Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στροφή στον φυσικό χυμό πορτοκάλι

Επιστροφή καταναλωτών στον φυσικό χυμό και ειδικά αυτόν που προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες διαπιστώνεται στην Ευρώπη, κάτι που γεννά αισιοδοξία για την πορεία των Κρητικών Εσπεριδοειδών. Αυτό επισήμανε ο χημικός μηχανικός της ΒΙΟΧΥΜ κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης στα πλαίσια της “Γιορτής Πορτοκαλιού” στο Σκινέ.

Ο χημικός μηχανικός κ. Μαρκαντωνάκης (αριστερά) με τον κ. Α. Δασκαλάκη
Ο χημικός μηχανικός κ. Μαρκαντωνάκης (αριστερά) με τον κ. Α. Δασκαλάκη

«H χυμοποίηση όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια είχε αρκετά αρνητικά στοιχεία για αυτό το λόγο και είδαμε να περιορίζεται η τιμή και να προκαλούνται τα προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος. Από τη μια είχαμε αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από τη Βραζιλία που χρησιμοποιήθηκαν για χυμούς και η εξέλιξη της βιομηχανίας χυμοποίησης έδωσε χυμούς πολύ χαμηλού κόστους, που είχαν υποκατάστατα πορτοκαλιού και όχι χυμό. Για το μέλλον αυτό που βλέπουμε σε εξελιγμένες αγορές όπως η Ισπανία είναι μια επιστροφή στο φρέσκο χυμό, στον απαστερίωτο χυμό που διακινείται σε ξενοδοχεία και άλλα σημεία για αυτό και πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση για τους χυμούς μας» ανάφερε ο κ. Μαρκαντωνάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για βιολογικούς χυμούς πορτοκαλιού και την ίδια ώρα έλλειμμα των παραγωγών στην Κρήτη να την καλύψουν, ενώ μεγάλη είναι και η ζήτηση για χυμό λεμονιού. Ανάφερε επίσης πως οι τοπικές ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκαλιών παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχουν ποιοτικό χυμό.
«Η αγορά έχει γεμίσει με χυμό που δεν είναι καν χυμός αλλά ένα σύνθετο μείγμα από χημικά αρώματα, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες που δίνουν την αίσθηση του χυμού χωρίς να είναι. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατανάλωση και αν ο καταναλωτής θέλει κάτι φτηνό θα πάρει το φτηνό. Πρέπει να βρούμε αγορές στο εξωτερικό που θέλουν να πάρουν τον χυμό από την Κρήτη και θα πληρώσουν την υπεραξία γιατί ξέρουν ότι το νησί μας έχει αγνά προϊόντα. Ο φρεσκοστημένος χυμός που βγαίνει από συγκεκριμένες μονάδες επικρατεί πλέον στα ξενοδοχεία γιατί και οι επισκέπτες δεν είναι χαρούμενοι να πίνουν ένα χυμό που δεν είναι φυσικός» είπε το στέλεχος της ΒΙΟΧΥΜ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Για τα μη βιολογικά πορτοκάλια χυμού (βαλέντσια) αυτή τη στιγμή είναι 20 λεπτά για τον παραγωγό.
    Όνειρα θερινής νυκτός από τη Βιοχύμ!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα