Την θλίψη τους για τον θάνατο του σπουδαίου αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη εκφράζουν με συλλυπητήρια μηνύματα φορείς.
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικ. Καλογερής επισημαίνει:
«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας. Άνθρωποι που με το έργο τους σμιλεύουν το χρόνο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο τους, οδηγός ζωής για την Κοινότη- τα που είχε την καλή τύχη να είναι μέλη της. Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Σπουδαίος Αρχαιολόγος, ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν έπαψε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, να συμμετάσχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Χανίων. Πριν ένα μήνα, παρουσιάσαμε το βιβλίο του, ‘‘Χανιά: Μνημεία και Μνήμη’’, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Και λίγες μέρες μετά, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στη μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικη- τή της ενετικής φρουράς στο Νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στα Θοδωρού και στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ήταν και ομιλητής.
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρει: «Ο Μιχάλης Ανδριανάκης έφυγε και μαζί του χάνουμε μια συνεπή και επιμονή ματιά, ανιδιοτελούς ενδιαφέροντος για το πολιτισμικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Είτε συμφωνούσες είτε διαφωνούσες μαζί του, η φωνή του εμπλούτιζε και ενίοτε πυροδοτούσε τον δημόσιο διάλογο για κρίσιμα ζητήματα του τόπου μας. Όλα αυτά μαζί με το αυταπόδεικτο έργο του στο Υπουργείο Πολιτισμού, που για δεκαετίες υπηρέτησε με πάθος, αφήνουν βαριά το αποτύπωμα και την παρακαταθήκη του.
Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θέλω να εκφράσω στην οικογένειά του, τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια»
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ
Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στο άκουσμα της απώλειας του αρχαιολόγου και επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα τα Χανιά αλλά και η Κρήτη έχασαν έναν θεματοφύλακα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, έναν επιστήμονα που αγωνίστηκε κι εργάστηκε συστηματικά για την ανάδειξη και τη διάσωση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων τους. Μέσα από την επιστήμη του μετουσίωσε όλη του την αγάπη, το ενδιαφέρον και τον σεβασμό που ένιωθε και που αρμόζει στην Ιστορία και στα Τοπόσημά της, θεωρώντας τα ως “το μεγάλο κεφάλαιο” του τόπου μας ”.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του…»
Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης σε μήνυμά του αναφέρει:
.«Δυστυχώς ο Αποκόρωνας θλίβεται για άλλη μια φορά. Μεγάλη απώλεια το φευγιό του Μιχάλη Ανδριανάκη, του διακεκριμένου αρχαιολόγου, του μεγάλου επιστήμονα. Συνεργάτης μου και άμισθος ειδικός σύμβουλός μου από τις πρώτες ημέρες της θητείας μου στον Δήμο Αποκορώνου. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη των 27 αρχαιολογικών μνημείων του Αποκόρωνα και ήταν πάντα παρών στην προστασία και στην ανάδειξη την μνημειακής μας κληρονομιάς.
Με πλούσιο συγγραφικό έργο είχε τεκμηριωμένες απόψεις για τα θέματα του ενδιαφέροντός του ενώ μας χάρισε πλειάδα φωτογραφικών και ιστορικών ντοκουμέντων για την ιστορία των Χανίων και του Αποκόρωνα.
Καλό ταξίδι Μιχάλη Ανδριανάκη. Οι παρακαταθήκες σου θα είναι πυξίδα για εμάς και τις επερχόμενες γενιές του τόπου μας».
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ
«Χθες έφυγε ο Μιχάλης Ανδριανάκης, ο Μιχάλης μας. Ο αρχαιολόγος, ο ιστορικός, ο παθιασμένος υπερασπιστής του χανιώτικου πολιτισμού», σχολιάζει ο καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης (φωτ.) και προσθέτει : « Άνδρας των Ανδρών. Υπερασπιστής, υπήρξε, της ιστορίας και της κουλτούρας αυτής της πόλης. Εξαιρετικός διανοούμενος. Τα ενδιαφέροντα του δεν εστιαζόταν μόνο στα επιστημονικά του αντικείμενα. Υπήρξε αγωνιστής για την υπεράσπιση των Μνημείων της πόλης και συνεπώς κοινωνικός ακτιβιστής. Ήταν φίλος και συνοδοιπόρος. Τα Χανιά μας είναι σήμερα σε οδύνη και σπαραγμό».
