Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής…

Από τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου (EUMED – 9) γνώριζε τα περί “A.UK.US.” και είχε μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, που βελτιώθηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, που τον ξενάγησε ο πρωθυπουργός στην τσιμενταρισμένη Ακρόπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Παρίσι απ’ ευθείας απ’ την Αμερική μετά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν. Ήταν η τρίτη συνάντηση σε διάστημα 20 ημερών Μακρόν – Μητσοτάκη μία ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, η οποία είχε θετική εξέλιξη για τη συμφωνία “Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης”. Περιλαμβάνει αγορά τριών φρεγατών, ενώ αυξήθηκε η προμήθεια έξι επιπλέον Α/Φ Rafal προσθέτοντας 10 περίπου δισεκ. ευρώ στο μέχρι τώρα εκ 400 δισεκ. ευρώ χρέος της χώρας.

Για την επιτάχυνση της συμφωνίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο η τριμερής “A.UK.US.”.

Υπεγράφη στο Ελιζέ απ’ τους συναδρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Γαλλίας και Ελλάδος Ζαν Λε Ντριάν – Δένδια και Φλωράνς Νταρί – Παναγιωτόπουλου αντιστοίχως.

Πρόκειται για φρεγάτες Belharra, με εξελιγμένο οπλισμό αεροπορικής άμυνας και συμβατότητα συνεργασίας με τα Α/Φ Rafal. Διερευνάται η χρησιμοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων, όπου σ’ αυτά υπάρχει τεχνογνωσία. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται όρος «αμοιβαιότητας στρατιωτικής συνδρομής» εν περιπτώσει επιθέσεων αν αυτή βρίσκεται σε δομή συμμαχίας, όπως π.χ. είναι η Τουρκία.

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας φαίνεται απ’ τα δημοσιεύματα μόνο στα μέσα επικοινωνίας, χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποιο σχόλιο από κυβερνητικής πλευράς. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει άλλους πονοκεφάλους μετά την “κρυάδα” που πήρε από τον πρόεδρο Μπάιντεν και τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Σότσι.

Παρά ταύτα τουρκικά μαχητικά Α/Φ, μερικά οπλισμένα παραβίασαν την 30/9/21 τον ελληνικό εναέριο χώρο 42 φορές κατά την προγραμματισμένη άσκηση “Παρμενίων”.

Στρατιωτικοί και γεωπολιτικοί αναλυτές θεωρούν σημαντική εξέλιξη τη συμφωνία.

Διαβλέπουν όμως λανθασμένη τη ρήτρα «αμοιβαίας συνδρομής» ως κάτι αδιευκρίνιστο.

Δεσμεύεται η Γαλλία να συνδράμει την Ελλάδα με όλα τα μέσα και στρατιωτικώς, κάτι που εξασθενίζει τη συλλογική υποχρέωση των κρατών – μελών της Ε.Ε, να βοηθήσουν κάποιο κράτος – μέλος που αντιμετωπίζει «ένοπλη επιθετικότητα».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη «γίνονται ουσιαστικά βήματα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική», πράγμα που επισήμανε στην Π.τ.Δ, κα Σακελλαροπούλου, ότι «είναι κάτι που μας απασχολεί και η Ευρώπη χρειάζεται, να βρει τον βηματισμό τη σ’ αυτό». Λέγεται, ότι για την Ε.Ε. είναι πρωτόγνωρο μια τέτοια συμφωνία, δύο χώρες μιας συμμαχίας να συνασπίζονται για το ενδεχόμενο προσβολής της μίας ή της άλλης από χώρα της ίδιας συμμαχίας. Δεν είναι όμως πρωτοτυπία. Το 1913 επί Ελ. Βενιζέλου είχε υπογραφεί παρόμοια, διμερής Ελληνοσερβική Συνθήκη. Όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Δημ. Ψυχογιός σε άρθρο του (“Τα Νέα” – 30/09/2021) η Ελλάδα «δεν τίμησε, δεν συμπαραστάθηκε στη Σερβία, όταν δέχθηκε επιθέσεις από Αυστροουγγαρία και Βουλγαρία».

Τέτοιες συμφωνίες πρωτεύουσας σημασίας, κρύβουν ανησυχίες από αναρίθμητους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πανωλεθρία. Μήπως η παρούσα Ελληνογαλλική Συμφωνία Αμοιβαίας Στρατηγικής σχέσης είναι προάγγελος δυσοίωνων ευρωπαϊκών εξελίξεων και ό,τι κάναμε εμείς στους Σέρβους, γυρίσει μπούμερανγκ σε εμάς από τους Γάλλους;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα