Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Σύμβολο αξιοπρέπειας η αντίσταση της Καντάνου

Διαχρονικό σύμβολο περηφάνιας και αξιοπρέπειας αποτελεί η αυθόρμητη αντίσταση των κατοίκων του Σελίνου απέναντι στους ναζί κατακτητές, τη φασιστική ιδεολογία τους και τις πρωτοφανείς ομότητες που διέπραξαν σε βάρος των ντόπιων. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, τη μισαλοδοξία και τον πόλεμο συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, με το ηρωικό παράδειγμα της Καντάνου, που κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της από τους ναζί, να φωτίζει τον δρόμο για τις νεότερες γενιές.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην επετειακή εκδήλωση για τα 82 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Καντάνου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία της Καντάνου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αναλύψεως της Καντάνου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, κομμάτων, φορέων και συλλόγων.
Ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης τόνισε ότι μετά τη σθεναρή αντίσταση που επέδειξαν οι κάτοικοι της περιοχής απέναντι στους ναζί αλλά και τις ωμότητες που υπέστησαν από τους κατακτητές, η Κάντανος και τα Φλώρια αναδείχθηκαν έκτοτε σε ιστορικούς τόπους καταδίκης κάθε μορφής φασισμού και ναζισμού. «Αν η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Καντάνου, της Μάχης της Κρήτης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφεθούν στην ιστοριογραφική ενθύμηση, αν δεν γίνουν συσχετισμοί με το σήμερα, το γεγονός θα σβήσει ή θα διατηρηθεί μυθολογικά και ρητορικά σαν μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώνουμε μια φορά τον χρόνο ενώ το μελάνι των αναθεωρητών της ιστορίας θα χρωματίσει τη μνήμη και τη σκέψη των νέων γενεών», ανέφερε, ενώ παρέπεμψε στα λόγια του Ιάκωβου Καμπανέλλη τονίζοντας πως «μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή, που μας χωράει όλους, απροκάλυπτη και δίκαιη προς όλους, μπορούμε έστω και καθυστερημένα να ξεριζώσουμε τις αιτίες» που δημιουργούν φαινόμενα όπως ο ναζισμός και ο φασισμός. Επίσης, έθιξε το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα που παραμένει σε εκκρεμότητα και με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.
Ο πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ναζιστική ιδεολογία η οποία οδήγησε τους νεαρούς Γερμανούς στρατιώτες να διαπράξουν φρικαλέα εγκλήματα. «Στην Κρήτη οι Γερμανοί δεν ανέχτηκαν το αίσθημα ευθύνης του Κρητικού (…) Περίμεναν ότι θα τους προσκυνούσαν δουλικά. Αντ’ αυτού συνάντησαν πρωτοφανή αντίσταση», τόνισε ο κ. Φίλης, ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ιστορικά γεγονότα της αντίστασης και του Ολοκαυτώματος της Καντάνου, αλλά και τη μεταπολεμική -ευνοϊκή- σε πολλές περιπτώσεις μεταχείριση που είχαν Γερμανοί εγκληματίες πολέμου και Έλληνες συνεργάτες τους.
«Η πρόοδος δεν έρχεται απότομα με τεράστια βήματα και επαναστάσεις αλλά βαθμιαία με μικρές μεταβολές. Και το πιο σπουδαίο είναι ότι η πρόοδος ποτέ δεν είναι δεδομένη αλλά πρέπει να περιφρουρείται διαρκώς. Λίγη χαλάρωση και οι σκοτεινές δυνάμεις μπορούν να πάρουν το πάνω χέρι όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες σήμερα», ανέφερε ο κ. Φίλης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο νεοναζισμός έχει σηκώσει κεφάλι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ κ.α.
Το “παρών” στις εκδηλώσεις έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο θεματικός περιφερειάρχης Αντ. Παπαδεράκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σ. Μαλανδράκη και Γ. Κονταξάκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Γ. Καλαϊτζάκης, οι υποψήφιοι βουλευτές Σ. Βολουδάκη, Γ. Πετράκης, Ευ. Κουρουπάκη και Αλ. Μαρινάκης, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών κ.ά.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Σκαλιδάκη.

Νωρίτερα, την Παρασκευή το απόγευμα, παρουσιάστηκε στην Κάντανο το νέο βιβλίο του ιστορικού Γιάννη Σκαλιδάκη “Η Κρήτη στα χρόνια της Κατοχής”. Αναφερόμενος στις αρετές του βιβλίου ο καθηγητής της Ιστορίας των Μαθηματικών Ευτύχης Παπαδοπετράκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις πλούσιες πρωτογενείς πηγές πληροφοριών που αξιοποίησε ο συγγραφέας, την πλήρη τεκμηρίωση της ανάλυσης που κάνει αλλά και τον συσχετισμό των τοπικών δραματικών γεγονότων με τις διεθνείς εξελίξεις, το «μεγάλο κάδρο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών και Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένη Συγγελάκη, χαρακτήρισε το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη ως μια «αξονική τομογραφία» της κρητικής κοινωνίας στα χρόνια της Κατοχής, ενώ υπογράμμισε την πληρότητα, τη σαφήνεια, την ακρίβεια και γλαφυρότητα του λόγου του Γιάννη Σκαλιδάκη. «Πρόκειται για ένα βιβλίο αναφοράς, για ένα μνημειώδες έργο», επεσήμανε ο κ. Συγγελάκης και τόνισε ότι το βιβλίο αυτό δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα σχολείο.
Τέλος, ο συγγραφέας – ιστορικός Γιάννης Σκαλιδάκης αναφέρθηκε στην πολυετή έρευνα που έκανε για τις ανάγκες του βιβλίου και την πρόθεσή του να καλύψει όσο το δυνατόν πληρέστερα ένα βιβλιογραφικό κενό που υπήρχε μελετώντας τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που υπήρχαν την εποχή εκείνη πέρα από τα μεγάλα πολεμικά γεγονότα που έμειναν στην ιστορία.
Η βραδιά που ήταν ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντανία και τον Σύλλογο Γυναικών Καντάνου, ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό συγκρότημα “Οκτάβα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα