Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Συμπεράσματα από το 14ο RACE στα Χανιά

» Η Επέκταση της Εποχικότητας και η Βιωσιμότητα των Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Αερολιμένων

 

Με μεγάλη επιτυχία και με πάνω από 150 συμμετέχοντες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 27/04, οι εργασίες της 14ης Διεθνούς Συνάντησης των Διαχειριστών των Περιφερειακών Ευρωπαϊκών Αερολιμένων (RACE) του ACI Europe (25-27/04).
Για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, από την Fraport Greece, αυτή η μεγάλη συνάντηση με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών, ερευνητών, επαγγελματιών του αεροπορικού κλάδου καθώς και των αεροδρομίων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν ήταν πολύ ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα επίκαιρα και αφορούσαν τα τωρινά δεδομένα, τις σύγχρονες τάσεις και τις προοπτικές της αεροπορικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, τα πάνελ και τα workshops που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν, το μέλλον της περιφερειακής αεροπορικής συνδεσιμότητας, τους περιβαλλοντικούς στόχους και τις δράσεις του αεροδρομίων για το κλίμα, τις επιχειρησιακές προκλήσεις, την χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου, την βιωσιμότητα και την απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα, την ανάπτυξη δρομολογίων καθώς και την ψηφιοποίηση και χρήση των δεδομένων στον κλάδο.
Παράλληλα, στην ετήσια συνάντηση, παρουσιάστηκε η τελευταία ανάλυση του ACI Europe όπου περιγράφει ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, που ενώ ξεπερνάει τις επιδόσεις με θετικές προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι, ταυτόχρονα, προειδοποιεί για άνισο ρυθμό ανάκαμψης και ανάπτυξης, καθώς και συνεχείς οικονομικές προκλήσεις.
Το 14ο RACE (Regional Airports Conference & Exhibition) παρείχε την ευκαιρία να επανεξεταστούν οι συνθήκες και να αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια στην παροχή βιώσιμης αεροπορικής συνδεσιμότητας, στην υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και άλλων σημαντικών ζητημάτων.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια συνέχισαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με άλλα τμήματα της αγοράς από την αρχή του έτους, έχοντας ανακτήσει σχεδόν το 93% του όγκου επιβατών που είχαν πριν από την πανδημία (2019), ειδικά σε σύγκριση με το 87% για τους αεροδρόμια που είναι κόμβοι (hub) καθώς και τα υπόλοιπα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Αυτό αντανακλά τη δυναμική της κυκλοφορίας που εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα ταξίδια αναψυχής και τη ζήτηση για ταξίδια που αφορούν επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, ενισχυμένη από την ανάπτυξη των εταιρειών εξαιρετικά χαμηλού κόστους (ULCCs) και βασιζόμενη κυρίως στην ευρωπαϊκή, στην βορειοαφρικάνικη και την υπερατλαντική αγορά.

Ο CEO της Fraport Greece, κος Alexander Zinell ανέφερε πως το αεροδρόμιο, είναι η πρώτη και τελευταία εντύπωση ενός τουρίστα, τονίζοντας, μία αξιοσημείωτη αύξηση στην διεθνή κίνηση. Έπειτα, εξήρε την σημασία του Διεθνούς Αερολιμένα Χανίων, αναφέροντας ότι είναι από τα μεγαλύτερα στο χαρτοφυλάκιο της Fraport Greece και το πρώτο που παραδόθηκε έτοιμο, καθώς όπως είπε, ήταν στα μέση προς τα τέλη της κατασκευής του, όταν η εταιρεία ανέλαβε την διαχείριση. Επισήμανε ότι το αεροδρόμιο το διαχειρίζονται σε συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς και με την Αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Τέλος, επεξήγησε την ιστορία της ονομασίας του αερολιμένα, καθώς και ποιος ήταν ο «Δασκαλογιάννης».
Στην έναρξη του συνεδρίου, στις 26 Απριλίου, ο Director του ACI Europe, Oliver Jankovec παρουσίασε πίνακες με δεδομένα, στατιστικά στοιχεία καθώς και διαγράμματα που απεικονίζουν την αεροπορική συνδεσιμότητα και τους αριθμούς που πέτυχαν τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ευρώπης για το 2022 και η σύγκριση τους με την προ πανδημίας εποχή.

