Ο κ. Δένδιας στην Άγκυρα φέρθηκε όπως θα έκανε ο κάθε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Μίλησε με πολλή ευγένεια και χιούμορ στον Τσαβούσογλου, έχοντας τη συναίνεση του πρ/ργού, «αν προκληθεί ν’ απαντήσει ανάλογα». Ο Τσαβούσογλου όμως, προσπάθησε να προκαλέσει καλή εντύπωση στην Ε.Ε., λέγοντας πως ότι κάναμε έγινε για καλό και όσα συμβαίνουν τώρα με την Ελλάδα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή την προσπάθεια των Τούρκων την ακύρωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Ωστόσο κατηγορήθηκε για απρεπή συμπεριφορά στις τοποθετήσεις και απαντήσεις, που έδωσε στο “φίλο Μεβλούτ”.
Μήπως αυτα που τους είπε δεν τα ήξεραν; Γνώριζε ο κ. Δένδιας, ότι θα ετίθεντο ορισμένα θέματα και ήταν προετοιμασμένος, ν’ απαντήσει με στοιχεία. Το ζήτημα είναι αν προέκυψε κάτι θετικό για την πορεία των διερευνητικών επαφών, αν μείναμε εκεί, που είμαστε και ξαναπαίχτηκε το ίδιο έργο, όταν είχε έρθει το 2017 ο Ερντογάν στην Αθήνα. Τότε όπως και τώρα, γίναμε μάρτυρες αντιπαραθέσεων και απ’ τις δύο πλευρές για ασυμβίβαστα αιτήματα της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά.
Οι επιθέσεις των Τούρκων, που θέλουν ν’ αλλάξουν τον χάρτη της περιοχής δεν έπρεπε να μείνουν αναπάντητες. Ο κ. Δένδιας παρέβλεψε το διπλωματικό πρωτόκολλο και κατάργησε τις φαντασιώσεις της Τουρκίας, ότι «συζητάμε για την επόμενη μέρα, να τα βρούμε, να συνεχίσουμε». Ο Τσαβούσογλου με όσα άκουσα δεν έγινε Τούρκος. Είναι “Τούρκος”.
Στην παρούσα φάση παρενέβη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκπρόσωπος του οποίου επανέλαβε, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μείωση των εντάσεων σε Αν. Μεσόγειο. Η Ελλάδα, είπε, παραμένει προσηλωμένη στο Δ. Δίκαιο, στις Διεθνείς Συνθήκες, στις ευρωπαϊκές αξίες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπέρ της θετικής ατζέντας με την Τουρκία.
Τώρα, αν αληθεύει η πληροφορία της επίσκεψης του Αμερικανού πρέσβη στο Υπ. Εξωτερικών μία μέρα πριν την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, επιβάλλεται, να μάθουμε, πώς προέκυψε!
Φυσικά θα μίλησε με τον υπουργό. Αν τον προέτρεψε να τα πει ξεκάθαρα στο τουρκικό έδαφος ή να συνεχίσει την ενδοτικότητα, που παρετηρείτο στο παρελθόν, δεν το ξέρουμε.
Απ’ ό,τι φαίνεται οι ΗΠΑ δεν θέλουν να προκαλέσουν. Επιδιώκουν να επιστρέψει ο Ερντογάν στο Δυτ. στρατόπεδο. Υπάρχει μία εκδοχή, να αναμειχθεί το ΝΑΤΟ στη Ρωσοουκρανική διαμάχη, χωρίς να εμπλακεί απ’ ευθείας η Αμερική, απόδειξη ότι ανεκάλεσε τους πλόες των πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα. Φαίνεται να προετοιμάζουν το μπλέξιμο της Τουρκίας υπέρ της Ουκρανίας.
Σ’ αυτή την περίπτωση Πούτιν και Ερντογάν θα ‘ρθουν για δεύτερη φορά μετά τη Συρία σε αντιπαράθεση και για την Ουκρανία. Αν σ’ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος ενδώσει, δεν θα το κάνει χωρίς αντάλλαγμα και οι ανησυχούντες υποθέτουν, ότι θα είναι μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο.
Πάντως τα πράγματα σήμερα έχουν γίνει πολυσύνθετα, πρέπει να λέγονται όπως είναι, να μην κρύβονται κάτω από το χαλί και ας μείνουν στην άκρη οι εσωκομματικοί διαξιφισμοί, ότι ο Δένδιας αυτοσχεδίασε. Σημειωτέον, ότι όταν συνομιλούμε διεθνώς, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δικαιώματά μας, ο δε ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ. δεν έκανε τίποτ’ άλλο παρά να σηκώσει ψηλά την ελληνική σημαία.
