Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Σύλλογος Μελών ΔΕΠ: Επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του Πολυτεχνείου Κρήτης

»Πρόταση για μετεξέλιξη των Σχολών ΜΗΠΕΡ και ΜΗΧΟΠ σε Χημικών Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών

Επιβεβλημένη θεωρεί ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης την αναδιάρθρωση του Ανώτατου αυτού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με τη μετεξέλιξη των σχολών χαμηλής προτίμησης.
Για το λόγο αυτό πρότεινε οι Σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΜΗΠΕΡ) και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ), που είχαν τη φετινή χρονιά, βάσεις εισαγωγής σημαντικά μικρότερες από τη βάση των 10.000 μορίων, γεγονός που, σύμφωνα με τον Σύλλογο, υποδεικνύει μειωμένη προτίμηση για το Ίδρυμα από τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ, να μετεξελιχθούν σε δύο νέες τυπικές Σχολές Χημικών Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών.
Μάλιστα, η γενική συνέλευση της Σχολής Μηχανιών Περιβάλλοντος σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε τη μετεξέλιξη της Σχολής σε Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του σχετικά με το Ιδρυμα ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οπως επισημαίνει, τα τελευταία χρόνια «οι βάσεις εισαγωγής σε Σχολές του ΠΚ δεν αντικατοπτρίζουν την ποιότητα του δυναμικού του, της εκπαίδευσης που προσφέρεται στους φοιτητές του, και του ερευνητικού έργου που παράγεται στους χώρους του. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, οι βάσεις εισαγωγής ήταν για δύο Σχολές σημαντικά μικρότερες από τη βάση των 10000 μορίων, γεγονός που υποδεικνύει μειωμένη προτίμηση για το Ίδρυμά μας από τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ».
Στην ανακοίνωση προστίθενται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης (ΕΣΔΕΠ/ΠΚ), «με αφορμή τους προβληματισμούς που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με το μέλλον του ΠΚ, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών για την στήριξη και ενεργοποίηση της Ακαδημαϊκής κοινότητας με σαφή προσανατολισμό προς την χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Κρήτης».
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σχετικά με τις ενέργειες του Συλλόγου ΔΕΠ, ο Σύλλογος
«συγκρότησε Επιτροπή Μελέτης της Ακαδημαϊκής Αναδιάρθρωσης του ΠΚ, με αντικείμενο τη σύνταξη μελέτης για το μέλλον του ΠΚ όσον αφορά στην ακαδημαϊκή διάρθρωσή του. Η Επιτροπή η οποία αποτελείται από μέλη όλων των υφιστάμενων Σχολών του ΠΚ και απαρτίζεται από τους Καθηγητές Νικόλαο Καλογεράκη, Στυλιανό Μερτίκα, Κωνσταντίνο Μπάλα, Κωνσταντίνο Προβιδάκη, και Γεώργιο Σταυρουλάκη, εργάστηκε ανεξάρτητα από το ΔΣ του Συλλόγου και υπέβαλε στο ΔΣ την πρότασή της στις 29/4/2020».
Το Δ.Σ. του Συλλόγου «συνεδρίασε στις 7/5/2020 και, αφού μελέτησε την πρόταση της Επιτροπής, αποφάσισε ομόφωνα ότι η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί μία καλή βάση για να ξεκινήσει θεσμικά η συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της Πολυτεχνικής κοινότητας για το μέλλον του ΠΚ και κοινοποίησε την πρόταση της Επιτροπής στα μέλη ΔΕΠ του ΠΚ στις 22/5/2020».
Στη συνέχεια, «το ΔΣ κάλεσε τα μέλη ΔΕΠ του ΠΚ σε συζήτηση με σκοπό τη διαμόρφωση τελικής πρότασης προς τη Διοίκηση του ΠΚ. Η συζήτηση διεξήχθη στις 24/9/2020 στις 14:00-17:00 με διευρυμένη συμμετοχή της τάξης των 64 μελών ΔΕΠ από όλες τις Σχολές του ΠΚ. Μετά από παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής Μελέτης της Ακαδημαϊκής Αναδιάρθρωσης του ΠΚ, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία τα περισσότερα παρόντα μέλη ΔΕΠ εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με το μέλλον του ΠΚ και τη στήριξή τους στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που προτάθηκε από την Επιτροπή».
Το Δ.Σ. συμπεραίνει ότι «το θέμα των βάσεων εισαγωγής, πέρα από τις Σχολές καθ’ αυτές, επηρεάζει όλο το ΠΚ και την εικόνα του προς τα έξω, ιδιαίτερα δεδομένου του μικρού αριθμού Σχολών που το απαρτίζουν. Στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία, κρίνεται επιτακτική, άμεση, και επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του ΠΚ με μετεξέλιξη των μη τυπικών σχολών χαμηλής προτίμησης σε συγγενικές τυπικές σχολές υψηλής προτίμησης. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, τυπικά τμήματα/σχολές που απαρτίζουν τα Πολυτεχνεία είναι: Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Οι Σχολές αυτές όχι μόνον διαθέτουν, στη χώρα μας, ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα για δεκαετίες, αλλά και οι στόχοι τους είναι αναγνωρισμένοι και κατανοητοί από την ελληνική κοινωνία, πράγμα που συμβάλλει στην αυξημένη ελκυστικότητά τους».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάση την πρόταση της Επιτροπής Μελέτης της Ακαδημαϊκής Αναδιάρθρωσης του ΠΚ και τις τοποθετήσεις των μελών ΔΕΠ του ΠΚ στη συζήτηση της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ, δια του ΔΣ του, πρότεινε:
•Οι Σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΜΗΠΕΡ) και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) να μετεξελιχθούν σε δύο νέες τυπικές Σχολές Χημικών Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών δίνοντας τη δυνατότητα μέσω ροών ή δεύτερου τίτλου να διατηρήσουν τις υφιστάμενες κατευθύνσεις. Δηλαδή, η κάθε νέα Σχολή δύναται, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, να απονέμει περισσότερους του ενός τίτλους σπουδών. Π.χ. η Σχολή Χημικών Μηχανικών μπορεί να απονέμει τίτλο σπουδών Χημικού Μηχανικού και τίτλο σπουδών Μηχανικού Περιβάλλοντος.
•Οι νέες Σχολές να ενταχθούν στα μηχανογραφικά δελτία του 2021.
•Οι νέες Σχολές να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν από το προσωπικό των Σχολών ΜΗΠΕΡ, ΜΗΧΟΠ, και άλλων Σχολών του ΠΚ, καθώς και από έναν σημαντικό αριθμό νέων μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού που θα διεκδικηθεί από την Πολιτεία, με τεκμηρίωση υποστηριζόμενη από την αναδιάρθρωση.
Ο Σύλλογος ΔΕΠ κρίνει «σημαντικό το γεγονός ότι μετά τις πρωτοβουλίες του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ οι Σχολές ΜΗΠΕΡ και ΜΗΧΟΠ του ΠΚ προχώρησαν σε συζητήσεις και συνεδριάσεις Γενικών Συνελεύσεων (ΓΣ) σχετικά με τη μετεξέλιξή τους, στις οποίες οι προτάσεις του Συλλόγου ΔΕΠ απέκτησαν ισχυρό έρεισμα. Ειδικότερα, η Γ.Σ. της Σχολής ΜΗΠΕΡ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε τη μετεξέλιξη της Σχολής σε Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, απόφαση που συνάδει με την πρόταση του Συλλόγου ΔΕΠ και την ενισχύει».
Καταλήγοντας θεωρεί ότι «οι δύσκολες συγκυρίες δημιουργούν ευκαιρίες και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Πολυτεχνειακή μας κοινότητα συντεταγμένη με τα θεσμικά της διοικητικά όργανα θα τις αξιοποιήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ενδυναμώνοντας αποφασιστικά το ρόλο του Ιδρύματος στην επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της Χώρας μας».
Την ανακοίνωση υπογράφει το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ/ΠΚ:
Δέσποινα Διμέλλη Γεώργιος Καρυστινός Αικατερίνη Μανιά Νικόλαος Παρανυχιανάκης Παναγιώτης Παρτσινέβελος.

_______________________________________________________________________

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ:
«Οχι» σε Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Την αντίθεση της στην προσπάθεια νομοθέτησης ειδικού σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εκφράζει με απόφαση της η Γενική Συνέλευση της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στην απόφαση της συνέλευσης τονίζεται πως «άποψη μας είναι ότι υπάρχει ήδη όλο το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων παραβατικότητας και η τυχόν ίδρυση ξεχωριστής Πανεπιστημιακής υπηρεσίας μόνο προβλήματα θα επιφέρει, ενώ έρχεται και σε αντίθεση και με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΗΤΟΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΣΗΣΗ ΠΛΩΤΩΝ ΕΞΕΔΡΩΝ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΔΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα