Αυξημένο ενδιαφέρον γνωρίζουν οι κρητικές ποικιλίες κρασιού τα τελευταία χρόνια όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση με θέμα “Αμπέλι – Οίνος” που διοργάνωσαν οι συλλογικότητες “Terra Verde” και “Χωριά β.δ. Κρητης” στο πλαίσιοτων “Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας”. Τα τελευταία χρόνια το κρητικό κρασί έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, ενώ προσφέρει ένα πολύ καλό έσοδο για τους ανθρώπους που ασχολούνται τόσο με την καλλιέργεια των αμπελιών όσο και για τους οινοπαραγωγούς.
Μάλιστα σύμφωνα με τον Γεωπόνο – Οινολόγο Γιάννη Γαλάνη και την Οινοχόο Υρώ Κολιακουδάκη το κρασί είναι ένας μεγάλος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας ο οποίος αποφέρει αρκετά έσοδα. Όσον αφορά το κατά πόσο είναι κορεσμένη η αγορά από ποικιλίες κρασιού σύμφωνα με τον Γιάννη Γαλάνη «είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αγορά για όλα τα προϊόντα. Υπάρχει αγορά για τα προϊόντα που είναι πολύ περιορισμένης κυκλοφορίας, όπως είναι τα πιο ακριβά, αλλά υπάρχει αγορά και για το καθημερινό κρασί. Το κρασί είναι για όλους. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στενά όρια της κακώς ευνοούμενης παράδοσης να δούμε πιο επιστημονικά τόσο την καλλιέργεια όσο και την οινοποίηση όσο και το κομμάτι της προώθησης και του μάρκετινγκ».
ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Σύμφωνα με τους αρμόδιους οι κρητικές ποικιλίες που κατά βάση οινοποιούνται είναι έντεκα αλλά ο πλούτος των κρητικών ποικιλιών είναι πάρα πολύ μεγάλος. Όπως επεσήμαναν οι Γιάννης Γαλάνης και Υρώ Κολιακουδάκη «η Κρήτη είναι ένας τόπος στον οποίο καλλιεργείται το κρασί προς οινοποίηση από αρχαιοτάτων χρόνων. Η διαφοροποίηση των ποικιλιών στο πέρασμα των χρόνων είναι τεράστια όπως καταλαβαίνεται. Μερικές ποικιλίες έχουν χαθεί, κάποιες έχουν παραγκωνιστεί αλλά για παράδειγμα το “βιδιανό” κρασί, το οποίο αυτή την στιγμή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα “χαρτιά” των κρητικών ποικιλιών πριν από 15 -20 χρόνια ήταν σχεδόν εξαφανισμένο». Συνεχίζονται ο Γιάννης Γαλάνης ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον κρητικό αμπελώνα. Έχουν μπει νέοι άνθρωποι οι οποίοι είναι τόσο στην παραγωγή όσο και στην προώθηση του κρασιού. Έχουμε μάθει εμείς οι ίδιοι τις δικές μας τις ποικιλίες. Έχουμε αφομοίωση τεχνικές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση του κρασιού. Τα αποτελέσματα είναι οι βραβεύσεις του κρητικού οίνου, οι αυξήσεις στις πωλήσεις, οι αυξήσεις στις εξαγωγές. Το αμπέλι και το κρασί είναι ένα προϊόν το οποίο έχει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο στην αγορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εξαγώγιμο προϊόν και πραγματικά να φέρει και στην τοπική ποικιλία αλλά και διακρατικά αρκετά έσοδα». Από την πλευρά της Υρώ Κολιακουδάκη αναφέρθηκε στον κύκλο εργασιών που περιλαμβάνει η παρασκευή του κρασιού «δεν είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας. Το κρασί συμπεριλαμβάνει πάρα πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Εκτός από τον αμπελουργό, τον οινολόγο, τον οινοπαραγωγό απασχολούνται με τον κρασί έμμεσα ή άμεσα οι άνθρωποι που πουλούν τα γεωργικά μηχανήματα, οι γεωπόνοι, οι σερβιτόροι, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι οινοχόοι, οι γραφίστες που φτιάχνουν τις ετικέτες. Είναι πολύ μεγάλος ο κύκλος των ανθρώπων που εργάζονται για να γίνει ένα κρασί και να φτάσει στο ποτήρι. Το κρασί είναι ένας μεγάλος πλουτοπαραγωγικός παράγοντας», κατέληξε.