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΑΚ
Με αφορμή το θάνατο του Χανιώτη Αρχαιολόγου, Μιχάλη Ανδριανάκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρης Παπαδογιάννης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Πολύ πιο φτωχά έγιναν τις τελευταίες ώρες τα Χανιά, αλλά και η Κρήτη ολόκληρη. Η είδηση της απώλειας του αγαπητού Μιχάλη Ανδριανάκη, μας αιφνιδίασε όλους και μας γέμισε με λύπη. Με το Μιχάλη Ανδριανάκη, συνεργάστηκα επί σειρά ετών στενά, σε κρίσιμα για την πόλη των Χανίων ζητήματα. Η παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης υπήρξε έντονη και καθοριστική. Οι γνώσεις και η επιστημονική του επάρκεια τον κατέστησαν μοναδικό και το αποτύπωμα που άφησε πίσω του, θα παραμείνει ανεξίτηλο, στο πέρασμα του χρόνου. Εκφράζω στην οικογένεια και τους οικείους του, τα θερμά μου συλλυπητήρια. Ας είσαι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Η ΖΑΧ. ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗ
«Έπεσε ένα καντούνι τω Χανιώ… Φτώχυνε ο τόπος κι άλλο…» αναφέρει η ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ζαχαρένια Σημανδηράκη.
Εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” – Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη
Η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και το Δ.Σ. του “Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη και φίλου Μιχάλη Ανδριανάκη. Η προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο μας υπήρξε τεράστια όπως και η παρακαταθήκη που αφήνει για την επιστήμη της Αρχαιολογίας αλλά και για την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης ξεχώρισε με την επιστημοσύνη, το πάθος και την αγωνιστικότητά του για την προκοπή του τόπου, λειτουργώντας πάντοτε με συνέπεια, επιμονή και ευγένεια.
Η αρθρογραφία του στην εφημερίδα Χανιώτικα νέα και η συμμετοχή του στις δράσεις του Μουσείου Τυπογραφίας, αποτέλεσαν τιμή για εμάς και οδηγό για το μέλλον.
Στη μνήμη του Μιχάλη Ανδριανάκη κατατίθεται το ποσό των 500 ευρώ για τον Σύλλογο “Ορίζοντας”
Η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι στα Χανιώτικα νέα
Το Μουσείο Τυπογραφίας
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου αποχαιρετά με θλίψη τον επιστήμονα – αρχαιολόγο Μιχάλη Ανδριανάκη. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Η απώλεια του εκλεκτού συνεργάτη μας είναι μεγάλη για τον αγαπημένο του Αποκόρωνα αλλά και για όλη την τοπική κοινωνία και την επιστήμη της Αρχαιολογίας.
Βαθύ το αποτύπωμά του, με έργα, παρεμβάσεις, προτάσεις για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη-προστασία των μνημείων του τόπου μας.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του αγαπημένου μας συνεργάτη και φίλου Μιχάλη Ανδριανάκη.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο πρόεδρος, Ιωάννης Γαρεδάκης»
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στο συλλυπητήριο μήνυμα του το ΙΑΚ αναφέρει «το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης αποχαιρετά με συγκίνηση και σεβασμό τον Μιχάλη Ανδριανάκη, επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων, συγγραφέα και πολίτη των Χανίων. Τα Χανιά, η Κρήτη ολόκληρη έχασαν έναν καλό άνθρωπο και έναν σπουδαίο επιστήμονα, ο οποίος γνώριζε σε βάθος την πολιτισμική μας κληρονομιά και αγαπούσε με πάθος τον Τόπο του. Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης έχασε έναν πολύτιμο φίλο και ανιδιοτελή συμπαραστάτη του. Άξιο τέκνο της Κρήτης ο Μ. Ανδριανάκης την τίμησε και εργάστηκε με αφοσίωση και με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος γι’ αυτήν. Γι’ αυτό και η Κρήτη του εκφράζει σήμερα την ευγνωμοσύνη της.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης προστάτευσε, διέσωσε και ανέδειξε τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Κρήτης (μοναστήρια, βυζαντινούς ναούς, βυζαντινές και βενετσιάνικες οχυρώσεις). Εξέφρασε με θάρρος τις απόψεις και τις προτάσεις του με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Μας άφησε σπουδαίο αρχαιολογικό και συγγραφικό έργο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επόμενους ερευνητές.
Τον τελευταίο καιρό, το προσωπικό του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ασχολείται με την αναλυτική καταγραφή, ευρετηρίαση και ταξινόμηση του αρχείου της πρώην 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διαπιστώνει και μέσω αυτών των τεκμηρίων τον αγώνα και το ανυπέρβλητο έργο του Μιχάλη Ανδριανάκη για την προστασία της παλαιάς πόλης των Χανίων, των οχυρώσεων, των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης. Όταν θα ολοκληρωθεί η καταγραφή, θα αφιερώσει την εκδήλωση παρουσίασης του εν λόγω αρχείου στη μνήμη και στο έργο του Μιχάλη Ανδριανάκη»
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ψήφισμα εξέδωσε το Εθνικό Ιδρυμα Μελετών και Ερευνών “Ελ. Κ. Βενιζέλος”, στο οποίο αναφέρεται ότι «η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗ επιφανούς αρχαιολόγου και συγγραφέα, διευθυντή της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επί σειρά ετών, με σημαντικότατο έργο στην έρευνα και αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης, που διακρινόταν για το ήθος, την ευγένεια και τη βαθιά γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού, ειδικά του κρητικού, ιδιαίτερα αγαπητού στην κοινωνία των Χανίων, αποφάσισε ομόφωνα:
– να εκπροσωπηθεί το Ίδρυμα στην εξόδιο ακολουθία από τον Γενικό Διευθυντή του
– να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
– να καταθέσει στη μνήμη του χρηματικό ποσό στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία»
– να δημοσιευθεί το παρόν στον Τύπο»
Η ΕΤΑΝΑΠ – ΣΑΜΑΡΙΑ
Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε ο Πρόεδρος, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΝΑΠ ΣΑΜΑΡΙΑ στο οποίο εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Όπως αναφέρει «ο Αποκορωνιώτης Μ.Ανδριανάκης, που ολάκερη τη ζωή του, υπηρέτησε με αγάπη και σεβασμό στην έρευνα και την αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης, αφήνει τεράστιο πολιτιστικό αποτύπωμα ως αρχαιολόγος και ως συγγραφέας, στην Κρήτη, την Ελλάδα, τον κόσμο!
