Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Συμβουλές σε φοιτητές από την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Τι να προσέξουν στην ενοικίαση σπιτιών

Συμβουλές σε παιδιά και γονείς που επιδίδονται αυτό το διάστημα σε αναζήτηση φοιτητικής στέγης, παρέχει με ανακοίνωσή της η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Η Ενωση καλεί τους ιδιοκτήτες σπιτιών «να ανακοινώνουν έγκαιρα την μίσθωση κατοικιών, στον τοπικό Τύπο, να αποφεύγουν τις τοιχοκολλήσεις σε κολώνες που μόνο ασχήμια στην εικόνα των πόλεων αλλά και μπορούν να να απευθυνθούν σε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο των πόλεων της Κρήτης και να αναθέσουν την υπηρεσία της μίσθωσης».
Στην ανακοίνωση η Ενωση επισημαίνει δέκα σημεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν για την ενοικίαση κατοικίας τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο ενοικιαστής.
1) «Το ύψος του ενοικίου διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο). Καλό είναι να κάνουμε μία έρευνα της επικρατούσας μισθωτικής αγοράς στην περιοχή που επιλέγουμε να νοικιάσουμε.Επίσης ωφέλιμο είναι να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την διαχειριστική συμπεριφορά να ιδιοκτήτη (π.χ. δύστροπος, παραπλανητικός, δεν κόβει αποδείξεις με ολόκληρο το τίμημα, κ.α)
2)Η μίσθωση κατοικίας ισχύει ΤΟ ΜΕΊΖΟΝ για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει συμφωνεί μικρότερο χρονικό διάστημα Η δε αύξηση του μισθώματος ,συμφωνείται ελεύθερα και αναγράφεται π.χ κάθε έτος αύξηση 10% ή δεν θα υπάρξει αύξηση.
3)Πάντα ερευνούμε την βιωσιμότητα της κατοικίας π.χ εάν διαθέτει τον πρέποντα εξ αερισμό ,δεν παρουσιάζει υγρασία, υπάρχουν τα οποία δεν λειτουργούν κ.α.
4)Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα (νοίκια)
5)Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.
6)Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
7) Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.
8)Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτη δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής ) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας ,θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη.
9) Μετά τη λήξη της μίσθωσης ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε, εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.
10) Ο φόρος ακίνητης περιουσίας ανήκει στον ιδιοκτήτη (ΝΑ ΓΡΆΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΌ)».

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ, η Ένωση, στην ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρός της Ιωάννα Μελακη, σχολιάζει πως «φυσικό είναι όταν ενοικιάσουμε μία οικία, να τρέξουμε στην ΔΕΗ και στην ΔΕΥΑΧ για τις αντίστοιχες συνδέσεις, αυτό όλοι το γνωρίζουμε και είναι υποχρέωση του ενοικιαστή να το κάνει, γιατί έχουμε περιπτώσεις που μπορεί να μην γίνεται η αντικατάσταση στο όνομα του ενοικιαστή των υπηρεσιών αυτών, και να εγκαταλείψει το σπίτι ο ενοικιαστής και να επιβαρυνθεί με όλες αυτές τις χρεώσεις ο ιδιοκτήτης».
Συνεργασία με το Πολυτεχνείο

Εν τω μεταξύ, σε άλλη ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , γνωστοποιεί ότι απάντησε θετικά «στην πρόταση συνεργασίας, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας,στον τομέα της συμβουλευτικής και δράσεων επικοινωνίας, με τους καταναλωτές με αντικείμενα όπως:
•την ευαισθητοποίηση για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κατανάλωσης ενέργειας
•την αναγνώριση και κατανόηση του ρόλου των ενεργειακών πιστοποιητικών
•τη διενέργεια επισκέψεων/ αυτοψιών από καταρτισμένους φοιτητές σε οικείες πληθυσμιακών ομάδων που πάσχουν από ενεργειακή απόδοση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα