Το γεγονός ότι το θέµα των εργασιών και παρεµβάσεων που εκτελούνται στο πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, συζητείται επανειληµµένως στις συνεδριάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, είτε ως θέµα ηµερήσιας διάταξης ή ως έκτακτο, καταδεικνύει ότι οι απαντήσεις της ∆ηµοτικής Αρχής στα ερωτήµατα που τίθενται δεν είναι επαρκείς και δεν πείθουν για την αναγκαιότητα και ορθότητα των επιλογών της.
Ως δηµότες αυτής της πόλης όχι µόνο δικαιούµαστε, αλλά και υποχρεούµαστε να συµµετέχουµε ενεργά, στην προαγωγή των τοπικών υποθέσεων και στις δραστηριότητες του ∆ήµου, όπως η προστασία και επαύξηση του αστικού πρασίνου και η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων, που υποστηρίζουν σθεναρά την άµεση πρόσβαση στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, τη δηµιουργία ενός πάρκου αστικού πρασίνου, στον σχεδιασµό του οποίου θα µετέχουν και θα έχουν λόγο όλοι οι δηµότες, δεν θα πρέπει να το εκλαµβάνει η ∆ηµοτική Αρχή ως «πολεµική ρητορική».
Αντίθετα αυτή η συνετή στάση κινείται στα πλαίσια µιας συµβουλευτικής ρητορικής που προτρέπει τον ∆ήµο να επανεξετάσει τις αποφάσεις του σ’ αυτό το θέµα, µε µοναδικό γνώµονα το κοινό συµφέρον και το δίκαιο των Χανιωτών, όπως άλλωστε ορίζουν οι αρχές της δηµοκρατίας. Τα ίδια τα αυθαίρετα έργα και οι βεβιασµένες κινήσεις του ∆ήµου, που βρίσκονται έξω από ένα βραχυπρόθεσµο και µακροπρόθεσµο σχεδιασµό, είναι αυτά που δηµιουργούν σύγχυση και αντιπαλότητες στους Χανιώτες. Οι ήδη εκπονηµένες και εγκεκριµένες από τον ίδιο το ∆ήµο Μελέτες δίνουν τη βέλτιστη λύση στα επιτακτικά προβλήµατα του κυκλοφοριακού της πόλης µας.
Είναι κρίσιµο και καθοριστικό για την ελάφρυνση των προβληµάτων αυτών, να αρχίσει η υλοποίηση των άµεσων µέτρων του Σχεδίου Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και να µην αφεθούν στα συρτάρια της γραφειοκρατίας. Πώς είναι δυνατό να συζητά η ∆ηµοτική Αρχή για προσωρινές και βραχυχρόνιες λύσεις όταν δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραµµα υλοποίησης του πάρκου. ∆ύναται να εννοηθεί µεσοδιάστηµα µόνο όταν έχουν τεθεί και συµφωνηθεί σαφώς, η αρχή και το πέρας ενός σχεδίου, κάτι το οποίο όµως ακόµα δεν υπάρχει… Ο υπό υλοποίηση από τον ∆ήµο χώρος στάθµευσης στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου, είναι σίγουρο ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβληµα αυτό για τους εργαζόµενους του κέντρου των Χανίων. Απτή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ελάχιστοι Χανιώτες επιλέγουν να σταθµεύσουν σ’ αυτή την περιοχή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν, και ελεύθερες θέσεις στάθµευσης και λεωφορειακή σύνδεση µε το κέντρο.
Εποµένως ποια είναι, πραγµατικά, η ανάγκη που εξυπηρετεί αυτός ο «προσωρινός» σχεδιασµός; Τις ανάγκες των κατοίκων ή των χιλιάδων καλοκαιρινών επισκεπτών της πόλης;
Αυτή είναι η κρίσιµη παράµετρος του προβλήµατος που πρέπει να αντιµετωπιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει ο ∆ήµος να εξετάσει λύσεις, σε διάλογο µε όλους τους εµπλεκόµενους, αντί να επιβάλει µια λύση εις βάρος του ΜΟΝΑ∆ΙΚΟΥ χώρου της πόλης που µπορεί να γίνει ο Πράσινο Πνεύµονας που έχοµε τόσο ανάγκη.