Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Σύγχρονες μέθοδοι σε ελαιοκομία – κτηνοτροφία παρουσιάζονται στο ΜΑΙΧ

Στη διαχείριση ασθενειών της ελιάς, όπως της “βερτισιλλίωσης”, μπορεί να συντελέσουν σύγχρονες μέθοδοι με τη χρήση της τεχνολογίας.

Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο των εργαστηρίων Διασυνοριακής Διαβίωσης για την Αγροδασοπονία που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Τα εργαστήρια (διά ζώσης και διαδικτυακά) περιλαμβάνουνπαρουσίαση καινοτομιών στους τομείς της ελαιοκομίας γενικά ή των βοσκότοπων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Τη συνάντηση οργανώνει το Τμήμα Γενετικής και Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών του MAIX, στο πλαίσιο του προγράμματος: “LIVINGAGRO – Cross Border Living laboratories for Agroforestry”.

Ο Συντονιστής Σπουδών Ερευνας (Τμήμα Γεωργικής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας) στο ΜΑΙΧ, Παναγιώτης Καλαϊτζής

Οπως είπε στα “Χ.ν.”, ο Συντονιστής Σπουδών Ερευνας (Τμήμα Γεωργικής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας) στο ΜΑΙΧ, Παναγιώτης Καλαϊτζής «η συνάντηση έχει διπλό στόχο: να μεταφέρει καινοτομίες από τον ελαιοκομικό τομέα σε δυνητικούς χρήστες: παραγωγούς, συνεταιρισμούς, εταιρείες, οργανώσεις και ο δεύτερος να μπορέσει να μεταφέρει καινοτομίες από τον δασολιβαδοπονικό σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για καινοτομίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της συνάντησης, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει μία εταιρεία η οποία χρησιμοποιώντας φασματικές κάμερες, προσπαθεί να ελέγξει την εξάπλωση της βερτισιλλίωσης στην ελαιοκαλλιέργεια πριν εμφανιστούν ορατά συμπτώματα και έτσι να μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες ασθένειες. Με βάση την κλιματική αλλαγή υπάρχουν πολλά προβλήματα και βιωτικών καταπονήσεων όπως το βερτισίλλιο. Αρα είναι σημαντικό να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σύγχρονοι μέθοδοι τεχνολογίας ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί η παραγωγή. Στον κτηνοτροφικό τομέα υπάρχουν απλές προσεγγίσεις οι οποίες χρησιμοποιούνταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά αυτή τη στιγμή επανέρχονται με στόχο την κυκλική οικονομία. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ελέγξουμε την βλάστηση και όλα τα κτηνοτροφικά είδη, όπως τα πρόβατα, να έχουν μια διατροφή η οποία θα βοηθήσει στην παραγωγή ποιοτικού κρέατος».
Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα στις 10 π.μ. και περιλαμβάνουν συνεδρίες με θέματα:
Γεωργία ακριβείας, μηχανήματα ελαιοποίησης και Προσδιορισμός οφέλους για την υγεία, ελεγχος ταυτότητας ελιάς και ελαιόλαδου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα