Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Στροφή στην αμπελοκαλλιέργεια από αγρότες στα Χανιά

Μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν είναι οι αμπελοκαλλιέργειες στον Νομό Χανίων παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από αγρότες και όχι μόνο, ενώ έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των διαφορετικών ποικιλιών που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή.

 

2
Το στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων Μιχάλης Μαρινάκης,

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων Μιχάλης Μαρινάκης, στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης που διοργάνωσε η Διεύθυνση, η μείωση των εκτάσεων άρχισε σταδιακά από τη δεκαετία του ’70 κι έπειτα καθώς “έτρεξαν” επιδοτούμενα προγράμματα για εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας.
«Στο μητρώο του 1970 οι εκτάσεις με αμπέλια που είχαν δηλωθεί ήταν γύρω στα 30.000 στρέμματα. Το 1980 ήταν γύρω στις 25.000 στρ., ενώ τώρα υπολογίζουμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις συγκομιδής που γίνονται, τα ενεργά αμπέλια πρέπει να είναι γύρω στα 15.000 στρ.», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Επεσήμανε, δε, ότι για την εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας δεν ευθύνονται μόνο τα προγράμματα εγκατάλειψης αλλά και η γήρανση του πληθυσμού, η φυγή των νέων στις πόλεις κ.λπ.
Συγχρόνως, τη βιωσιμότητα των αμπελώνων δυσχεραίνει ο μικρός κλήρος καθώς στα Χανιά ο μέσος όρος των αμπελοτεμάχιων ανέρχεται σε 1,5 στρέμμα. «Δυστυχώς η εποχή έχει αλλάξει. Πλέον χρειάζεται μια έκταση μεγάλη που να μπορεί να αξιοποιηθεί επαγγελματικά. Βέβαια έχουν αρχίσει να υπάρχουν και μεγάλες καλλιέργειες, 100-150 στρ., από οινοποιούς που λειτουργούν σε μια σύγχρονη βάση», εξήγησε ο κ. Μαρινάκης.
Εκτός των άλλων, οι αμπελουργοί έχουν να αντιμετωπίσουν και το μεγάλο κόστος παραγωγής που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του προϊόντος καθιστά δύσκολη τη βιωσιμότητα της αμπελοκαλλιέργειας.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες το ενδιαφέρον για την αμπελοκαλλιέργεια είναι αυξημένο στον Νομό Χανίων. Το γεγονός αυτό, μαζί με το ό,τι πλέον υπάρχει δυνατότητα από τη νομοθεσία να καλλιεργηθούν πολλές διαφορετικές ποικιλίες στην περιοχή, όπως το Αγιωργίτικο Νεμέας, το Ασύρτικο της Σαντορίνης κ.ά., ανοίγουν νέες προοπτικές για την αμπελουργία. «Θα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία -ειδικά οι νεότεροι- και να αρχίσουν να καλλιεργούμε κι άλλες ποικιλίες πέρα από το ρωμαίικο», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από νέες ποικιλίες δίνεται και η περιορισμένη δυνατότητα για νέες φυτεύσεις μέσα από το “μοίρασμα” που γίνεται κεντρικά ορισμένων στρεμμάτων ετησίως (περίπου 6.000 στρ. σε πανελλαδικό επίπεδο) καθώς η νομοθεσία απαγορεύει γενικά τη φύτευση νέων αμπελώνων. Ωστόσο, ο αριθμός των στεμμάτων που δίνεται πρόσθετα, στην πράξη αποδεικνύεται πολύ μικρός για να καλύψει το ενδιαφέρον που υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στα Χανιά υποβάλλονται αιτήσεις για πάνω από 500 στρ. αλλά ελάχιστοι παίρνουν από τα πρόσθετα στρέμματα που δίνει το Υπουργείο λόγω των προϋποθέσεων που βάζει η Πολιτεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στο μεταξύ, ευκαιρίες για βελτίωση της αμπελοκαλλιέργειας δίνουν προγράμματα όπως αυτό της αναδιάρθρωσης για το οποίο ο φετινός προϋπολογισμός ανήλθε σε 100.000 ευρώ για τον Νομό Χανίων. «Στο πλαίσιο, του προγράμματος επιδοτείται τόσο για επαγγελματίες όσο και μη επαγγελματίες, το ξεπάτωμα και ξαναφύτεμα, η αλλαγή των ποικιλιών, η υποστύλωση, τα ψεκάσματα κ.λπ.», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.
Ειδικότερα, πάντως, για τους επαγγελματίες αγρότες ευκαιρίες δίνονται και μέσα από τα σχέδια βελτίωσης, τα οποία επιδοτούν, μεταξύ άλλων, 1.500 ευρώ ανά στρέμμα για το ξαναφύτεμα αμπελιού.

Ικανοποίηση για την εβδομάδα ενημέρωσης

Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ενημέρωσης Αγροτών που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων και στον Εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, παράλληλα με την έκθεση μελισσσοκομίας.
Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται πως «η γενική εκτίμηση ήταν ότι δράσεις ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης είναι αναγκαίες τόσο για την ενημέρωση αλλά και για τον εντοπισμό προβλημάτων και ανταλλαγή απόψεων. Ο στόχος για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς και η προστασία του περιβάλλοντος πιστεύουμε ότι είναι κοινός τόσο για τους παραγωγούς όσο και τις υπηρεσίες και στη βάση αυτή θα συνεχίσουμε για την προώθηση των θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα