Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης επιχειρεί η δημοτική Αρχή Χανίων να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεσή της με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ, αγνοώντας επί της ουσίας την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 που δικαίωνε το χανιώτικο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Η απαλλοτρίωση του οικοπέδου είναι το 41ο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης (επί συνόλου 47) με τίτλο: «Απαλλοτρίωση ακινήτου στο ΟΤ 28β του σχεδίου πόλεως Χανίων» και εισηγητή τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Νίκο Χαζιράκη.
Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152, έκανε δεκτή την προσφυγή της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» και άφηνε στον Δήμο Χανίων την επιλογή προσφυγής στο ΣτΕ.
Σύμφωνα όμως με την επιστολογραφία των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης θεωρεί πως η απόφαση της Επιτροπής «δεν επηρεάζει ούτε ακυρώνει την απόφαση 556/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, περί επανεπιβολής ρυμοτομικού βάρους στο επίμαχο οικόπεδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη απόφαση, που πάρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η θέση αυτή του δημάρχου, έγινε γνωστή μέσα από επιστολή που απηύθυναν την περασμένη Πέμπτη τα “Κρητικά Ακίνητα” στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων,όπου εξιστορούνται τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.
Όπως προκύπτει από την επιστολή αυτή που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Γεώργιος Ανδρουλάκης, ο Δήμος Χανίων, παρά την ακυρωτική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, (κι ενώ έχουν παρέλθει οι χρονικές προθεσμίες που είχε βάσει νόμου), ζήτησε από τα “Κρητικά Ακίνητα” καθορισμό Τιμής Μονάδος με Εξώδικο Συμβιβασμό, επιμένοντας όμως να αμφισβητεί την κυριότητα τμήματος του οικοπέδου, γεγονός που – εύλογα – καθιστά αδύνατη την όποια εξωδικαστική λύση.
«Με επιστολή μας γνωστοποιήσαμε στην Δημοτική Αρχή ότι δια της απαντήσεώς της καθιστά αδιευκρίνιστη και παντελώς ασφαλή την ταυτότητα του ακινήτου για το οποίο μας προσκαλεί στην διαδικασία καθορισμού τιμής μονάδος. Δηλαδή επί αγνώστου (σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του Δημάρχου) ταυτότητας ακινήτου, περί δήθεν επανελέγχου ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών περί δήθεν τροποποιήσεως αυτών, περί επανάληψης θεώρησης οικοδομικών – ρυμοτομικών γραμμών που μελλοντικά θα γνωστοποιηθούν η πρόσκληση δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί προσχηματική και γνωστοποιήσαμε στην Δημοτική Αρχή ότι δεν είναι δυνατή συνάντηση αναφορικά με τον προσδιορισμό τιμής μονάδος, προτού καθοριστούν επακριβώς όλα τα ανωτέρω.
Εφόσον, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή ουδέποτε γνωστοποίησε την ακριβή ταυτότητα του ακινήτου εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των έξι μηνών, με υπαιτιότητά της παρήλθε η ως άνω προθεσμία και η περαιτέρω η διαδικασία (ακόμη και στην περίπτωση που , κατ’ οικονομία, θεωρηθεί νόμιμη η διαδικασία εκ νέου επιβολής) συντελείται εκτός των πλαισίων νομιμότητας.
Στο πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμά της προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, η θυγατρική της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, εκθέτει αναλυτικά γεγονότα και νομοθεσίες προκειμένου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το Δημοτικό Σας Συμβούλιο να μην καταλήξει σε μια απόφαση που θα στερείται νομιμότητας».
ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ
Τα “Κρητικά Ακίνητα” επισημαίνουν ότι οι δεσμοί με την τοπική κοινωνία επιβάλουν τη μη χρήση όλων των νόμιμων μέσων από μεριά τους για μια υπόθεση που έχει κριθεί υπέρ τους δικαστικά από το 2014, τονίζουν όμως ότι η στάση της σημερινής δημοτικής Αρχής «φέρει την εταιρεία μας στη δεινή θέση να οφείλει να ασκήσει κάθε ένδικο βοήθημα και κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της, για τα οποία μάλιστα ρητώς επιφυλάσσεται».
ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” , στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα ζητηθεί από δημοτικούς συμβούλους, το θέμα να μην συζητηθεί αφού δεν κρίνεται «επείγον» ώστε να γίνει ενημέρωση αναλυτικά από τη νομική υπηρεσία σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί υπό κανονικές συνθήκες.
Το ιστορικό
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην πρώτη υπόθεση που έφερε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ο κ. Σημανδηράκης, έγινε δεκτή η εισήγησή του για ανάκληση της απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου (Ιούλιος 2019), για το συγκεκριμένο οικόπεδο.
Επί δημαρχίας Βάμβουκα είχε κριθεί υπέρογκο το ποσό για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου χώρου (πάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ) ώστε να δημιουργηθεί εκεί χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην απόφαση αυτή – σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τότε ο κ. Βάμβουκας – συναινούσε ο κ. Σημανδηράκης, ο οποίος στη συνέχεια αναθεώρησε.
Ο τέως δήμαρχος μάλιστα, πρότεινε στην ίδια περιοχή άλλο οικόπεδο με πολύ μικρότερο αντίτιμο. Τελικά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο ακύρωσε την απόφαση του Ιουλίου (απείχαν από την ψηφοφορία οι παρατάξεις Παπαδογιάννη και Αρχοντάκη) και έκτοτε τα 4,5 εκατομμύρια παραμένουν δεσμευμένα, με τον Δήμο να καταφεύγει στα δικαστήρια απέναντι στη Συνεταιριστική Τράπεζα.
Από μεριάς του, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του νομού, προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κατά της απόφασης αυτής, με την Αποκεντρωμένη να απορρίπτει την προσφυγή ως «απαραδέκτως ασκηθείσα», δίνοντας το δικαίωμα προσφυγής στην Επιτροπή του άρθρου 152 , όπως κι έγινε.
Η Επιτροπή έκανε ομόφωνα δεκτή την προσφυγή των Κρητικών Ακινήτων για το οικόπεδο.