Τις διαπιστώσεις του περασμένου Γιούρογκρουπ θα επικυρώσει ή θα απορρίψει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. της 23ης Απριλίου και θα δώσει σαφείς απαντήσεις προς τα πού θα κινηθούν περαιτέρω τα βήματά της. Η υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης των πληγέντων κρατών – μελών σκοντάφτει στο ότι δεν έχουν εγγραφεί κονδύλια στον Π/Υ της Ε.Ε., αλλά και στις διαφωνίες ηγετών των πλέον ισχυρών που οι χώρες τους διαθέτουν πλεονασματικούς εθνικούς πόρους.
Το θέμα της Υγείας το χειρίστηκαν τα κράτη – μέλη χωριστά με δική τους ευθύνη, κάτι που αποδείχθηκε ανασφαλές και καταστρεπτικό. Οι κοινές δράσεις στην αντιμετώπιση της δραματικής εξάπλωσης μιας πανδημίας σήμερα είναι αναγκαίες. Μεμονωμένες κακές αποφάσεις μπορεί να κοστίσουν περισσότερο στους ισχυρούς, παρά στους υγειονομικά πληγέντες.
Η γερμανική κοινή γνώμη είναι ανοιχτή στην άποψη ότι πρέπει να γίνει αμοιβαία ανάληψη χρεών, ν’ αποφευχθεί μια ιταλική έξοδος και να διατηρηθεί ισχυρό το ευρώ. Είναι, όμως, κάπως διχασμένη με το ενδεχόμενο να γενικευθεί η ευρωπαϊκή κρίση από ένα διαφαινόμενο κύμα αντιγερμανισμού στην Ε.Ε., για τούτο οι πολιτικοί δεν υιοθετούν αυτή τη λύση.
Η κριτική στη Μέρκελ προσλαμβάνει μορφή εσωκομματικής διαμάχης στο Χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο, όπου τα πράγματα εξελίσσονται διλημματικά. Αφ’ ενός επειδή λέει “όχι” στο Ευρωομόλογο, αυξάνεται η δημοτικότητά της και αφ’ ετέρου διότι συνέχεται από φόβο και ανησυχία ανόδου της ακροδεξιάς, αν πει “ναι” ή δεχθεί κάτι πλησιέστερο έστω και περιορισμένης διάρκειας.
Ο τέως πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, δ/ντής σήμερα του ιδρύματος Αντενάουερ, δήλωσε ότι «η κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό ομόλογο προκαλεί μεγαλύτερη πολιτική βλάβη απ’ ό,τι οικονομικά οφέλη». Αφοπλιστική είναι και η παρέμβαση του προέδρου του γερμανικού κράτους Σταϊνμάγερ, ότι «εμείς οι Γερμανοί δεν καλούμεθα μόνο να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε». Αλλά και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών χαρακτήρισε την «έκδοση κορωνο-ομολόγου ως το καλύτερο εργαλείο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας».
Αν μια χώρα καταρρεύσει οικονομικά και υπάρξει περίπτωση εξόδου της απ’ το ευρώ, τούτο τρομάζει τη Γερμανία. Ο λόγος για την Ιταλία, η οποία επιμένει στην έκδοση ευρωομολόγου, ίσως εκβιάζοντας ότι σε περίπτωση μη εκδόσεώς του, θα είναι πρόβλημα η παραμονή της στην Ευρωζώνη. Το ενδεχόμενο διάσπασης της Ε.Ε., προβλέπει και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και αρχηγός του Ε.Λ.Κ., επικρίνοντας τη στάση της Γερμανίας και Ολλανδίας για την άρνησή τους να εκδοθεί κοινό ευρωομόλογο, που θα δώσει ταχεία και δίχως μνημόνια βοήθεια στις πληττόμενες χώρες της Ε.Ε.
Κατά γενική παραδοχή αν δεν ενισχυθούν η αγροτική, η βιομηχανική παραγωγή και η ανάπτυξη των διεθνών συναλλαγών, τότε το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η ασφάλεια με την στήριξη της Ε.Κ.Τ., του ESM και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις τους δεν θα μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση. Το πρόβλημά τους είναι, πόσους θανάτους θ’ αντέξουν και αν τα υφεσιακά μέτρα που παίρνει η ομάδα του κ. Τσιόδρα για πόσο διάστημα πρέπει να διατηρηθούνε. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η παρατεταμένη ισχύς τους, επιδεινώνει τους όρους εργασίας, οι δε επιδοτήσεις σε υπολειτουργούσες επιχειρήσεις εκτινάσσουν την ανεργία.
Συνεπώς το βάρος θα επωμισθούν ξανά οι εργαζόμενοι στα πληττόμενα κράτη, πράγμα που θα υπονομεύσει την Ευρωπαϊκή συνοχή και για τούτο θα είναι υπεύθυνη η Γερμανία αν αρνηθεί να δείξει την αλληλεγγύη της.