνουµε βιολογική την καλλιέργεια µας”. Εµείς µπορούµε να τους στηρίξουµε», τονίζει ο κ. Κουτούπης που συµπληρώνει πως άλλες αιτίες για την αύξηση παραγωγής βιολογικού αβοκάντο είναι το ότι «η Ε.Ε. έχει έναν στόχο, το 25% των παραγόµενων προϊόντων να είναι βιολογικά το 2030, και γι’ αυτό έδωσε και επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις είναι κάτι θετικό από τη µια γιατί αυξάνονται οι καλλιέργειες και αρνητικό από την άλλη γιατί “µπαίνουν” ορισµένοι µόνο για την επιδότηση και την τιµή. Οικονοµικά, πλέον, η µόνη διέξοδος για τον κρητικό παραγωγό αβοκάντο είναι οι βιολογικές καλλιέργειες, γιατί οι εκτάσεις µας είναι µικρές, δεν µπορεί να γίνει οικονοµία κλίµατος, απαιτείται ένταση εργασίας που µπορεί να κάνει ένας µικρός καλλιεργητής, ενώ ο µεγάλος θέλει τη βιοµηχανική καλλιέργεια».
Σε αντίθεση µε τη συµβατική καλλιέργεια, στη βιολογική χρησιµοποιούνται βιολογικά λιπάσµατα, δεν χρησιµοποιούνται εντοµοκτόνα, ο παραγωγός προσέχει ώστε το χωράφι του να γίνει γόνιµο, αξιοποιώντας οργανικές ουσίες (θρυµµατισµός πράσινων απορριµµάτων).
Ι∆ΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΪΟΝ
Σε ότι έχει να κάνει µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τοπικού βιολογικού αβοκάντο, αυτά είναι αναγνωρίσιµα στους καταναλωτές. «Έµποροι µας λένε πως για κάθε 1 κιβώτιο εισαγόµενου αβοκάντο φεύγουν 10 δικά µας, γιατί ο κόσµος τα θέλει επειδή είναι ποιοτικότερα. Για να έλθει από το εξωτερικό µια ποσότητα αβοκάντο, απαιτείται και ένας µήνας, κάτι που έχει ως αποτέλεσµα την υποβάθµιση του προϊόντος. Λόγω κλίµατος, περιβάλλοντος τα αβοκάντο τα δικά µας είναι αισθητά πιο νόστιµα και γευστικά από τον ανταγωνισµό. Αυτό το πλεονέκτηµα δεν µπορείς να το δείξεις στα συµβατικά, όπου κυριαρχεί η τιµή, αντίθετα ο πελάτης του βιολογικού κοιτάει και την ποιότητα και τη γεύση και τον τρόπο παραγωγής. Όπου έχουν πάρει το προϊόν µας, έχουν ενθουσιαστεί».
Το επόµενο διάστηµα θα βγουν στην αγορά και µεγάλες ποσότητες αβοκάντο και άλλων υποτροπικών από την Πελοπόννησο, όπου η Περιφέρεια στήριξε την καλλιέργεια του προϊόντος. «Το βασικό µας πρόβληµα, όπως και όσων ασχολούνται µε τα αγροτικά, είναι πως θα πρέπει να µάθουµε να δουλεύουµε οµαδικά και συνεργατικά. Να αναπτύξουµε ένα brand για το κρητικό αβοκάντο! Έχουµε τις δυνατότητες να παράγουµε προϊόν όλο τον χρόνο και όχι µόνο µια συγκεκριµένη περίοδο. Αυτό, λοιπόν, θα ενίσχυε τους παραγωγούς» καταλήγει ο Κουτούπης.