Αξιότιμε κύριε,στο πολυσύνθετο για πολλούς λόγους πλέγμα των ελληνοτουρκικών φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις και αλλαγές οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν στο προσεχές μέλλον. Αυτό που έδειξε η στάση του έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα είναι η χρεοκοπία της αντίληψης της “όποιας λύσης” και της επίπλαστης “κανονικότητας” στις διαφορές μας με την γειτονική μας χώρα.Η νέα αυτή πολιτική εκτός του ότι λέει τα πράγματα με το όνομα τους δίνει επιτυχώς μάχες σε δύο μέτωπα που αφορούν στα ζωτικά συμέροντα της χώρας. Πρώτον χαλάει το αφήγημα του “τσάϊ και συμπάθεια” με τους τούρκους ,ταρακούνησε την πιάτσα και είπε όσα οι ερντογανολάγνοι,για τους δικούς του λόγους ο καθένας(π.χ.Γερμανία,Ισπανία κλπ)στο εξωτερικό και τα “ηττημένα μυαλά” στο εσωτερικό αποφεύγουν να πουν ,όπως ο διάβολος αποφεύγει το λιβάνι. Δεύτερον δηλώνει εμφαντικά στις κυβερνήσεις των χωρών με τις οποίες η πατρίδα μας έχει συνάψει συμμαχίες κοινών συμφερόντων,ότι η Ελλάς είναι εδώ ,θα τιμήσει την υπογραφή της και ότι αξίζει την εμπιστοσύνη τους.
(π.χ. Ισραήλ,Αίγυπτος,ΗΑΕ,Σ.Αραβία,Γαλλία,ΗΠΑ κλπ.).Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στις ΗΠΑ και στην Λιβύη.Η γειτονική μας χώρα βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξης και “ζυγίζει” πράγματα και καταστάσεις.Είναι αυτονόητο ότι οι πιθανότητες για την χώρα μας να επιτύχει καθορισμό ΑΟΖ καθώς εμπορικές κλπ.οικονομικές συμφωνίες βασισμένες στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο όταν με σοβαρότητα κάνει εμφανές, ότι είναι σε θέση να το υπερασπιστεί και να το επιβάλλει.
Για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή ,ειδικά μετά την επιστροφή τους σ΄αυτήν δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά.Η πατρίδα μας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες “κινήσεις” ώστε να ωφεληθεί από ταύτιση των συμφερόντων της με τις ΗΠΑ πείθοντας τες ότι χώρα μας μπορεί κάλλιστα να ανταποκριθεί στα συμμαχικά γεωπολιτικά-γεωστρατηγικά-γεωοικονομικά σχέδια, ακόμα και στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει “άλλους δρόμους”. Οι συμμαχικοί σχηματισμοί με τις παραπάνω χώρες της περιοχής και του κόλπου μεγιστοποιούν και διογκώνουν τα πλέγματα συμφερόντων σε σημείο ώστε να μην είναι δυνατόν στους γεωστρατηγιστές της Ουάσιγκτων και αλλού να παραβλεφθούν….Τέλος δυό λόγια για την παρουσία του κ.Δένδια στην ΄Αγκυρα.”Σιγά τα ωά” ! Το ότι η κανονικότητα είναι θέμα συζητήσεως θα πρέπει να μας απασχολήσει.Τι έκανε δηλαδή ο ΥΠΕΞ; ΄Εκανε το καθήκον του και τα αυτονόητα υπερασπίζοντας τα συμφέροντα μας,λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους. Οι επαϊοντες γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου κάνουν πάντα καλή προετοιμασία και έχουν εναλλακτικά σχέδια για κάθε περίπτωση στην διάθεση του κ.Υπουργού,ο οποίος επιλέγει την ακολουθητέα κατά περίπτωση γραμμή.Βεβαίως όταν η αφετηρία σου είναι η διαπίστωση ότι “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του” και το “υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και δεν το ξέρουμε;” καθώς και δηλώσεις τύπου “δεν εξοπλιζόμαστε θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία” ,”ας πάρει και μερικά νησιά δεν βαρυέσαι” η κατευνασμός δίχως τέλος,τότε ο κανονικός Υπουργός κ.Δένδιας φαντάζει σαν τους Κολοκοτρωναίους που “καβάλα παν στην εκκλησιά ,καβάλα προσκυνάνε…”. Ας ευχηθούμε για το καλό της χώρας μας, ανάλογες εμφανίσεις των ΥΠΕΞ της χώρας μας στο μέλλον,να μην αποτελούν θέμα συζήτησης αλλά το αυτονόητο….Με εκτίμηση