Στο Συνέδριο της Διακομματικής Επιτροπής SEARICA του Ευρωκοινοβουλίου συμμετείχε ο Γιώργος Αλεξάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η Διακομματική Επιτροπή των Ευρωβουλευτών SEARICA ασχολείται με θέματα που αφορούν στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και το συνέδριο, με την υποστήριξη της CPMR-Συνέλευσης των Παραθαλάσσιων Ευρωπαϊκών Περιφερειών- εστίασε στην εφαρμογή μεθόδων κυκλικής οικονομίας σε τομείς ανάπτυξης στην παράκτια ζώνη και στη θάλασσα, καθώς και στη συνεργασία των Περιφερειών για το σκοπό αυτό.
Ο Γιώργος Αλεξάκης, παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BLUEFASMA του πλαισίου Interreg MED στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης και αποσκοπεί στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην αλιεία και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται η ενδυνάμωση της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των clusters και δικτύων. Το πρόγραμμα προσφέρει διάφορες υποστηρικτικές δραστηριότητες σε σχετικούς φορείς προκειμένου να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά τους στην κυκλική οικονομία.
Όπως παρουσίασε ο ίδιος, το BLUEFASMA ανέπτυξε εργαλείο αυτοαξιολόγησης της «κυκλικότητας», το οποίο μετράει την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν αρχές κυκλικής οικονομίας στις δραστηριότητές τους. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής του, η Περιφέρεια Κρήτης επέλεξε να εστιάσει στο θέμα των εισβολικών ειδών και να διερευνήσει τις δυνατότητες που πιθανόν μπορούν να προκύψουν στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.
Στην Κρήτη, λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για την κυκλική οικονομία είναι:
1. Τοποθέτηση container για συλλογή πλαστικών που «αλιεύονται» από την θάλασσα στα λιμάνια
2. Επικοινωνία τοπικών κοινοτήτων με το ΕΛΚΕΘΕ για προώθηση των δράσεων αξιοποίησης νέων ειδών που αφορούν εισβολικά είδη
3. Δυνατότητα συνεργασίας της χονδρικής πώλησης Ηρακλείου με εταιρείες για διάθεση των υποπροϊόντων ή/και απορριπτόμενων ιχθύων για παραγωγή βιοαερίου
4. Δυνατότητα συνεργασίας ιχθυοπωλών ή/και ταβερνών για διάθεση περισσευμάτων για παραγωγή βιοαερίου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν Ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής SEARICA, εκπρόσωποι της DG ENVIRONMENT και DG MARE της Κομισιόν, στελέχη της CPMR, Περιφερειών και άλλων φορέων»