Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Συμβολισμοί στη Φαραωνική παρέλαση του Καΐρου

Πολλοί παρακολουθήσαμε στα δελτία ειδήσεων το ρεπορτάζ για τη “χρυσή παρέλαση των φαραώ”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Απριλίου. Αν και ήταν σύντομο, ένεκα του χρόνου του δελτίου, μάς κέντρισε το ενδιαφέρον να αναζητήσουμε ολόκληρη την παρέλαση στο διαδίκτυο.

Το θέαμα φαντασμαγορικό. Εκατοντάδες κομπάρσοι ντυμένοι με ενδύματα της αρχαίας Αιγύπτου.

Άμαξες απο την εποχή των φαραώ, ιππείς, εκθαμβωτικά φώτα και κανονιοβολισμοί. Είκοσι δύο ειδικά κατασκευασμένα οχήματα παρείχαν προστασία στις βασιλικές σαρκοφάγους και μούμιες σχεδιασμένα έτσι ώστε να φαίνονται σαν ταφικές λέμβοι. Τα οχήματα μετέφεραν τους φαραώ από το παλιό αρχαιολογικό μουσείο Καΐρου της πλατείας Ταχρίρ στο νεόκτιστο.

Όλα αυτά υπό την συνοδεία μπάντας και φιλαρμονικής πού παιάνιζαν εμβατήρια άσματα σε “ανατολίτικη” εκδοχή με τρείς σοπράνο να “μαγεύουν” με τη φωνή τους. Τις σαρκοφάγους “υποδέχεται”στο νέο τους σπίτι ο πρόεδρος της χώρας. Η κάθε μία παρελαύνει ενώπιον του και καταλήγει στον προορισμό της, έτοιμη για να την επισκεφτεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Στεκόμενοι στους συμβολισμούς πού “κρύβονται” πίσω από αυτήν την περίλαμπρη και πρωτοφανή τελετή, θα διαπιστώσουμε ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο τουρισμός γνώρισε την πλήρη κατάρρευση στη χώρα μετά τα γεγονότα της Αραβικής άνοιξης και των πολιτικών εξελίξεων, που επέφερε, με τον νέο ιό να δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Αυτή η τελετή φανερώνει μια χώρα με αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας, πού μπορεί να υποδεχτεί τον ξένο επισκέπτη, αλλά και τον ερευνητή του ιστορικού παρελθόντος της. Με αφορμή αυτό, θα τολμούσαμε να αναφέρουμε ότι το σημερινό κράτος θέλησε -μέσω αυτού του θεάματος- να αποδείξει ότι, όχι μόνο σέβεται τον ιστορικό χρόνο, αλλά και προσπαθεί να τον οικειοποιηθεί ως άξιος διάδοχός του. Οι ορχήστρες πού συμμετείχαν στην τελετή είναι η απάντηση του Αιγυπτιακού κράτους ότι μπορεί να προάγει και να επιδείξει σύγχρονο μουσικό πολιτισμό, ανταγωνιστικό στα υπόλοιπα κράτη, ιδίως της Δύσης.

Η χώρα του Νείλου θέλησε με έναν αυταπόδεικτο τρόπο να επιβεβαιώσει ότι είναι ικανή να αναλάβει το κόστος και την οργάνωση μιάς φαραωνικής τελετής και να την παρουσιάσει μέσω του τηλεοπτικού δικτύου της στα χρόνια της πανδημίας. Βεβαιότατα, τα οφέλη θα τα καρπωθεί ο πρόεδρος της Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι με την κίνηση του στην είσοδο του νέου μουσείου.

Η οργανωμένη και άρτια αυτή εκδήλωση κατάφερε να πείσει τον γράφοντα -όπως και αρκετούς ενδεχομένως- να ταξιδέψει στο εγγύς μέλλον στη χώρα της Κλεοπάτρας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα