Ο Οκτώβριος είναι για την Ελλάδα ο µήνας κατά τον οποίο ξεκινάει η συγκοµιδή των πρώιµων ποικιλιών αβοκάντο (Zutano, Bacon, Fuerte). Η ακριβής ηµεροµηνία ωρίµανσης των καρπών εξαρτάται από τις κλιµατικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο µετά την καρπόδεση (άνοιξη – φθινόπωρο), αλλά διαφοροποιείται επίσης από το µικροκλίµα της περιοχής, τις συνθήκες του αγροτεµαχίου και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρµόζει ο παραγωγός.
Κατά τους τελευταίους µήνες πριν τη συγκοµιδή σηµαντικές µεταβολές συµβαίνουν στους καρπούς αβοκάντο: αυξάνεται το µέγεθός τους, αυξάνεται το ποσοστό της ξηράς ουσίας και των ελαίων, µειώνεται το ποσοστό του νερού. Παρόλα αυτά, τα αβοκάντο δεν ωριµάζουν όσο βρίσκονται πάνω στο δέντρο. Η ωρίµανση ξεκινάει µετά την κοπή και ολοκληρώνεται τις επόµενες ηµέρες, µε την προϋπόθεση ότι ο καρπός έχει φτάσει στο σηµείο της «φυσιολογικής ωρίµανσης». Το σηµείο αυτό καθορίζεται από το ποσοστό της ξηράς ουσίας, προσδιορίζει την επιτρεπόµενη έναρξη της συγκοµιδής και διαφέρει για κάθε ποικιλία.
Για να προσδιοριστεί η «φυσιολογική ωρίµανση» στα αβοκάντο, χρησιµοποιείται ο ευρωπαϊκός Κανονισµός 831/1997 της Ε.Ε. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τον Κανονισµό 387/2005 για τον καθορισµό των προτύπων εµπορίας. Σύµφωνα µε αυτόν, για να εξασφαλιστεί η διαδικασία ωρίµανσης, καθορίζεται ως ελάχιστη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία:
21% για την ποικιλία Hass
20% για τις ποικιλίες Fuetre, Pinkerton, Reed και Edranol
19% για τις λοιπές ποικιλίες εκτός των Αντιλλών οι οποίες επιτρέπεται να έχουν µικρότερη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία
25% για την ποικιλία Lamb Hass (δεδοµένα εκτός κανονισµού, µε βάση τη διεθνή βιβλιογραφία)
Επιπλέον, η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού πρέπει να υπερβαίνει το 8%.
Στην περίπτωση που οι καρποί δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αφυδατώνονται, γίνονται ελαστικοί και είναι ακατάλληλοι για κατανάλωση. Το αποτέλεσµα απογοητεύει τους καταναλωτές και δυσφηµεί το προϊόν.
Η παράταση της συγκοµιδής και η παραµονή των καρπών πάνω στο δένδρο για κάποιο διάστηµα είναι επιθυµητή γιατί αυξάνει ακόµη περισσότερο τα ποσοστά ξηράς ουσίας και ελαιοπεριεκτικότητας, παρέχοντας καρπούς ανώτερης ποιότητας, ενώ βελτιώνονται και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.
Το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, για 7η συνεχή χρονιά πραγµατοποιεί αναλύσεις ξηράς ουσίας σε καρπούς αβοκάντο για έλεγχο ωρίµανσης. Από τον Σεπτέµβριο µέχρι σήµερα έχουν διεξαχθεί 49 αναλύσεις δειγµάτων, από τα οποία 26 Zutano, 19 Fuerte, 2 Bacon, 1 Ettinger.
Σύµφωνα µε τις αναλύσεις της που έχουν ολοκληρωθεί από τον Σεπτέµβριο µέχρι σήµερα για την Περιφέρεια Κρήτης προκύπτουν τα παρακάτω:
Όλα τα δείγµατα ποικιλίας Fuerte ήταν ανώριµα και άρα ακατάλληλα για συγκοµιδή.
Καταγράφηκαν µεµονωµένα ώριµα δείγµατα ποικιλίας Zutano, που διέφεραν όµως από γειτονικά αγροτεµάχια. Στην περίπτωση αυτή, η συγκοµιδή θα πρέπει να ξεκινάει µόνο κατόπιν ελέγχου της ξηράς ουσίας.
Οι αναλύσεις συνεχίζονται. Θα ακολουθήσει νέα ενηµέρωση στο επόµενο διάστηµα.
*H δρ Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα είναι εντεταλµένη ερευνήτρια ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αµπέλου