Ο γερμανογαλλικός άξονας αναδεικνύεται τώρα με την υγειονομική κρίση ως η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης. Κατέληξαν σε μια ελπιδοφόρα(;) συμφωνία δημιουργίας ενός “Ταμείου Ανάκαμψης”, που θα είναι η βοήθεια υπέρ των κρατών – μελών της Ε.Ε. για τη ζημιά που υπέστησαν εκ της πανδημίας.
Οι πόροι γι’ αυτό το Ταμείο θα προέλθουν απ’ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) 240 δισ. ευρώ, απ’ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 200 δισ. ευρώ και απ’ το “Ταμείο Ανεργίας”, όπως το ονόμασαν “SURE” ή “Μηχανισμό Στήριξης Ανεργίας” 100 δισ. ευρώ.
Απ’ τη μερίδα του ενός των τριών σημείων χρηματοδότησης του “Ταμείου Ανάκαμψης” το “SURE”, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα εισπράξει 1,5 έως 2 δισ. ευρώ. Δεν θα είναι δώρο αλλά χαμηλότοκο δάνειο με επιτόκιο 1% ή και λιγότερο, που θα χρεωθεί στο ήδη υπάρχον κρατικό χρέος.
Το εν λόγω δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ως επιδότηση θέσεων εργασίας προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και να μην αναγκαστούν να απολύσουν το προσωπικό τους λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το κριτήριο επιδότησης θα είναι η υποχρέωση του εργοδότη να διατηρεί τον αυτό αριθμό εργαζομένων, ανεξάρτητα αν είναι το αυτό προσωπικό ή καινούρια άτομα.
Για να ληφθεί αυτό το δάνειο θα πρέπει να ζητήσει η ενδιαφερόμενη χώρα εγγράφως απ’ την Επιτροπή που προβλέπεται για το “SURE”, βάσει της οποίας θα βεβαιώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα συμφωνούν να μειώνουν τον αριθμό του προσωπικού τους, αναστέλλοντας την εργασία και ρυθμίζοντας το ωράριό τους. Εκτός τούτου το κράτος θα αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει μέρος της διαφοράς του εισοδήματος που θα προκύπτει απ’ την πρόσκαιρη (;) διακοπή της εργασίας.
Οι εργαζόμενοι λοιπόν, στη χώρα μας, θα δεσμεύονται με “συμβόλαια μηδενικού χρόνου” ή όπως το λένε αλλιώς “σχήματα μειωμένου χρόνου εργασίας”, βάσει των οποίων θα είναι διαθέσιμο όποτε και για όσο χρόνο θα θέλει ο επιχειρηματίας. Μοιάζει με αναγκαστικό “σωσίβιο” ενός “τσουνάμι απολύσεων”, που εφαρμόστηκε στην Ελβετία και Αυστρία, εμπνευσμένο απ’ τους Γερμανούς. Αν υιοθετηθεί και στην Ελλάδα ακριβώς έτσι, αυτό θα σημαίνει ότι όσοι απ’ τους εργαζόμενους αναγκαστούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “SURE”, θα χάσουν από 20% έως 50% της οικογενειακής αγοραστικής τους ικανότητας.
Η δανειακή αυτή επιχορήγηση θεωρείται προσωρινή. Ομως ποιες εγγυήσεις υπάρχουν, ότι δε θ’ αποτελέσει την αρχή μονιμοποίησης επανακαθορισμού του χρόνου εργασίας λόγω του κατακερματισμού της, αφού θα καταργείται το 8ωρο και θα μειώνεται ο μισθός;
Τα αποτελέσματα θα φανούν με την εφαρμογή του.