Όσον αφορά κάποια προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο, έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα (ΗΠΑ – Κίνα), ενώ εστίασε στον πληθωρισμό, όπου αποτελεί πλήγμα για την αεροπορική βιομηχανία. Ακόμη ένας προβληματισμός που αναφέρθηκε, είναι οι αργές παραδόσεις αεροσκαφών στις αεροπορικές εταιρείες λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία. Βεβαίως, τόνισε το διαχρονικό ζήτημα των περιφερειακών αεροδρομίων, αυτό της εποχικότητας όσον αφορά τις πτήσεις και τους επιβάτες.
Η ομιλία του έκλεισε με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο με τίτλο «Τι θα γινόταν στον κόσμο εάν έκλειναν τα αεροδρόμια».
Ο Επικεφαλής του ACI Europe Regional Airports’ Forum και Διευθύνων Σύμβουλος του Αερολιμένα του Innsbruck, Marco Pernetta, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως δεν υπάρχουν πολλές πραγματικές εναλλακτικές για να φτάσει κάποιος στην Κρήτη (παράδειγμα), παρά μόνο με αεροπλάνο και πως στις νότιες χώρες, ο τουρισμός, είναι από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης μίας χώρας. Εστίασε στην ενημέρωση που πρέπει να υπάρξει προς τους νέους για την κλιματική δράση των αεροπορικών οργανισμών, όπως είναι τα αεροδρόμια και πως ο αεροπορικός κλάδος δεν σταματάει την συνεχή πορεία του, αλλά αναζητά τρόπους προς την βιωσιμότητα και είναι ευέλικτός.

Workshop
Ανάπτυξη Διαδρομών: Τάσεις και Βέλτιστες Πρακτικές για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια (Route development: Trends and Best Practices for Regional Airports)
Στο συγκεκριμένο workshop παρουσιάστηκαν τα δεδομένα, οι σύγχρονες τάσεις και οι προοπτικές για την ανάπτυξη των διαδρομών στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Το πάνελ του συγκεκριμένου workshop απαρτιζόταν από τους εξής ανθρώπους του αεροπορικού κλάδου:
• Κος Γεώργιος Καραμάνος, CEO, KPI Aviation Marketing Solutions
• Κα Κατερίνα Πολλάτου, Airline Marketing & Development Manager, Fraport Greece
• Ο κ. Χάρης Φίλος, Air Service Development Manager, Fraport Greece
• Κα Tara Finn, Head of Aviation Business Development Cork Airport and
• Κος Piervittorio Farabbi, Chief Operating Officer, Tirana International Airport

Το workshop επικεντρώθηκε σε πέντε βασικούς τομείς.
• Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στην ανάπτυξη διαδρομών
• Οι ορθές πηγές δεδομένων που θα βοηθήσουν στη δημιουργία business case για τα αεροδρόμια
• Σύμπραξη για δράσεις μάρκετινγκ με αεροπορικές εταιρείες έναντι κινήτρων (incentives)
• Η σύμπραξη με ενδιαφερόμενους και οι κοινές δράσεις
• Μήπως είναι καιρός οι αερολιμένες αναψυχής να μεταβιβάσουν την ευθύνη ανάπτυξης διαδρομών στις τοπικές τουριστικές αρχές;
Κάθε ομιλητής ανέλυσε και παρουσίασε ένα case study για τον οργανισμό ή αεροδρόμιο που εργάζεται, ενώ υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση. Τα κύρια θέματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν συνολικά, την συμβολή των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην ανάπτυξη των περιφερειακών αερολιμένων, στα κίνητρα που δίνουν τα αεροδρόμια στις εταιρείες καθώς και στους νέους τρόπους να παίρνουν και εντοπίζουν από πολλές πηγές δεδομένα.
Το συνέδριο έκλεισε με μία πολύ όμορφη ξενάγηση στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων από τον Διευθυντή (Airport Manager), κύριο Τάσο Τηνιακό.

*Ο Δημήτρης Ζοπουνίδης, είναι Τελειόφοιτος, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ιδρυτής επιστημονικού ιστότοπου Aviationlife.gr, Ιδρυτής και Επικεφαλής Έρευνας Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης, Συντονιστής Παρατηρητηρίου Τουρισμού Κρήτης CIHEAM MAICh


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα