» όπως παρουσιάζεται μέσω της κοινωνικής δικτύωσης
• Με βάση την παγκόσμια κατάταξη (Il world University Rankings 2013 – 2013) που υπογράφει το TIMES HIGHER EDUCATION για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το μόνο που σώζεται από τα Ελληνικά Ιδρύματα είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο) με ταξινόμηση 301 – 350 καλύτερα στον κόσμο. Στα top Πανεπιστήμια (200 καλύτερα) κυριαρχούν οι Η.Π.Α. και η Αγγλία. Με πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως: Χάρβαρντ και Οξφόρδης. Ο λόγος περί παιδείας και για πρωτιές. Και ασφαλώς οι αναφορές δεν είναι μόνο για μεγάλες χώρες, αλλά και μικρές όπως η χώρα μας κανένα από τα Ιδρύματα της οποίας δεν συμπεριλαμβάνεται στα 200 καλύτερα. Υπάρχουν όμως της Φινλανδίας, του Ισραήλ κ.λπ. Για να έχουμε στοιχειώδη αυτογνωσία και μέτρο σύγκρισης, όταν επικαλούμαστε το κλέος των αρχαίων μας προγόνων για το που είμαστε σήμερα. Οταν μάλιστα πιστεύουμε ότι αποτελούμε τον “περιούσιο” λαό που όλοι συνωμοτούν εναντίον του για να τον αφανίσουν. Ιδού, λοιπόν, που βρίσκονται τα Πανεπιστήμιά μας στην παγκόσμια κατάταξη. Που το μόνο που ξεχώρισε έστω στα 301 – 350 καλύτερα ήταν το Π.Κ. Ετσι μπορούμε ακόμα να δικαιολογούμε κάποια από τα προσχήματα του ελληνοκεντρισμού μας. Πάντως μπράβο στους συντελεστές της διάκρισης του Π.Κ. Τα κριτήρια ταξινόμησης είναι: καινοτομία, διδασκαλία. δημοσιεύσεις – αναφορές, έρευνα και outlook.
• Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέττα στην Ιταλία, υποχώρηση του Μπερλουσκόνι, για να αποφύγει τη διάσπαση στο κόμμα του. Η Ιταλική Δικαιοσύνη έκανε τον καθήκον της, η Βουλή και η Γερουσία το ίδιο. Οταν οι θεσμοί λειτουργούν σε μια χώρα, λειτουργεί και η δημοκρατία. Ας ευχηθούμε το ίδιο να συμβεί και στη χώρα μας.
• Τι είναι το shutdown; Γραμματικώς σημαίνει ΚΛΕΙΣΙΜΟ και επί το λαϊκότερο κατεβάζω τα ρολά επ’ αόριστον! Ποιους αφορά; Τις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Η.Π.Α., που περιλαμβάνουν 4,1 εκατ. δημόσιους υπαλλήλους. Πώς προέκυψε; Από τη σύγκρουση μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και της αντιπολίτευσης των ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι μπλόκαραν την ψήφιση του προϋπολογισμού 2013 & 2014, που αρχίζει από 1/10 τρέχοντος μηνός. Ο λόγος της ασυμφωνίας για τις δαπάνες είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και αφορά 35 εκατ Αμερικανούς που ως γνωστό οι Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνούν και επειδή η εφαρμογή του ξεκινά τώρα επιδιώκουν να το ακυρώσουν πριν αρχίσει να λειτουργεί. Ετσι κινδυνεύουν με το shutdown 800 χιλ. από τους δημόσιους υπάλληλους να μείνουν στα σπίτια τους και άλλο 1 εκατ. να πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς να πληρώνονται. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αν η ιστορία αυτή έχει μάκρος μπορεί να κοστίσει στην αμερικανική οικονομία μέχρι το 1,4% του Α.Ε.Π. του τελευταίου τριμήνου του έτους.