Ας κρατήσουμε ως παρακαταθήκη αυτό που έγραφε στο τελευταίο του βιβλίο «Χανιά: Μνημεία και Μνήμη: «Όλοι εμείς, οι κληρονόμοι αυτού του (βυζαντινού) πλούτου, που δεν τον διαχειριστήκαμε πάντα με τον καλύτερο τρόπο, έχουμε υποχρέωση και να γνωρίζουμε και να προστατεύουμε τα μνημεία του παρελθόντος»…
Από όλους εμάς στην ΕΤΑΝΑΠ, στην οποία είχαμε την τιμή να μετέχεις στο Δ.Σ. της εταιρείας, καλοτάξιδος Μιχάλη Ανδριανάκη σε «υψηλά» ωραίες…βυζαντινές στράτες !»
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»
μετά τη θλιβερή είδηση της εκδημίας του Μιχάλη Ανδριανάκη Εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα: Ο Μιχάλης Ανδριανάκης μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας μας από την ίδρυσή της, υπήρξε καταξιωμένος Αρχαιολόγος και διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής στην 13η και 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ήταν από τους σημαντικότερους και επιφανέστερους επιστήμονες, με σπουδαίο έργο για ολόκληρη την Κρήτη. Αγωνίστηκε με αφοσίωση και αποφασιστικότητα για την προβολή, αποκατάσταση και ανάδειξη πολλών μνημείων του τόπου μας.
Ενεργός και ευσυνείδητος πολίτης υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις. Συγγραφέας πλήθους επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, μαχόμενος διαρκώς για τη διάσωση και την ανάδειξή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Κρήτη του οφείλει πολλά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, αποφάσισε ομόφωνα:
Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.
Να δημοσιευτεί το παρόν στον Τύπο.
Εκ μέρους του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Αλέξανδρος Παπαδερός»
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνήλθε σήμερα εκτάκτως στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με αφορμή την είδηση του θανάτου του αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη στις 21 Ιουλίου 2024.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης, επίτιμος διευθυντής της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αφιέρωσε πολλά χρόνια στην αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης και δημοσίευσε σημαντικά έργα σε αυτό το πεδίο. Διετέλεσε αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1975 έως το 2000, προϊστάμενος της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το 2000 έως το 2011 και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη από το 2004 έως το 2013.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης διατηρούσε στενούς δεσμούς με την ΕΚΙΜ, ως αντεπιστέλλον μέλος της, με ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση των Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων από το Θ΄ ΔΚΣ του 2001 έως και το ΙΓ΄ ΔΚΣ του 2022. Στην καταληκτήρια συνεδρία του ΙΓ΄ ΔΚΣ στις 9 Οκτωβρίου 2022, ανέλαβε εκ μέρους του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» την διοργάνωση του
ΙΔ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα Χανιά το 2026, έργο που δυστυχώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΙΜ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και αποφάσισε να στείλει το παρόν ψήφισμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να το αναρτήσει στην αρχική σελίδα του ιστότοπου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων μέσω ανακοίνωσης εκφράζει «τη βαθιά του οδύνη για τον θάνατο του Μιχάλη Ανδριανάκη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικών μνημείων του τόπου μας. Ο Μιχάλης Ανδριανάκης υπήρξε ο ακαταπόνητος ερευνητής που με την καθημερινή του πράξη μάς δίδαξε την ευθύνη απέναντι στο πολιτισμικό μας παρελθόν και παρόν. Το έκανε με αληθινή αγάπη, ανιδιοτέλεια και σεβασμό, γιατί πίστευε βαθιά στον άνθρωπο και τον ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο πολίτη.
Ταπεινά τον αποχαιρετούμε και εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας στην οικογένειά του»
παρακαλώ να διαβιβασετε στην οικογένεια του Μιχάλη Ανδριανάκη τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του φίλοΥ και συνάδελφου στην ΣΕΑΠ το 1974. σας ευχαριστω