Περιορισμό των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης, διαμόρφωση τριών περιφερειακών πάρκινγκ και μετακίνηση των εργαζομένων – πολιτών με μέσα μαζικής μεταφοράς, προβλέπει ο Σχεδιασμός Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ο οποίος συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.
Σε ερώτησή του για τα τρία περιφερειακά πάρκινγκ ο Γρ. Αρχοντάκης ρώτησε αν αυτοί οι χώροι είναι δημοτικοί. Ο Τάσος Βάμβουκας ανέφερε ότι επί της δικής του δημοτικής αρχής είχε εκπονηθεί σχετιικός σχεδιασμός. Ο Γιάννης Σαρρής σημείωσε απευθυνόμενος στον μελετητή Απόστολο Μπιζάκη ο οποίος συμμετέχει μέσω διαδικτύου, την έλλειψη πρασίνου και ρώτησε πόσο συμβατά είναι η αντιμετωπιση της στάθμευσης εις βάρος του πρασίνου. Σε αυτό απάντησε ο κ. Καλογριδάκης ότι η μελέτη προσπάθησε να βγάλει τη ροή των οχημάτων από το κέντρο, να γίνουν περιφερειακά πάρκινγκ και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Για τον αριθμό των 800 θέσεων στάθμευσης στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο κ. Καλογριδάκης είπε ότι ήταν μια γενική πρόταση του μελετητή και ότι αυτό θα συζητηθεί και αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.
Ο μελετητής Απόστολος Μπιζάκης είπε ότι οι 800 θέσεις στο στρατόπεδο, προκύπτουν από ανάλυση του γραφείου του.
ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ο δήμαρχος είπε ότι στο σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα είναι η κατασκευή μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ κάτω από το Εθνικό Στάδιο Χανίων.
“Υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστεί χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του Σταδίου”, είπε.
Ο ίδιος μιλώντας για τα ΣΒΑΚ ανέφερε ότι σκοπός του σχεδιασμού είναι να βγουν σιγά – σιγά τα αυτοκίνητα από την πόλη και να διαμορφωθούν περιφερειακά πάρκινγκ για να μετακινούνται οι εργαζόμενοι στην πόλη.
Επίσης, η μονοδρόμηση της Παπανδρέου προς την Αγορά είναι ένα από τα σενάρια που προβλέπει η μελέτη. “Να αλλάξει το μοντέλο κυκλοφορίας με έμφαση στην κυκλοφορία πεζών και μέσων μαζικής μεταφοράς”, είπε.
Σε παρέμβασή του ο Γρηγόρης Αρχοντάκης είπε ότι τις περασμένες εβδομάδες το κέντρο ειχε μπουκώσει από αυτοκίνητα. Οσο για το ΣΒΑΚ είπε ότι κανένας από τους χώρους για τα τρία περιφερειακά πάρκινγκ δεν ανήκει στον Δήμο και εκτίμησε ότι το Μαρκοπούλου θα γίνει μια τεράστια αλάνα. Πρότεινε να βγει τελείως από το ΣΒΑΚ η αναφορά στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Αν η εισήγηση του ΣΒΑΚ έχει αναφορά στο στρατόπεδο, θα την καταψηφίσουμε.
“Δεν ξεκινάει καλα ως υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Αρχοντάκης”, είπε ο κ. Σημανδηράκης.
“Ηταν μια προεκλογική ομιλία για το πως θα γίνει αρεστός στο ακροατήριό του”, σχολίασε.
“Θα έπρεπε 4 χρόνια να βρεις πάρκινγκ”, είπε ο κ. Αρχοντάκης.
Ο κ. Σημανδηράκης έκανε λόγο για “λαικισμό” με τον Τάσο Βάμβουκα να λέει: “Τώρα δεν προσβάλλουμε;”.
Ο κ. Βάμβουκας είπε ότι επί της δικής του δημοτικής αρχής ο Δήμος Χανίων ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα για τον σχεδιασμό ΣΒΑΚ. Ο ίδιος είπε ότι θα ψηφίσει θετικά για τα ΣΒΑΚ, παρα το γεγονός ότι υπάρχουν σημεία “στο τελικό σχέδιο με τα οποία διαφωνούμε”.
Ο Γ. Σαρρής τόνισε ότι το κυκλοφοριακό θέλει πολλά χρόνια για να βελτιώνει ενώ υπάρχει μεγάλο έλλειμμα και στο πράσινο. Το να έχουμε ένα πάρκο 52 στρεμμάτων είναι προς θετική κατεύθυνση, είπε. Διαφώνησε με το να έχει το στρατόπεδο χρήση περιφερειακού πάρκινγκ. Για το ΣΒΑΚ μεταξύ άλλων συμφώνησε με τις μονοδρ
Ο Χ. Λουτσέτης σημείωσε ότι έχει ευθύνη η δημοτική αρχή που φέρνει ένα τόσο σημαντικό θέμα για το Μαρκόπουλο στη συζήτηση για το ΣΒΑΚ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης και ότι υπάρχει έλλειμμα 2.500 θέσεων στάθμευσης στην πόλη.
Ο ίδιος είπε ότι “η δημοτική αρχή πρώτα υλοποιεί κάτι και μετά μας το λέει να το ψηφίσουμε” για να προσθέσει: “Ο κόσμος δεν σε εμπιστεύεται γιατί έχεις αποδείξει ότι άλλα λες και άλλα κάνεις”.
Ο κ. Λουτσέτης συμφώνησε με την πρόταση του κ. Αρχοντάκη να απαλειφεί το ΣΒΑΚ το Μαρκόπουλο. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα του πάρκινγκ.
Ο Σεραφείμ Ρίζος ζήτησε να αποσυρθεί η αναφορά από τα ΣΒΑΚ στο Μαρκόπουλο. Ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι “ευλόγως υπάρχει αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης” στον δήμαρχο.
“Ενώ σας ζήτησαν να κάνοτν γιορτή διεκδίκησης οι κάτοικι αρνηθήκατε ενώ εσείς θα μπείτε να κάνετε τη δική σας γιορτή. Φτάσατε ένα αίτημα να γίνει πάρκο, να γίνεται συζήτηση με όρους πάρκινγκ ή μη πάρκινγκ, με όρους ΣΒΑΚ, όχι με όρους πρασίνου”.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Από το Συμβούλιο Κατοίκων του Αγίου Ιωάννη, μίλησε η Δέσποινα Αννιτσάκη η οποία αναφερόμενη στο στρατόπεδο ζήτησε καθαρές απαντήσεις.
“Πως μπορεί να συνδυαστει η χρήση προσωρινού πάρκινγκ με την επισκεψιμότητα. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας μιλά για 800 θέσεις πάρκινγκ”.
Από τους κατοίκους της περιοχής μίλησε και η Μαρία Βλαζάκη είπε ότι ένας χώρος στάθμευσης στο Μαρκοπούλου είναι απαραίτητος για τη χρήση του πάρκου αλλά έκανε έκκληση να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για προσωρινό χώρο στάθμευσης 800 θέσεων στο στρατόπεδο.
“Δείτε τι έγινε με τις οχυρώσεις. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”, σχολίασε.