Yπόσχεση είχα δώσει κάποτε από αυτήν εδώ τη στήλη, δημόσια, και στον εαυτό μου ότι ποτέ δεν θα αναφερθώ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στην ελληνική Α’ Εθνική, στις ελληνικές ομάδες που απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από ξένους ποδοσφαιριστές, σε όλα εκείνα τα δευτερευούσης και τριτευούσης σημασίας που εμείς τα αναγάγουμε σε πρωτευούσης σημασίας και τα αναμασούμε απ’ όταν… ήμουνα νιος έως και τώρα που… γέρασα, αλλά… ποτέ μην λες ποτέ!
Το μακρινό 2011, 23 Φεβρουαρίου είχα γράψει ένα κείμενο με τίτλο “R.I.P. ελληνικό ποδόσφαιρο”, και σε ελεύθερη μετάφραση “Αιωνία σου η μνήμη ελληνικό ποδόσφαιρο”!
Αφορμή τότε η δολοφονία ενός οπαδού από άλλους οπαδούς!
Πέρυσι, 9 Φεβρουαρίου καταπάτησα την υπόσχεσή μου με αφορμή τη δολοφονία ενός άλλου παιδιού του Άλκη Καμπανού και στο με τίτλο “Πεφταστέρια κάτω από τα πέλματά μας” σημείωνα μεταξύ άλλων: «H δολοφονία του Άλκη Καμπανού ωστόσο δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο! Τα αίτιά της είναι πολλά και εισδύουν στα άδυτα μιας προβληματικής κοινωνίας· που ίσως και να εξυπηρετεί να παραμένει προβληματική ως έχει!».
Σήμερα αφορμή για το παρόν δόθηκε από ένα συμβάν σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα παιδιών εδώ στην πόλη μας.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από τα όσα έγραψε χθες στα “Χανιώτικα νέα” ο αθλητικογράφος, δημοσιογράφος Γιώργος Δρακάκης:
«Δυστυχώς ούτε τα παιδικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΧ δεν ξέφυγαν από την τοξικότητα που σημαδεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο αφού το ντέρμπι στα Κ14 διεκόπη από την αρκετά έμπειρη διαιτητή Μαρία Μπραουδάκη επειδή την έβριζαν από την κερκίδα των τυπικά γηπεδούχων. Όχι βέβαια φίλαθλοι αλλά κάποιοι θερμοκέφαλοι γονείς που δίνουν το χειρότερο δυνατό παράδειγμα στα βλαστάρια τους».
Το φαινόμενο των γονέων με τέτοιες συμπεριφορές, μην σας ξενίζει, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο! Οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν πολύ καλά! Είναι μάλιστα τόσο σύνηθες, που πια δεν του δίνει κανείς σημασία!
Γονείς που πάνε να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους στο γήπεδο συμπεριφέρονται ανάρμοστα μπροστά σε όλους και στα μάτια των παιδιών τους!
Δεν χρειάζονται περισσότερα να σχολιάσει κανείς αναφορικά με εκείνους που δίνουν τέτοιου είδους παραδείγματα στα παιδιά τους που αγωνίζονται εντός των αγωνιστικών χώρων! Στη δημοσιογραφία λέγεται ότι είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώνει έναν άνθρωπο αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώνει ένα σκύλο. Στην προκειμένη περίπτωση είδηση είναι η σωστή απόφαση της διαιτητή που διέκοψε τον αγώνα!