Η στυτική δυσλειτουργία είναι µια νόσος µε ιδιαίτερα αυξηµένη εµφάνιση τα τελευταία χρόνια σε άνδρες κάθε ηλικίας επηρεάζει την ικανότητα του άντρα να επιτύχει ή να διατηρήσει µια ικανοποιητική στύση για σεξουαλική επαφή. Παρόλο που είναι φυσιολογικό για πολλούς άντρες να αντιµετωπίζουν περιστασιακά προβλήµατα στύσης, όταν αυτό γίνεται χρόνιο ή επαναλαµβανόµενο, µπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές συνέπειες και να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του ατόµου. Σύµφωνα µε µελέτες 26/1000 άνδρες ετησίως θα εµφανίσουν στυτική δυσλειτουργία µε το ποσοστό να αυξάνεται αυξανοµένης της ηλικίας. Ένας στους τέσσερις άνδρες που θα αναζητήσουν βοήθεια από Ουρολόγο λόγω στυτικής δυσλειτουργίας είναι κάτω από 40 ετών και 50% έµφανίζει σοβαρά συµπτώµατα.
Σε όλους τους ασθενείς λαµβάνεται λεπτοµερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό, συστήνεται Καρδιολογική εκτίµηση, γίνεται εργαστηριακός έλεγχος τόσο γενικός όσο και ειδικός (PSA, τεστοστερόνη) γίνεται κλινική εξέταση και αναλόγως εκτελείται triplex πεϊκών αρτηριών.
Αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας
Οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολλές και ποικίλουν, περιλαµβάνοντας:
Οργανικές αιτίες: Ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, οι διαταραχές του ορµονικού συστήµατος, όπως η χαµηλή τεστοστερόνη, και οι διαταραχές στην ούρηση µπορούν να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία.
Ψυχολογικές αιτίες: Άγχος, κατάθλιψη, άγχος απόδοσης στη σεξουαλική πράξη, και προβλήµατα σχέσεων µπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία.
Φαρµακευτικές αιτίες: Ορισµένα φάρµακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά ή κάποια φάρµακα για την υπέρταση, µπορεί να συµβάλλουν στην εµφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.
Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας
Ανάλογα µε την αιτία, υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι πιο κοινές θεραπείες περιλαµβάνουν τη χρήση φαρµάκων όπως οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (π.χ. Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil, Avanafil), τη χρήση αντλιών κενού, την εφαρµογή πεϊκών ενέσεων και την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης σε µη αναστρέψιµες µε τις ανωτέρω µεθόδους καταστάσεις στυτικής δυσλειτουργίας.
PRP (Πλάσµα Πλούσιο σε Αιµοπετάλια)
Μια πιο καινοτόµος προσέγγιση για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η χρήση του PRP (Platelet Rich Plasma). Αυτή η θεραπεία βασίζεται στη χρήση του αίµατος του ίδιου του ασθενούς για την ενίσχυση της ροής του αίµατος και την αναγέννηση των ιστών. Σύµφωνα µε µια σύγχρονη µελέτη, το 76% των συµµετεχόντων είχαν βελτίωση στη στύση τους στον 1ο µήνα, το 72% στον 3ο µήνα και το 70% στον 6ο µήνα.
∆ιαδικασία PRP:
Λαµβάνεται δείγµα αίµατος (50-60ml) από τον ασθενή.
Το αίµα επεξεργάζεται σε φυγόκεντρο, ώστε να αποµονωθούν τα αιµοπετάλια και το πλάσµα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες.
Το PRP εγχέεται στην περιοχή του πέους, για να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίµατος και να βοηθήσει στη δηµιουργία νέων αιµοφόρων αγγείων.
Οφέλη του PRP:
Ανάκτηση της στυτικής λειτουργίας µε δυνατότητα διακοπή λήψης φαρµακευτικής αγωγής για τη στυτική δυσλειτουργία.
Βελτίωση της ροής του αίµατος και της οξυγόνωσης των ιστών, ενισχύοντας τη στύση.
Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης, µε τα αποτελέσµατα να φαίνονται µετά από λίγες εβδοµάδες.
∆υνατότητα επανάληψης θεραπείας ανάλογα µε τη διάρκεια της αποτελεσµατικότητας.
Ασφάλεια:
Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεµβατική και χρησιµοποιεί το αίµα του ασθενούς, µειώνοντας τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων ή µολύνσεων.
Η θεραπεία έχει υψηλό προφίλ ασφάλειας, µε λίγες παρενέργειες, αν και µπορεί να προκαλέσει µικρή ενόχληση ή πρήξιµο στην περιοχή της ένεσης.
Συµπερασµατικά
Η στυτική δυσλειτουργία είναι µια κατάσταση που µπορεί να επηρεάσει σηµαντικά τη ζωή ενός άντρα, αλλά υπάρχουν πολλές διαθέσιµες θεραπείες που µπορούν να βοηθήσουν. Η θεραπεία µε PRP αποτελεί µια καινοτόµο και πολλά υποσχόµενη επιλογή, προσφέροντας µια φυσική και ασφαλή λύση για όσους επιθυµούν να ανακτήσουν την ικανότητά τους για φυσικές, βιώσιµες και ισχυρές στύσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι σηµαντικό να συµβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βρείτε την καλύτερη θεραπεία για τις ανάγκες σας.
Dr ∆ηµήτριος Κοτσίρης, MD, PhD, F.E.B.U.
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
∆ιδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστηµίου Πατρών