Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) είναι ένας από τους εταίρους του έργου “ LIVINGAGRO – Cross Border Living laboratories for Agroforestry – Εργαστήρια διασυνοριακής διαβίωσης για την Αγροδασοπονία”, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος ENI CBV MED κατά 90% (2,9 εκατ. ευρώ) και από Εθνικούς πόρους κατά 10%, και έχει τριετή διάρκεια. Η εναρκτήρια συνάντηση της κοινοπραξίας πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια της Σαρδηνίας και συγκεκριμένα στο Κάλιαρι στις 25-27 Νοεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «σκοπός του έργου είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στα Μεσογειακά συστήματα γεωργίας και Αγροδασοπονίας, για την επίτευξη και ανταλλαγή ορθών πρακτικών με σκοπό την βιώσιμη παραγωγή, την προστασία της βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της μεταφοράς της καινοτομίας και την αύξηση της κερδοφορίας για οποιονδήποτε που σχετίζεται με αυτά. Η κοινοπραξία του προγράμματος LIVINGAGRO περιλαμβάνει 6 οργανισμούς από 4 διαφορετικές χώρες- συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειακού Οργανισμού Δασών για την Ανάπτυξη της Περιοχής και του Περιβάλλοντος της Σαρδηνίας (Fo.Re.STAS), ως συντονιστή, του Τμήματος Βιολογίας, Γεωπονίας και Επιστήμης Τροφίμων, του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (Italian National Research Council, Department of Biology, Agriculture and Food Science) και της ATM SAS Συμβουλευτικής από την Ιταλία, το National Center for Agricultural Research and Extension από την Ιορδανία , το Agricultural Research Institute από το Λίβανο και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων από την Ελλάδα.
Το LIVINGAGRO χρησιμοποιώντας μια ανοιχτή προσέγγιση καινοτομίας για τη συνύπαρξη οικονομικών και κοινωνικών αξιών και αλληλεπιδράσεων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, εξαλείφοντας τους γεωγραφικούς και πολιτισμικούς φραγμούς, θα δημιουργήσει δύο «Ζωντανά Εργαστήρια» (living labs) τα οποία θα επικεντρωθούν στο πολυ-λειτουργικό σύστημα της ελιάς (Living Lab 1) και στα βοσκοτόπια (Living Lab 2) . Επιπρόσθετα, το έργο σκοπεύει να επιτευχθούν συμφωνίες για συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων/ ερευνητικών κέντρων και του ιδιωτικού τομέα, να επιλεχθούν επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με ερευνητικά ιδρύματα σε δραστηριότητες καινοτομίας, θα διοργανωθούν σεμινάρια για δημιουργία start-ups, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 10 νέα προϊόντα / υπηρεσίες στον τομέα της ελαιοκομίας και της αγρο-δασοκομίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου που φιλοξενείται στον ιστότοπο του προγράμματος ENI CBC Med είτε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο επιστημονικό υπεύθυνο του έργου για την Ελλάδα, Δρ. Παναγιώτη Καλαϊτζή-Συντονιστή Σπουδών & Έρευνας-Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών- panagiot@maich.gr , τηλ. 2821035030. Η σελίδα του έργου στο Facebook είναι https://www.facebook.com/Livingagro/ »